Ένα πολύ νόστιμο πιάτο «απο το νησί» όπως λέμε οι Εβρίτες. Υπέροχος μεζές για τσιπουράκι!  Το μυστικό του είναι να έχεις έτοιμη την φασολάδα την παραδοσιακή απο την προηγούμενη.  Η συνταγή είναι απλή: χρησιμοποιώντας  τα περισσεύματα αυτά, τσιγαρίζουμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι λίγη πιπεριά πράσινη, λίγη πιπεριά φλωρίνης και ρίχνουμε την φασολάδα στο τηγάνι μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να χυλώσει τελείως.

Παρακάτω σας γράφω τη συνταγή για να την κάνετε εξαρχής σαν «τσιγαριστή» για να μην περιμένετε μια μέρα για να την απολαύσετε, αλλά τώρα που ξέρετε το «μυστικό» διαλέξτε τη μέθοδο που σας αρέσει!




Τσιγαριστή Φασολάδα Σαμοθράκης

Για να βράσουν γρηγορότερα τα φασόλια μας τα μουλιάζουμε πάντα αποβραδίς σε κρύο νερό(περίπου 12 ώρες)

Χρόνος Μαγειρέματος 1 hour 40 minutes
Μερίδες 4 Άτομα

Υλικά

  • 500 γρ. χονδρά ξερά φασόλια
  • 3 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ τοματάκι ψιλοκομμένο (ένα κουτί κονσέρβας)
  • 130 ml ελαιόλαδο (½ φλιτζάνι τσαγιού)
  • 2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • ½ πιπεριά πράσινη σε λεπτές φέτες
  • ½ πιπεριά φλωρίνης σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

  1. Μουσκεύουμε τα φασόλια για 12 ώρες σε κρύο νερό. Ξεπλένουμε.

  2. Τα βάζουμε να βράσουν και να μαλακώσουν σε μία κατσαρόλα μαζί με τα καρότα και το σέλινο(περίπου μία ώρα)

  3. Αφού βράσουν και μαλακώσουν τα φασόλια μας, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα το λάδι, τις πιπεριές, τις δύο κουταλιές τοματοπελτέ και τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά.

  4. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, το τοματάκι, και τα βράζουμε για 30 με 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά. 

  5. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.