Είμαι φάν των κοκκινιστών ρεβιθιών αλλά αυτή η συνταγή απο την Κρήτη μου άλλαξε την κοσμοθεωρία!

Δε ξέρω τι να σχολιάσω, φανταστικά λεμονάτα ρεβίθια. Άντε θα σας το αναλύσω λίγο μαστερσεφικά μη με περάσετε και για καμιά βλαχάρα(χωρίς παρεξήγιση): “Μέσα στην απλότητά του, κυριαρχεί η οξύτητα του λεμονιού ενώ οι νότες ρίγανης του προσδίδουν την απαραίτητη Γήινη επίγευση που συντελεί στη γευστική ολοκλήρωση του πιάτου” ε? ε? Μα ποιος ειμαι ο π* Πχια! χαχα

Να σας δώσω και το άσμα της συνταγής; Φυσικά και θα σας το δώσω! μίας που το ξεκινήσαμε ποιοτικά και ανήλθαμε στα όρια της Ελληνικής Γαστρονομίας, ΟΡΙΣΤΕ, ΠΑΤΑ ΠΛΕΪ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΝΑ ΜΟΥ!

Ρεβίθια Λεμονάτα με Ρίγανη

Μερίδες 5 άτομα

Υλικά

  • 500 γρ ρεβίθια
  • 100 γρ ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 1 κρεμμύδι άσπρο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ζωμό λαχανικών (1 κύβο)
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 2 λεμόνια μέτρια, τον χυμό τους(στυμμένα)

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  1. Μουλιάζουμε απο την προηγούμενη μέρα τα ρεβίδια. Τα τοποθετούμε σε ένα τάπερ με κρύο νερό που τα σκεπάζει όλα. Θα δούμε ότι είναι έτοιμα αφού εχουν φουσκώσει και μαλακώσει λίγο(εάν είναι φρέσκιας σοδειάς μπορεί να χρειστεί μόνο λίγες ώρες)

Μαγείρεμα

  1. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το καρότο και τα βράζουμε για 30 λεπτά  με νερό που να τα σκεπάζει 3 δάχτυλα πιο πάνω. Αφαιρούμε τον αφρό με μία κουτάλα (εάν τυχόν βγάλει στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού).

  2. Ρίχννουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το φύλλο δάφνης, το ελαιόλαδο, μία τσιμπιά αλάτι και πιπέρι και τον κύβο ζωμού λαχανικών και αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα 30 λεπτά. Τσεκάρουμε συχνά δοκιμάζοντας τα ρεβίθια για να δουμε εαν μαλακώσανε (ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΑΣΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ. ΧΑΧΑ), –ανάλογα την ποιότητα των ρεβιθιών ο χρόνος μαγειρέματος μπορει να διαφέρει κάθε φορά.

  3. Αφού μαλακώσουν τα ρεβίθια μας παει να πει οτι το φαγητό είναι έτοιμο. Διαλύουμε σε μισό ποτήρι νερό το αλέυρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τη ξερή ρίγανη και τον χυμό των λεμονιών. Αφήνουμε ακόμα 4-5 λεπτά να βράσει ώσπου να χυλώσει το φαγητό μας και να δεσει η σάλτσα των ρεβιθιών.

  4. Πρίν κλείσουμε τη φωτιά, δοκιμάζουμε τα ρεβίδια(ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ, ΤΑ ΕΦΑΓΕΣ ΟΛΑ ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΛΕΜΕ, ΟΧΙ ΤΡΩΜΕ!) και εαν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.