Σπανακόπιτα Χωρίς Φύλλο
Συνταγάρα της τεμπέλας!
Ναι εντάξει, έχει μπόλικα υλικά ξέρω, αλλα αυτά δίνουν την απίθανη της γεύση.
Δεν έχει δύσκολες τεχνικές, δεν εχει φύλλα για να αλείφεις με βούτυρο μπελαδίκα ενα-ενα, γίνεται με χυλό και με το κόλπο που σου δίνω δε λερώνεις ούτε το ταψί που θα τη ψήσεις!
Σε έψησα μανα μου;
Σπανακόπιτα χωρίς φυλλο
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest ΒαθμολόγησεΜερίδες (μπορείς να προσαρμόσεις): 14 κομμάτια
Υλικά
Γέμιση
- 50 γρ. ελαιόλαδο (¼ της κουπας του καφέ)
- 700 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
- 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα. ή 2 κ.γ. ξερό
- 4 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια, μόνο τα φύλλα, ή 2 κ.γ. ξερή
- 6 κλωναράκια δυόσμο φρέσκο, μόνο τα φύλλα, ή 3 κ.γ. ξερό
- 2 κ.σ. άνιθο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κύβο λαχανικών τριμμένο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι, πιπέρι
Ζύμη(χυλός)
- 3 αβγά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 ½ κούπες του καφέ) ανάλογα το αλέυρι που βάζουμε, μπορεί να πάρει περισσότερο ωσπου να γίνει το μίγμα χυλός οπως στις φωτογραφίες παρακάτω
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος light
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 100 γρ. μαργαρίνη (ή αγελαδινό βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου για αν εχει μαλακώσει αρκετά
- 100 γρ. φέτα
Για την επιφάνεια
- 1 αβγό
- νερό
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τη Γέμιση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά της γέμισης: το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τη πιπεριά φλωρίνης, όλα μας τα μυρωδικά(ανιθο, δυοσμο θυμάρι και ρίγανη), την γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι, αλάτι(½ κ.γ.) και τον κύβο λαχανικών τριμμένο.
- Ανακατεύουμε ώσπου να μαραθούν τα λαχανικά και δοκιμάζουμε λίγο για να τεστάρουμε το αλάτι. Ανάλογα τα γούστα μας προσθέτουμε κι άλλο ή όχι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη (χυλό)
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αβγά και τα χτυπάμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος ώσπου να σχηματιστεί η υφή του χυλού στη φωτογραφία.
- Προσθέτουμε μέσα στο μίγμα -και λιώνουμε με ενα πιρούνι- τη μαργαρίνη ώστε να μην ειναι σε πολύ μεγάλα κομμάτια.
- Στο τέλος ανακατεύουμε στο μίγμα το μοσχοκάρυδο και τη φέτα τριμμένη.
Σύνθεση και ψήσιμο
- Σε ένα ταψάκι 20×30εκ απλώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλα ψησίματος σταυρωτά, τα στρώνουμε στις γωνίες και ρίχνουμε τη μισή μας ζύμη κάτω. (όχι στο πάτωμα μάνα μου, στο ταψί! χαχα)
- Προσθέτουμε με προσοχή τη γέμιση, ώστε να μη βυθιστεί εντελώς στη ζύμη.
- Ρίχνουμε απο πάνω την υπόλοιπη μας ζύμη.
- Σε ένα μπόλ χτυπάμε το αβγό που κρατήσαμε για την επιφάνεια με 3 κ.σ. νερό και το περιχύνουμε
- Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180οC στον αέρα. Στα τελευταία 20 λεπτά ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 200οC για να πιάσει την όμορφη σκουρόχρωμη κρούστα στην επιφάνεια. Η πίτα μας θα φουσκώσει στον φούρνο αρκετά, όπως τα σουφλέ, και θα ξεφουσκώσει όταν κρυώσει στο μέγεθος που ειναι τα κομμάτια στις φωτογραφίες μου.
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
You already used all votes