Η απίθανή συνταγή μου για χοιρινό γλυκόξινο με μεσογειακά λαχανικά. Αν δεν πιστεύετε στον παράδεισο  αυτη η γεύση θα σας αλλάξει γνώμη… τουλάχιστον για τον γαστρονομικό παράδεισο…  😉

Το μυστικό ειναι στην ίση αναλογία τριών υλικών για την σάλτσα που την φτιάχνουμε μαζί με τα λαχανικά. Καλό κόκκινο ξύδι απο σταφύλια,  ζάχαρη άσπρη και σάλτσα σόγιας. 

 Για γράψτε λοιπόν ακριβώς την συνταγή:

Υλικά

 Για τα λαχανικά: 

  • 1 πράσο μεγάλο χωρις το πρασινο μέρος κομμενο σε λωρίδες

  • 2 πιπεριές φλωρίνης (κοκκινες) κομμενες σε λωρίδες

  • 3 κοκκινα γλυκά μετρια κρεμμύδια ψιλοκομμενα

  • 1 κρεμμύδι ασπρο ψιλοκομμενο

  • 1 μικρό φρεσκο κολοκυθάκι

  • 150γρ λάχανο κομμένο σε λωρίδες

  • 20γρ ζάχαρη ασπρη

  • 20γρ σάλτσα σόγιας

  • 20γρ καλό κοκκινο ξύδι απο σταφύλια

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 100γρ αγελαδινό βούτυρο

  • 100γρ ελαιόλαδο

Υλικά για το χοιρινό:

  • 3 χοιρινές πανσέτες χωρίς κοκκαλο

  • 500γρ χοιρινό μπούτι

  • 10γρ ζάχαρη ασπρη

  • 10γρ σάλτσα σόγιας

  • 10γρ καλό κοκκινο ξύδι απο σταφύλια

  • 50γρ βουτυρο αγελαδινό

  • 50γρ ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 3-4 φρεσκα κλωναράκια ρίγανη (ή μια κουταλιά σούπας κοφτή ξερή)

Πώς το φτιάχνουμε

Πρώτα σωτάρουμε τα λαχανικά  τα αφήνουμε στην άκρη, καθαρίζουμε το τηγανι μας,  μετα μαγειρεύουμε το χοιρινό μας και  στο τέλος ενώνουμε τα δύο μείγματα.

  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα λαχανικά οπως είπαμε πιο πανω. Βάζουμε σε ενα μεγάλο τηγάνι (ή γουόκ)  το βούτυρο με το ελαιόλαδο να ζεσταθούν και μόλις λιώσει καλα το βούτυρο (πρίν κάψει) ρίχνουμε το κρεμμύδι με την ζάχαρη. Μόλις παρουν χρυσαφί χρώμα τα κρεμμύδια ρίξτε όλα τα αλλα λαχανικά να μαραθούν μαζι με τη σαλτσα σόγιας και το κοκκινο ξύδι. Αλατοπιπερόνουμε ΠΡΟΣΟΧΗ: λίγο αλάτι γιατι η σάλτσα σόγιας ειναι αλμυρή απο μόνη της.
  2. Μόλις μαραθούν όλα τα λαχανικά δοκιμάζουμε την σάλτσα μας και προσθέτουμε κατα προτίμηση ζάχαρη αλάτι ή ξύδι, αφαιρούμε απο την φωτιά τα βάζουμε σε ενα πιάτο στην άκρη και ξεπλένουμε το τηγάνι μας για να μαγειρέψουμε το χοιρινό.
  3.  Κόβουμε το κρέας μας σε κυβάκια, ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο στο τηγάνι για να ζεσταθεί. Μόλις καψει το λάδι μας(εδώ το θέλουμε καυτό) ρίχνουμε το χοιρινό μαζί με τα κλωναράκια της ρίγανης και μια κουταλιά πιπέρι τριμμένο. Σε αυτο το στάδιο μην ρίξετε αλάτι.
  4. Αφού εχουν πάρει χρώμα τα κυβάκια μας αλατίζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξύδι και την σάλτσα σόγιας.  Τσεκάρουμε το κρέας μετά απο λίγη ωρα (κοβουμε 1-2 κομμάτια να τα δούμε στην μέση κατα πόσο εχουν μαγειρευτεί) ΠΡΟΣΟΧΗ δεν παραψήνουμε γιατι θελουμε να ειναι ζουμερά.
  5.  Στο τέλος βγάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε πανω απο το κρέας τα λαχανικά μας που έχουμε βγάλει στην άκρη και στολίζουμε με λίγο άσπρο σουσάμι.  Ιδανικά, τοποθετούμε το τηγάνι στην μέση του τραπεζιού για να σερβιριστούν οι καλεσμένοι μας.

Απολάυστε αυτήν την ηδονή με ένα καλό κόκκινο κρασί. Η παρέα δοκίμασε και προτείνει το “δύο ελιές” κτήμα κυρ-γιαννη (Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο) πολυποικιλιακό ερυθρό κρασί με εκλεπτυσμένο ύφος που κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι κρασί φαγητού που πίνεται εύκολα και ευχάριστα. Φιλιά πολλά!  😉