Θα ξεκινήσω την εισαγωγή αυτής της συνταγής αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα πολύ επιθετικά: ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ τις κλασσικές φακές σούπα.

Πάτα εδώ και μαγικά θα “ΤΗΛΕμεταφερθείς” κατευθείαν στη συνταγή χωρις να χρειαστεί να διαβάσεις την πάρλα μου.

Καταλαβαίνω πως το απεχθάνομαι είναι σκληρή λέξη και θα ταίριαζε περισσότερο σε ενα πιάτο μπάμιες ή σε ενα μάτσο κόλιανδρο (το βοτάνι του διαόλου).

shocked maya rudolph GIF

Ωστόσο φτάνει με τις μαμαδίστικες φακές. Τις τρώγαμε με το ζόρι μία φορά την εβδομάδα κατα τα πρώτα 15 χρόνια της ηλικίας μας προφανώς γιατί η μανούλα βαριόταν να μαγειρέψει κάτι δύσκολο και ήταν ευκολία.

Κάνε LIKE στη σελίδα μου στο facebook για περισσότερο χιούμορ www.facebook.com/kserotiefages.gr

Όπως κατάλαβες αυτή η συνταγή είναι συνταγή ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ κατά της απολυταρχίας της μαμαδίστικης φακής.

Θεωρώ πως ο Φρόϋντ θα έπρεπε να εξετάσει εις βάθος το θέμα μάνας-φακής σε επίπεδο που επηρεάζει την συναισθηματική ανάπτυξη των τρυφερών συνειδήσεων των τέκνων. Προσφέρομαι να αναπτύξω θεωρία.

freud GIF

ΔΕΝ είναι όλες οι φακές εχθροί μας.

Ναί, οφείλω να παραδεχθώ πως εκτός απο το ξινό νεροζούμι σούπα που μας τάιζαν μικρά, έχω δοκιμάσει συνταγές για φακές που τις αγάπησα. Φακές σαλάτα με σως λαδολέμονο ή οπως αυτή με τις ιδιαίτερες, αποφλοιωμένες κοκκινες φακές που πρόκειται να σου δώσω, είναι αυθεντικά νοστιμότατες και μπορούν να σου αλλάξουν γνώμη.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ

ΟΦΕΛΗ στην υγεία.

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά, και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε χορτοφαγικές δίαιτες. 

rainn wilson lifestyle GIF by SoulPancake

Οι φακές, όπως και τα άλλα φασόλια, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες -παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι- οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν. Εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και στην καρδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα.

vegan wink GIF by Simple Happy Kitchen

Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνών

Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια βοείου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

(Πηγή: Κωνσταντίνα Υφαντή, mednutrition.gr)

Side view red scattered lentils in red bowl on dark stone and black table Free Photo
κοκκινες φακές

Hater- to -Lover σε ένα πιάτο λοιπόν και θα σου το αποδείξω εαν τις φτιάξεις. Είναι και εύκολες.

Δές και άλλες συνταγές μου για όσπρια, εδώ:

👉ΡΕΒΙΘΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ 👉 ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 👉 ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

Κόκκινες Φακές με Κύμινο

Γεύμα Κυρίως Γεύμα
Κουζίνα Ανατολίτικη
Προετοιμασία 10 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος 30 minutes
Μούλιασμα 8 hours
Μερίδες 3 μερίδες
Θερμίδες 425 kcal

Υλικά

  • 150 γρ. φακές κοκκινες (μισή κούπα)
  • 80 γρ. ελαιόλαδο (¼ της κούπας)
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (ή ⅓ κ.γ. σκόνη)
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 150 γρ ντομάτα τριμμένη. (μισή κούπα)
  • 900 γρ ζωμό λαχανικών (εαν δεν εχουμε σπιτικό ζωμό, διαλύουμε σε 3 κούπες χλιαρό νερό 2 κύβους λαχανικών)
  • ½ κ.γ. πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  1. Μουλιάζουμε τις φακές απο το προηγούμενο βράδυ για περίπου 8 ώρες για να μαλακώσουν. (ετσι μειώνουμε τον χρόνο μαγειρέματος τουλάχιστον στο μισό.)

Μαγείρεμα

  1. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το πιπέρι και το κύμινο.

  2. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τις φακές, την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό λαχανικών.

  3. Αφου ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια την ένταση την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά για να μη κολλήσει το φαγητό.

  4. Σερβίρουμε με μια κουταλιά κρύο γιαούρτι στο κέντρο.

Μικρά Μυστικά

Προσοχή: Εάν χρησιμοποιήσεις τις οδηγίες μέτρησης με κούπες αντί για γραμμάρια, πρεπει να μετράς πάντα με την ίδια κουπα. Μία ιδανική ειναι η κοκκινη κουπα του νεσκαφέ που έχουμε σχεδόν όλοι στα σπίτια μας.

Το φαγητό αυτό στην Ανατολή σερβίρεται επίσης και σαν σούπα βελουτέ. Μπορείς στο τέλος να το πολτοποιήσεις σε ενα μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι. 

Εφτιαξες τη συνταγή; Μοιράσου την μαζί μου. Τάγκαρε με στο ίνστα @kserotiefages, #kserotiefages

5
ΤΕΛΕΙΟ
0
1
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes