Φασολάδα Χυλωμένη, Παραδοσιακή. Ένα αγαπημένο Ελληνικό φαγητό το οποίο μου αρέσει εντελώς χυλωμένο. Να είναι σαν μία σούπα τύπου βελουτέ δηλαδή αλλά με τα φασόλια ανέγγιχτα.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρότα και τις πιπεριές που έχουμε κόψει σε ροδέλες και λωρίδες, και το ψιλοκομμένο σέλινο.
Προσθέτουμε τα φασόλια, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα, ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσει.
Μετά τη 1 ώρα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο τοματάκι, δοκιμάζουμε το αλάτι και προσαρμόζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Αφήνουμε να συνεχιστεί το βράσιμο για 30 ακόμη λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια και να εξατμιστεί το πολύ νερό. Η υφή που θέλουμε είναι αυτή της σούπας βελουτέ χωρίς να λιώσουμε τα φασόλια.
Μικρά Μυστικά
Εάν τα φασόλια μας είναι φετινής σοδιάς δε χρειάζεται να τα μουλιάσετε όπως σε άλλες συνταγές. Εάν είναι παλιότερα χρειάζονται μούλιασμα από την προηγούμενη μέρα.
Για να γίνει χυλωμένη η φασολάδα δεν προ-βράζουμε τα φασόλια ούτε πετάμε τα νερά όπως σε άλλες συνταγές. Μαγειρεύουμε ακολουθώντας τη συνταγή παραπάνω.
Ανάλογα το πόσο δυνατή είναι η κουζίνα σας, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε νερό στην πρώτη ώρα βρασμού. Να κοιτάτε να καλύπτει τα φασόλια κατά ένα δάχτυλο. Στο τελευταίο μισάωρο το αφήνουμε να εξατμιστεί και να χυλώσει.