Μοναδική συνταγή για σπιτικό γύρο χοιρινό που θα λατρέψετε. Ειναι τόσο ευκολη συνταγή τόσο νόστιμη και τόσο ευέλικτη στο κομμάτι κρέατος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτή την βερσιόν χρησιμοποιώ  λαιμό χοιρινό που έχει περισσότερο κρέας και λιγότερο λίπος, αλλα εάν σας αρέσει ο λιπαρός γύρος του εμπορίου, για να φτάσετε πιο κοντα σε αυτό το αποτέλεσμα,  βάλτε πανσέτα χοιρινή. Αν πάλι θέλετε λιγότερες θερμίδες αλλάξτε το χοιρινό κρέας με κοτόπουλο μπούτι, αλλα με την πετσούλα του. Γύρο κάνουμε να ειναι και λίγο νόστιμος, ντε! 🙂

Προετοιμασία/Μαρινάρισμα: 1 ώρα, Μαγείρεμα: 10′

Υλικά

  • 600γρ λαιμό χοιρινό χωρις κόκκαλο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. πιπέρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 14 φλιτζάνι ξύδι κόκκινο απλό
  • 14 φλιτζάνι μπαλσάμικο ξύδι
  • χυμό απο μισό μικρό πορτοκάλι

 

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Κόβουμε σε λεπτές φέτες(τύπου μπριζόλα) το χοιρινό
  2. Με με τον χονδρό πάτο ενός ποτηριού μπίρας, χτυπάμε τις φέτες κρέατος να λεπτύνουν και να μαλακώσουν πολυ.
  3. Ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια τις χτυπημένες λεπτές φέτες κρέατος ώσπου να έχουμε την υφή γύρου.
  4. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά μας, το αλάτι, ρίχνουμε το κρέας, τα ξύδια μας και το ελαιόλαδο. Ανακατευουμε καλά και αφήνουμε για μισή με μία ώρα στο ψυγείο να μαριναριστεί.
  5. Αφου μαριναριστεί το κρέας μας, στραγγίζουμε και πετάμε το ξύδι απο το μπόλ και το υπόλοιπο μίγμα το ρίχνουμε στο τηγάνι.
  6. Οταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ο γύρος μας ρίχνουμε τον χυμό απο το πορτοκάλι, αφήνουμε για ακομη 1-2 λεπτά και αφαιρούμε απο την φωτιά.
  7. Σερβίρουμε με κρεμμύδι, λεμόνι και πίτες.

ΜΥΣΤΙΚΑ: Όταν ψήνουμε τον γύρο μας δεν προσθέτουμε άλλα λιπαρά, έχει ήδη αρκετά απο την μαρινάδα μας. Δοκιμάζουμε το αλάτι λίγο πριν βγάλουμε το κρέας απο την φωτιά απο το λίγο ζουμάκι που εχει βγάλει και και προσθέτουμε ανάλογα τα γούστα μας. Εάν θέλουμε μαζί με τον χυμό πορτοκάλι στο τέλος προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη(γλασάρει υπέροχα εάν εχει μείνει ζουμάκι στο κρέας μας). Σε 10′ ο γύρος μας είναι έτοιμος ψημένος.

Σπιτικός γύρος Σπιτικός γύρος Σπιτικός γύρος Σπιτικός γύρος