Παραδοσιακό Αγγλικό τσάτνεϊ (chutney) σύκο απ’ τα κιτάπια των συνταγόλων της γιαγιάς Μάργκαρετ από το εξωτικό Μπράϊτον. Εντάξει μάνα μου, εάν δεν ξέρεις τι είναι το τσάτνεϊ θα σου πω.

Το  Chutney ΔΕΝ είναι μαρμελάδα καταρχάς. Ας το βγάλουμε αυτό από τη μέση για να ξεκινήσουμε σωστά αυτήν εδώ την κουβέντα. Έχει την υφή της μαρμελάδας αλλά όπως θα δεις και στα υλικά με μπόλικο ξύδι και ζάχαρη καστανή, η γεύση της είναι γλυκόξινη.

Παραδοσιακό Αγγλικό τσάτνεϊ (chutney) σύκο απ' τα κιτάπια των συνταγόλων της γιαγιάς Μάργκαρετ από το εξωτικό Μπράϊτον.

Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ

Εύκολη συνταγόλα. Την προσάρμοσα ώστε να τα κάνεις όλα γρήγορα στον πολυκόφτη σου και να μη χρειάζεται να ψιλοκόβεις. Μετά όλα σε ένα μεγάλο τηγάνι και υπομονή από εκεί πάνω, συνεχόμενο ανακάτεμα και σε ένα τεταρτάκι της ωρας θα είναι έτοιμο.

“ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΩΩ ΜΑΝΑ ΜΟΥ”;

Σωστά, έπρεπε να ξεκινήσω με τα σημαντικά: Το τρως ως συνοδευτικό σε πιατέλα τυριών με μπόλικα ωριμασμένα τυριά, σκληρά ή μαλακά, και μπόλικα αλμυρά κρακεράκια.

Παραδοσιακό Αγγλικό τσάτνεϊ (chutney) σύκο απ' τα κιτάπια των συνταγόλων της γιαγιάς Μάργκαρετ από το εξωτικό Μπράϊτον.

Αγγλικό τσάτνεϊ (chutney) σύκο

Παραδοσιακό Αγγλικό τσάτνεϊ (chutney) σύκο απ' τα κιτάπια των συνταγόλων της γιαγιάς Μάργκαρετ από το εξωτικό Μπράϊτον.
5 from 4 votes
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε
Πιάτο: για κρασί/ποτό, συνοδευτικό
Κουζίνα: Αγγλική
Keyword: chutney,  fig, αγγλικό, σύκο, τσάτνει
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 minutes
Συνολικός Χρόνος: 25 minutes

Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι

  • πολυκόφτης
  • τηγάνι

Υλικά

  • 300 γρ. σύκα φρέσκα, κομμένα σε φέτες. Χωρίς το κοτσάνι. Με τις φλούδες
  • 120 γρ. μηλόξιδο (ή λευκό ξίδι)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. χουρμάδες ή σταφίδες
  • 1 μέτριο πράσινο μήλο ξεφλουδισμένο και καθαρισμένο
  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι

Οδηγίες

  • Σε ένα μούλτι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μήλο, το κρεμμύδι και τους χουρμάδες(ή τις σταφίδες) και πατάμε το κουμπί 6-7 φορές ώσπου να μη βγούνε τα υλικά αλεσμένα σαν "κρέμα", αλλά ούτε να έχει και πολύ μεγάλα κομμάτια.
  • Προσθέτουμε αυτό το μίγμα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να δέσει σε σύσταση όπως αυτή της μαρμελάδας. Η διαδικασία θα πάρει ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά.

Μικρά Μυστικά

Αποθηκεύουμε όσο είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα για 6-8 μήνες εκτός ψυγείου(όπως κάνουμε με τις μαρμελάδες). Αν ανοιχτεί, στο ψυγείο κρατάει 1-2 εβδομάδες, γιαυτό χρησιμοποιήστε πολλά μικρά βαζάκια.
Η συνταγόλα βγάζει 350-400γρ τσάτνεϊ περίπου.
Σερβίρουμε πάντα μια ποσότητα 50-60γρ σε κάθε πλατώ με τυριά. (ή και παραπάνω, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω. χαχα)
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
0
ΤΕΛΕΙΟ
1
2
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes