Τσουρέκια με τα φανταστικά αρώματα και την γεύση των κανονικών τσουρεκιών αλλά χωρίς ζωικά προϊοντα.

Το ταχίνι είναι το μυστικό της συνταγής, έτσι, αν και δεν εχουν βουτυρο η λιπαρότητα του ταχινιού βοηθά στο να δώσουν την φανταστική τους υφή με τις ίνες.

Εντάξει δε θα το παρακάνω με το να σας πως είναι γλυκό-σούπερφουντ λογω του ταχινιου, γιατί με τόσο αλεύρι και ζάχαρη δεν ειναι.

Εκανα δύο πειράματα σε αυτή τη συνταγή για να διαπιστώσω τη ποιότητα των υλικών αλλα και να βελτιώσω την εμφάνιση.

ΠΕΙΡΑΜΑ Νο1:

Το πρώτο μου πείραμα είχε να κάνει με το είδος της μαγιάς.

Δοκίμασα τη συνταγή δύο φορές. Μία με μαγιά ξερή και μία με φρέσκια μαγιά. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ανεπιφύλακτα τη φρέσκια γιατί μου φούσκωσαν τρελά σε ενα δίωρο, ενώ με τη ξερή θέλανε παρα πολλές ώρες. Έπρεπε να τα αφήσω μέχρι μία νύχτα.

Διαπίστωσα πως πολλές φορές η ξερή μαγιά μπορεί να μπαγιατέψει, ειδικά άν την έχουμε στο ντουλάπι καιρό. Οι ζύμες λοιπόν που βασιζονται στη μαγιά να κάνει τη δουλειά της στο φούσκωμα, δέν έχουν τα σωστά αποτελέσματα και αποτυγχάνουμε στη συνταγή! Προσοχή λοιπόν!

ΠΕΙΡΑΜΑ Νο2:

Το δεύτερο πείραμά μου είχε να κάνει με την εμφάνιση.

Στη μία πλεξούδα άλειψα το τσουρέκι μου με αβγό χτυπημένο με λίγο νερό και στη δεύτερη με ζαχαρόνερο. Φυσικά έτσι η μία παρτίδα παύει να είναι νηστίσιμη/ vegan.

Στα παραδοσιακά τσουρέκια αλείφουμε με αβγό την επιφάνεια, όχι μόνο για να κολλήσουν τα καλούδια που θα τα πασπαλίσουμε (αμυγδαλο, σουσάμι, χονδρή ζάχαρη κτλ) αλλα και για δώσουν την υπέροχη γυαλάδα και το σκούρο χρώμα που τα κάνει λιμπιστικά στο μάτι!

Φυσικά η διαπίστωση είναι πως με το αβγό δείχνουν σαν κανονικά-παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια. Τα δεύτερα με το ζαχαρόνερο δε γυάλισαν αλλά δε σημαίνει πως υστερούν σε γεύση! Η ζύμη είναι ίδια!

ΜΥΣΤΙΚΟ: Πασπάλισέ τα με λίγη καστανή ζάχαρη (εάν βρείς και χρωματιστή ακόμη καλύτερα!) και θα έχεις τα πιό φάμπιουλους Vegan τσουρέκια όλου του κόσμου! 😉

Tσουρέκια Vegan/Νηστίσιμα

Η συνταγή είναι για 2 πλεξούδες ή 4 μεγάλες κουλούρες

Μερίδες 2 πλεξούδες

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (σκληρό, με 13-14% πρωτεϊνη)
  • 250 γρ. ταχίνι άσπρο
  • 350 γρ ζάχαρη λευκή
  • 250 ml χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο
  • 4 γρ κακουλέ (καρδάμωμο) τριμμένο (1 κ.γ.)
  • 8 γρ μαχλέπι τριμμένο (2 κ.γ.)

Για το μίγμα της μαγιάς

  • 75 γρ μαγιά φρέσκια νωπή (αν δε βρείτε στο σούπερμάρκετ σε κυβάκια των 25γρ, θα σας δώσουν στον φούρνο της γειτονιάς σας)
  • 100 ml νερό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε το μίγμα της μαγιάς

  1. Σε 100ml χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά με 2 κ.σ ζάχαρη και 4 κ.σ. αλεύρι που θα πάρουμε απο το σακουλάκι του κιλού που έχουμε για τη συνταγή. 

    Αφήνουμε για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 

    Προσοχή: θα πρέπει μετά απο 15 λεπτά να έχει αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει. Ετσι καταλαβαίνουμε ότι θα κάνει τη δουλειά της και να φουσκώσουν τα τσουρέκια. Εάν δε φουσκώσει την πετάμε και αγοράζουμε καινούρια μαγιά. Επίσης προσέχουμε να μην είναι καυτό το νερό και κάψει τη μαγιά μας. 

Φτιάχνουμε τη ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε όλα μας τα υλικά και το υγρό μίγμα της μαγιάς που έχει φουσκώσει.

  2. Τοποθετούμε το εξάρτημα “γάντζο” που είναι για τις ζύμες στο μίξερ και ξεκινάμε να ανακατεύουμε (στην αργή ταχύτητα για να μη πεταχτούν όλα τα υλικά έξω) και μετά για 5-6 λεπτά στο δυνατό.

    Προσοχή: μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι, η ζύμη πρέπει να κολλάει.

  3. Κλείνουμε με μία μεμβράνη τον κάδο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε πολύ ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο(1-2 ώρες) 

    ΚΟΛΠΟ: ανοίξτε τον φούρνο σας στον αέρα στους 50οC βάλτε μέσα τον κάδο του μίξερ και θα επιταχύνετε την διαδικασία της αναμονής

    TSOYREKI

Πλάθουμε τα τσουρέκια

  1. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη να φύγει καλά ο αέρας απο μέσα, Χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια τη ζύμη και τη πλάθουμε σε λωρίδες. Εάν “δε το έχουμε” με την τεχνική της πλεξούδας τυλίγουμε τη κάθε λωρίδα σε σχήμα κελύφους σαλιγκαριού.

  2. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα, στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήνουμε να διπλασιαστούν και πάλι σε όγκο. ΜΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ το δεύτερο φούσκωμα.

    τσουρέκια
  3. Αλείφουμε τα τσουρέκια προσεκτικά με ζαχαρόνερο (σε 100ml χλιαρό νερό 1 κ.σ. ζάχαρη) και πασπαλίζουμε με χονδρή καστανή ζάχαρη.

  4. Ψήνουμε στους 170οC για 30-40 λεπτά στον αέρα.

Μικρά Μυστικά

  • Καταλαβαίνουμε ότι τα τσουρέκια ψήθηκαν αν ζουλίξουμε ελαφρά την επιφάνεια τους και η ζύμη επανέρχεται στη θέση της. Αν η ζύμη βουλιάζει θέλουν κι άλλο ψήσιμο.
  • Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν 20 λεπτά.
  • Αν κάνουμε ατομικά τσουρέκια ψήνονται γρηγορότερα.
  • Προτείνω να πασπαλίσετε με ζάχαρη καστανή γιατί δίνει μια υπεροχη “κρατσανιστή” υφή αλλα μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι ή με φιλέ αμυγδάλου. Δοκίμασα και τις τρείς μεθόδους και με ενθουσίασε της ζάχαρης!