Φασολάδα Χυλωμένη, Παραδοσιακή. Ένα αγαπημένο Ελληνικό φαγητό το οποίο μου αρέσει χυλωμένο. Να είναι σαν μία σούπα τύπου βελουτέ δηλαδή αλλά με τα φασόλια ανέγγιχτα. Έτσι όπως τη φτιάχνει η Θρακιώτισσα γιαγιά μου! Και μην ξεχνάς, σερβίρουμε πάντα με παστό ψάρι και τουρσί λάχανο πασπαλισμένο με πάπρικα!

Σου παραθέτω παρακάτω μερικές πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των φασολιών. Γιατί πέρα από τη γεύση της παραδοσιακής φασολάδας μας, είναι άκρως ευεργετικά για την υγεία μας! Καλά, εάν εξαιρέσουμε τις μικρές ανεπιθύμητες παρενέργειές τους (αέρια χιχι)

Φασολάδα Χυλωμένη, Παραδοσιακή

Ποια η διατροφική αξία των φασολιών;

Τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών (16-33%), βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ), διαιτητικής ίνας (14-19%), ιδιαίτερα υδατοδιαλυτής διαιτητικής ίνας. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Με αποτέλεσμα, να συστήνεται σε ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν τη χοληστερόλη, εφόσον βοηθάει στη μείωση της LDL. Τα φασόλια είναι μια άριστη εναλλακτική λύση με χαμηλά λιπαρά και μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελούν καλή επιλογή για τους φυτοφάγους όταν γίνονται με σωστούς συνδυασμούς.

Tα οφέλη τους στην υγεία

Χοληστερόλη & Επίπεδα σακχάρου

Τα φασόλια παρουσιάζουν αρκετά οφέλη για την υγεία όπως στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος αλλά και στην καλύτερη υγεία του παχέος εντέρου. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης ειδικά στα ξερά φασόλια βοηθά στη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου της διατροφής. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης στα φασόλια, τα καθιστά ιδανική τροφή για την πρόληψη του διαβήτη.

Υγεία της καρδιάς

Ακόμη, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες επηρεάζουν θετικά τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η κατανάλωση των φασολιών δρα προστατευτικά για την καρδιά, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.

Πηγή Σιδήρου

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα φασόλια παρέχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου, αλλά πολλές φορές λόγω του συνδυασμού των τροφών δεν απορροφάται. Ιδιαίτερα, τα μαυρομάτικα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου (μη-αιμικού). Είναι απαραίτητο να συνοδεύονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλι ή κόκκινη πιπεριά, β-καροτένιο όπως το καρότο και το μηλικό οξύ όπως το λευκό κρασί ή το μηλόξυδο, γιατί οι ουσίες αυτές αυξάνουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου κατά τρεις φορές περισσότερο.

Οι πληροφορίες παραπάνω είναι της κας ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. , από το site mednutrition.gr δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Φασολάδα Χυλωμένη, Παραδοσιακή

Φασολάδα Χυλωμένη, Θρακιώτικη Παραδοσιακή

Φασολάδα Χυλωμένη, Παραδοσιακή. Ένα αγαπημένο Ελληνικό φαγητό το οποίο μου αρέσει εντελώς χυλωμένο. Να είναι σαν μία σούπα τύπου βελουτέ δηλαδή αλλά με τα φασόλια ανέγγιχτα.
5 from 2 votes
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε
Πιάτο: Κυρίως Γεύμα
Κουζίνα: Ελληνική
Διαιτιτικό: Diabetic, Gluten Free, Low Calorie, Vegan, Vegetarian
Keyword: παραδοσιακό, φασολάδα, φασόλια
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 hour 30 minutes
Μερίδες (μπορείς να προσαρμόσεις): 4 μερίδες
Θερμίδες: 542kcal

Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι

  • Κατσαρόλα μεγάλη

Υλικά

  • 500 γρ. ξερά φασόλια μέτρια
  • 130 ml ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι τσαγιού
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • ½ πιπεριά πράσινη σε λεπτές φέτες
  • ½ πιπεριά φλωρίνης σε λεπτές φέτες
  • 2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ τοματάκι ψιλοκομμένο ένα κουτί κονσέρβας
  • ½ κ.γ. αλάτι (ή ένα κύβο ζωμού λαχανικών)
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • 1, ½ λίτρα νερό

Οδηγίες

  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα καρότα και τις πιπεριές που έχουμε κόψει σε ροδέλες και λωρίδες, και το ψιλοκομμένο σέλινο.
  • Προσθέτουμε τα φασόλια, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα, ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσει.
  • Μετά τη 1 ώρα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο τοματάκι, δοκιμάζουμε το αλάτι και προσαρμόζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Αφήνουμε να συνεχιστεί το βράσιμο για 30 ακόμη λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια και να εξατμιστεί το πολύ νερό. Η υφή που θέλουμε είναι αυτή της σούπας βελουτέ χωρίς να λιώσουμε τα φασόλια.

Μικρά Μυστικά

  • Εάν τα φασόλια μας είναι φετινής σοδιάς δε χρειάζεται να τα μουλιάσετε όπως σε άλλες συνταγές. Εάν είναι παλιότερα χρειάζονται μούλιασμα από την προηγούμενη μέρα. 
  • Για να γίνει χυλωμένη η φασολάδα δεν προ-βράζουμε τα φασόλια ούτε πετάμε τα νερά όπως σε άλλες συνταγές. Μαγειρεύουμε ακολουθώντας τη συνταγή παραπάνω.
  • Ανάλογα το πόσο δυνατή είναι η κουζίνα σας, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε νερό στην πρώτη ώρα βρασμού. Να κοιτάτε να καλύπτει τα φασόλια κατά ένα δάχτυλο. Στο τελευταίο μισάωρο το αφήνουμε να εξατμιστεί και να χυλώσει. 

Διατροφικές Πληροφορίες

Serving: 1μερίδα | Θερμίδες: 542kcal | Υδατάνθρακες: 51γρ. | Πρωτεΐνη: 13γρ. | Λιπαρά: 34γρ. | Κορεσμένα Λιπαρά: 5γρ. | Αλάτι: 545mg | Κάλιο: 1122mg | Φυτικές Ίνες: 18γρ. | Σάκχαρα: 10γρ. | Vitamin A: 8507IU | Vitamin C: 48mg | Ασβέστιο: 162mg | Σίδηρος: 5mg
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
0
ΤΕΛΕΙΟ
0
0
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes