4κλωναράκια θυμάριφρέσκο, μόνο τα φύλλα. ή 2 κ.γ. ξερό
4κλωναράκιαρίγανηφρέσκια, μόνο τα φύλλα, ή 2 κ.γ. ξερή
6κλωναράκια δυόσμοφρέσκο, μόνο τα φύλλα, ή 3 κ.γ. ξερό
2κ.σ.άνιθοφρέσκο ψιλοκομμένο
1κύβολαχανικώντριμμένο
1κ.σ.πάπρικαγλυκιά
Αλάτι, πιπέρι
Ζύμη(χυλός)
3 αβγά
600γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις(3 ½ κούπες του καφέ) ανάλογα το αλέυρι που βάζουμε, μπορεί να πάρει περισσότερο ωσπου να γίνει το μίγμα χυλός οπως στις φωτογραφίες παρακάτω
500γρ.κρέμα γάλακτοςlight
1κ.γ.μοσχοκάρυδο
100γρ.μαργαρίνη(ή αγελαδινό βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου για αν εχει μαλακώσει αρκετά
100γρ.φέτα
Για την επιφάνεια
1αβγό
νερό
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τη Γέμιση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά της γέμισης: το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τη πιπεριά φλωρίνης, όλα μας τα μυρωδικά(ανιθο, δυοσμο θυμάρι και ρίγανη), την γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι, αλάτι(½ κ.γ.) και τον κύβο λαχανικών τριμμένο.
Ανακατεύουμε ώσπου να μαραθούν τα λαχανικά και δοκιμάζουμε λίγο για να τεστάρουμε το αλάτι. Ανάλογα τα γούστα μας προσθέτουμε κι άλλο ή όχι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη (χυλό)
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αβγά και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε σταδιακά και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος ώσπου να σχηματιστεί η υφή του χυλού στη φωτογραφία.
Προσθέτουμε μέσα στο μίγμα -και λιώνουμε με ενα πιρούνι- τη μαργαρίνη ώστε να μην ειναι σε πολύ μεγάλα κομμάτια.
Στο τέλος ανακατεύουμε στο μίγμα το μοσχοκάρυδο και τη φέτα τριμμένη.
Σύνθεση και ψήσιμο
Σε ένα ταψάκι 20x30εκ απλώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλα ψησίματος σταυρωτά, τα στρώνουμε στις γωνίες και ρίχνουμε τη μισή μας ζύμη κάτω. (όχι στο πάτωμα μάνα μου, στο ταψί! χαχα)
Προσθέτουμε με προσοχή τη γέμιση, ώστε να μη βυθιστεί εντελώς στη ζύμη.
Ρίχνουμε απο πάνω την υπόλοιπη μας ζύμη.
Σε ένα μπόλ χτυπάμε το αβγό που κρατήσαμε για την επιφάνεια με 3 κ.σ. νερό και το περιχύνουμε
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180οC στον αέρα. Στα τελευταία 20 λεπτά ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 200οC για να πιάσει την όμορφη σκουρόχρωμη κρούστα στην επιφάνεια. Η πίτα μας θα φουσκώσει στον φούρνο αρκετά, όπως τα σουφλέ, και θα ξεφουσκώσει όταν κρυώσει στο μέγεθος που ειναι τα κομμάτια στις φωτογραφίες μου.