Θα ξεκινήσω την εισαγωγή αυτής της συνταγής αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα πολύ επιθετικά: ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ τις κλασσικές φακές σούπα.
Καταλαβαίνω πως το απεχθάνομαι είναι σκληρή λέξη και θα ταίριαζε περισσότερο σε ενα πιάτο μπάμιες ή σε ενα μάτσο κόλιανδρο (το βοτάνι του διαόλου).
Ωστόσο φτάνει με τις μαμαδίστικες φακές. Τις τρώγαμε με το ζόρι μία φορά την εβδομάδα κατα τα πρώτα 15 χρόνια της ηλικίας μας προφανώς γιατί η μανούλα βαριόταν να μαγειρέψει κάτι δύσκολο και ήταν ευκολία.
Όπως κατάλαβες αυτή η συνταγή είναι συνταγή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ κατά της απολυταρχίας της μαμαδίστικης φακής.
Θεωρώ πως ο Φρόϋντ θα έπρεπε να εξετάσει εις βάθος το θέμα μάνας-φακής σε επίπεδο που επηρεάζει την συναισθηματική ανάπτυξη των τρυφερών συνειδήσεων των τέκνων. Προσφέρομαι να αναπτύξω θεωρία.
ΔΕΝ είναι όλες οι φακές εχθροί μας.
Ναί, οφείλω να παραδεχθώ πως εκτός απο το ξινό νεροζούμι σούπα που μας τάιζαν μικρά, έχω δοκιμάσει συνταγές για φακές που τις αγάπησα. Φακές σαλάτα με σως λαδολέμονο ή οπως αυτή με τις ιδιαίτερες, αποφλοιωμένες κοκκινες φακές που πρόκειται να σου δώσω, είναι αυθεντικά νοστιμότατες και μπορούν να σου αλλάξουν γνώμη.
ΟΦΕΛΗ στην υγεία.
Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά, και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε χορτοφαγικές δίαιτες.
Οι φακές, όπως και τα άλλα φασόλια, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες -παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι- οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν. Εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και στην καρδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα.
Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνών
Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια βοείου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.
(Πηγή: Κωνσταντίνα Υφαντή, mednutrition.gr)
Hater- to -Lover σε ένα πιάτο λοιπόν και θα σου το αποδείξω εαν τις φτιάξεις. Είναι και εύκολες.
Δές και άλλες συνταγές μου για όσπρια, εδώ:
👉ΡΕΒΙΘΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ 👉 ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 👉 ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ
Κόκκινες Φακές με Κύμινο
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε 1 ευρώΕξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- Κατσαρόλα
Υλικά
- 150 γρ. φακές κοκκινες (μισή κούπα)
- 80 γρ. ελαιόλαδο (¼ της κούπας)
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (ή ⅓ κ.γ. σκόνη)
- 1 κ.γ. κύμινο
- 150 γρ ντομάτα τριμμένη. (μισή κούπα)
- 900 γρ ζωμό λαχανικών (εαν δεν εχουμε σπιτικό ζωμό, διαλύουμε σε 3 κούπες χλιαρό νερό 2 κύβους λαχανικών)
- ½ κ.γ. πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- γιαούρτι στραγγιστό
Οδηγίες
Προετοιμασία
- Μουλιάζουμε τις φακές απο το προηγούμενο βράδυ για περίπου 8 ώρες για να μαλακώσουν. (ετσι μειώνουμε τον χρόνο μαγειρέματος τουλάχιστον στο μισό.)
Μαγείρεμα
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το πιπέρι και το κύμινο.
- Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τις φακές, την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό λαχανικών.
- Αφου ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια την ένταση την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά για να μη κολλήσει το φαγητό.
- Σερβίρουμε με μια κουταλιά κρύο γιαούρτι στο κέντρο.