Παραδοσιακό Αγγλικό τσάτνεϊ (chutney) σύκο απ’ τα κιτάπια των συνταγόλων της γιαγιάς Μάργκαρετ από το εξωτικό Μπράϊτον. Εντάξει μάνα μου, εάν δεν ξέρεις τι είναι το τσάτνεϊ θα σου πω.
Το Chutney ΔΕΝ είναι μαρμελάδα καταρχάς. Ας το βγάλουμε αυτό από τη μέση για να ξεκινήσουμε σωστά αυτήν εδώ την κουβέντα. Έχει την υφή της μαρμελάδας αλλά όπως θα δεις και στα υλικά με μπόλικο ξύδι και ζάχαρη καστανή, η γεύση της είναι γλυκόξινη.

Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ
Εύκολη συνταγόλα. Την προσάρμοσα ώστε να τα κάνεις όλα γρήγορα στον πολυκόφτη σου και να μη χρειάζεται να ψιλοκόβεις. Μετά όλα σε ένα μεγάλο τηγάνι και υπομονή από εκεί πάνω, συνεχόμενο ανακάτεμα και σε ένα τεταρτάκι της ωρας θα είναι έτοιμο.
“ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΩΩ ΜΑΝΑ ΜΟΥ”;
Σωστά, έπρεπε να ξεκινήσω με τα σημαντικά: Το τρως ως συνοδευτικό σε πιατέλα τυριών με μπόλικα ωριμασμένα τυριά, σκληρά ή μαλακά, και μπόλικα αλμυρά κρακεράκια.




Αγγλικό τσάτνεϊ (chutney) σύκο
Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- πολυκόφτης
- τηγάνι
Υλικά
- 300 γρ. σύκα φρέσκα, κομμένα σε φέτες. Χωρίς το κοτσάνι. Με τις φλούδες
- 120 γρ. μηλόξιδο (ή λευκό ξίδι)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. χουρμάδες ή σταφίδες
- 1 μέτριο πράσινο μήλο ξεφλουδισμένο και καθαρισμένο
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
Οδηγίες
- Σε ένα μούλτι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μήλο, το κρεμμύδι και τους χουρμάδες(ή τις σταφίδες) και πατάμε το κουμπί 6-7 φορές ώσπου να μη βγούνε τα υλικά αλεσμένα σαν "κρέμα", αλλά ούτε να έχει και πολύ μεγάλα κομμάτια.
- Προσθέτουμε αυτό το μίγμα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να δέσει σε σύσταση όπως αυτή της μαρμελάδας. Η διαδικασία θα πάρει ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά.