Εξελληνισμένη(Γκρικοτζαπανίζ) συνταγή για ασιατικά Ράμεν (νουντλς) με ζωμό και λαχανικά.

Εμπνευσμένα από την ιαπωνική κουζίνα τα απολαυστικά ramen είναι ζεστές χορταστικές σούπες με noodles, γαρνιρισμένα με φρέσκα υλικά.

Οφείλω να ομολογήσω πως ήταν η πρώτη μου φορά που δοκίμασα να κάνω ράμεν με υλικά κοινά “Ελληνικά” όπως οι ζωμοί κύβοι και τα λαχανικά(καρότο-σκόρδο-πράσο) αλλα και μερικά εύκολα & φθηνά υλικά που βρίσκει κανείς σε όλα τα σουπερμάρκετ (πλέον) και έχω πάντα στο ντουλάπι μου οπως η σάλτσα σόγιας, η αγγλική Γούστερ σως και το τζίντζερ.

Τα υπόλοιπα είναι παρελθόν, γιατί αυτή η συνταγή για ράμεν είναι πολύ νόστιμη, θρεπτική αλλα και ελαφριά, για βραδιές που η λιγούρα δεν λέει να φύγει αλλα και για κανονικό γεύμα τις μέρες που δεν εχεις ορεξη να φτιάχνεις πολλά-πολλά, αλλά θέλεις να μπεις και στην κουζίνα για 30-35 λεπτά ώστε να μην παραγγείλεις απ έξω και “το κάψεις” με γουρουνιά!

Το τέλειο μίγμα μπαχαρικών “five spice mix” που δεν το βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα αλλά το φτιάχνεις πανεύκολα.

Ναι ξέρω σαν τα αυθεντικά Ράμεν δεν ειναι, μη με βρίσεις, αλλα όπως είπα είναι η καλύτερη εναλλακτική και υπόσχομαι οτι είναι πολύ κοντα στην αυθεντική γεύση.

Επίσης σου δίνω εδώ(κάνε κλικ εδώ ντε) εύκολη συνταγή για μίγμα μπαχαρικών, το γνωστό “five spice mix” που δεν το βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα αλλά το φτιάχνεις πανεύκολα (με ένα γουδί ή ενα μπλέντερ) γιατι έχουμε όλοι στο ντουλάπι μας τα μπαχαρικά αυτά ένα-ένα ξεχωριστά.

Και φυσικά, αυτή τη Γρικοτζαπανίζ συνταγάρα μου δεν θα την άφηνα χωρίς άσμα μάνα μου, ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ -ΑΦΟΥ!! ΠΑΤΑ ΠΛΕΪ και μπές στη κουζίνα να τα δημιουργήσεις!

To “άσμα” της συνταγής. ΠΑΤΑ ΠΛΕΪ ΜΑΝΑ ΜΟΥ! και διάβασε για τα θεϊκά Γκρίκοτζαπανίζ Ράμεν μου!

Ramen με Σούπα Βοδινού και Λαχανικά

Μερίδες 2 μερίδες

Υλικά

  • 300 γρ. νούντλς αβγού
  • 1200 ml νερό
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού
  • 30 γρ τζίντζερ φρέσκο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 πράσο
  • 2 καρότα
  • 1 μικρό φρέσκο κρεμυδάκι
  • 2 μπαστουνάκια σουρίμι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. σάλτσα Γουόστερ (Worcestershire Sauce)
  • 1 βραστό αβγό
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο (ή φυστικέλαιο. Στη χειρότερη λίγο ηλιέλαιο μάνα μου)
  • 1 κ.γ. five spice mix (δές τη συνταγή για το σπιτικό μίγμα μπαχαρικών, πιο πάνω)

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μία κουταλιά μίγμα μπαχαρικών “five spice mix” (δές τη συνταγή για το σπιτικό μίγμα μπαχαρικών, πιο πάνω), καί τους κύβους ζωμών να διαλυθούν. 

  2. Πλένουμε καλά και προσθέτουμε το κρεμμύδι χονδροκομμένο με τη φλούδα, το τζίντζερ σπασμένο με τη φλούδα, το πράσινο μέρος απο το πράσο χονδροκομμένο το ένα απο τα δύο καρότα χονδροκομμένο με τη φλούδα και τα σκόρδα σπασμένα με τη φλούδα. Σε αυτό το στάδιο εμπλουρτίζουμε τη γεύση των έτοιμων ζωμών ώστε να φτιάξουμε μία νόστιμη σούπα. 

  3. Στην ίδια κατσαρόλα όσο βράζουν τα λαχανικά μας μπορούμε να βράσουμε το σουρίμι και τα αβγά μας για 4 με 6 λεπτά ώστε να τα έχουμε έτοιμα για το γαρνίρισμα.

  4. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για 20 λεπτά, στραγγίζουμε τη σούπα σε ένα μπολ και πετάμε όλα τα λαχανικά. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη κατσαρόλα. 

  5. Στην κατσαρόλα με τη σούπα που κοχλάζει ρίχνουμε τα noodles να βράσουν για όσο μας λεεί η συσκευασία(8-10λεπτά). Προσθετουμε τη σάλτσα σόγιας και τη σάλτσα Γουόστερ όσο βράζουν τα νούντλς μας.

Συναρμολόγηση

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα noodles και τη σούπα και διακοσμούμε την επιφάνεια του μπολ με τα αβγά, το καρότο κομμένο σε λωρίδες, το σουρίμι, κρεμμυδάκι φρέσκο, λίγο άσπρο πράσο (εάν μας αρέσει ωμό) και πασπαλίζουμε με σησαμέλαιο.

Μικρά Μυστικά

Εάν δεν θελεις να φτιάξεις “five spice mix”– αν και προτείνω να το κάνεις, δίνει τελεια γεύση σε πολλά πιάτα–,  ρίξε στη κατσαρόλα  στο βήμα που βράζεις τα λαχανικά με τη φλούδα:  ενα ξύλο κανένα, 1 κ.γ. σπόρους γλυκάνισο, πιπέρι και 2-3 γαρύφαλλα. θα πάρεις την ίδια γέυση. Μη ξεχάσεις να τα στραγγίξεις και να τα πετάξεις μαζί με τα λαχανικά.