300γρ.σύκαφρέσκα, κομμένα σε φέτες. Χωρίς το κοτσάνι. Με τις φλούδες
120γρ.μηλόξιδο(ή λευκό ξίδι)
1κ.γ.αλάτι
100γρ.καστανή ζάχαρη
50γρ.χουρμάδεςή σταφίδες
1μέτριοπράσινο μήλοξεφλουδισμένο και καθαρισμένο
1μέτριοκόκκινο κρεμμύδι
Οδηγίες
Σε ένα μούλτι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μήλο, το κρεμμύδι και τους χουρμάδες(ή τις σταφίδες) και πατάμε το κουμπί 6-7 φορές ώσπου να μη βγούνε τα υλικά αλεσμένα σαν "κρέμα", αλλά ούτε να έχει και πολύ μεγάλα κομμάτια.
Προσθέτουμε αυτό το μίγμα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να δέσει σε σύσταση όπως αυτή της μαρμελάδας. Η διαδικασία θα πάρει ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά.
Μικρά Μυστικά
Αποθηκεύουμε όσο είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα για 6-8 μήνες εκτός ψυγείου(όπως κάνουμε με τις μαρμελάδες). Αν ανοιχτεί, στο ψυγείο κρατάει 1-2 εβδομάδες, γιαυτό χρησιμοποιήστε πολλά μικρά βαζάκια.Η συνταγόλα βγάζει 350-400γρ τσάτνεϊ περίπου.Σερβίρουμε πάντα μια ποσότητα 50-60γρ σε κάθε πλατώ με τυριά. (ή και παραπάνω, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω. χαχα)