Συνταγάρα της τεμπέλας!

Ναι εντάξει, έχει μπόλικα υλικά ξέρω, αλλα αυτά δίνουν την απίθανη της γεύση.

Δεν έχει δύσκολες τεχνικές, δεν εχει φύλλα για να αλείφεις με βούτυρο μπελαδίκα ενα-ενα, γίνεται με χυλό και με το κόλπο που σου δίνω δε λερώνεις ούτε το ταψί που θα τη ψήσεις!

Σε έψησα μανα μου;

Σπανακόπιτα χωρίς φυλλο

0 from 0 votes
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε
Μερίδες (μπορείς να προσαρμόσεις): 14 κομμάτια

Υλικά

Γέμιση

  • 50 γρ. ελαιόλαδο (¼ της κουπας του καφέ)
  • 700 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
  • 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα. ή 2 κ.γ. ξερό
  • 4 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια, μόνο τα φύλλα, ή 2 κ.γ. ξερή
  • 6 κλωναράκια δυόσμο φρέσκο, μόνο τα φύλλα, ή 3 κ.γ. ξερό
  • 2 κ.σ. άνιθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο λαχανικών τριμμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι, πιπέρι

Ζύμη(χυλός)

  • 3 αβγά
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 ½ κούπες του καφέ) ανάλογα το αλέυρι που βάζουμε, μπορεί να πάρει περισσότερο ωσπου να γίνει το μίγμα χυλός οπως στις φωτογραφίες παρακάτω
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. μαργαρίνη (ή αγελαδινό βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου για αν εχει μαλακώσει αρκετά
  • 100 γρ. φέτα

Για την επιφάνεια

  • 1 αβγό
  • νερό

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε τη Γέμιση

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά της γέμισης: το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τη πιπεριά φλωρίνης, όλα μας τα μυρωδικά(ανιθο, δυοσμο θυμάρι και ρίγανη), την γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι, αλάτι(½ κ.γ.) και τον κύβο λαχανικών τριμμένο.
  • Ανακατεύουμε ώσπου να μαραθούν τα λαχανικά και δοκιμάζουμε λίγο για να τεστάρουμε το αλάτι. Ανάλογα τα γούστα μας προσθέτουμε κι άλλο ή όχι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη (χυλό)

  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αβγά και τα χτυπάμε.
  • Προσθέτουμε σταδιακά και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος ώσπου να σχηματιστεί η υφή του χυλού στη φωτογραφία.
  • Προσθέτουμε μέσα στο μίγμα -και λιώνουμε με ενα πιρούνι- τη μαργαρίνη ώστε να μην ειναι σε πολύ μεγάλα κομμάτια.
  • Στο τέλος ανακατεύουμε στο μίγμα το μοσχοκάρυδο και τη φέτα τριμμένη.

Σύνθεση και ψήσιμο

  • Σε ένα ταψάκι 20×30εκ απλώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλα ψησίματος σταυρωτά, τα στρώνουμε στις γωνίες και ρίχνουμε τη μισή μας ζύμη κάτω. (όχι στο πάτωμα μάνα μου, στο ταψί! χαχα)
  • Προσθέτουμε με προσοχή τη γέμιση, ώστε να μη βυθιστεί εντελώς στη ζύμη.
  • Ρίχνουμε απο πάνω την υπόλοιπη μας ζύμη.
  • Σε ένα μπόλ χτυπάμε το αβγό που κρατήσαμε για την επιφάνεια με 3 κ.σ. νερό και το περιχύνουμε
  • Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180οC στον αέρα. Στα τελευταία 20 λεπτά ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 200οC για να πιάσει την όμορφη σκουρόχρωμη κρούστα στην επιφάνεια.
    Η πίτα μας θα φουσκώσει στον φούρνο αρκετά, όπως τα σουφλέ, και θα ξεφουσκώσει όταν κρυώσει στο μέγεθος που ειναι τα κομμάτια στις φωτογραφίες μου.
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
11
ΤΕΛΕΙΟ
2
2
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes