Ήρθε η μέρα σήμερα μετά απο μία ακόμη βόλτα στη Ρώμη, να γράψω την συνταγή για αυθεντική Καρμπονάρα. Χωρίς κρέμες γάλακτος και μανιτάρια και διάφορα που σκαρφίζεται ο καθένας και βάζει μέσα στα μακαρόνια του και τα λέει «καρΠονάρες». Οκ μάνα μου, δεν λέω είναι νόστιμες οι σάλτσες με κρέμα γάλακτος αλλα η αυθεντική Ιταλική συνταγή είναι διαφορετική.

Η Αυθεντική Ιταλική Καρμπονάρα (Pasta alla Carbonara) λοιπόν, έχει λίγα υλικά. Ένα ζυμαρικό, το οποίο μάλιστα αλλάζουν συχνά: Π.χ. για γεύμα θα σερβίρουν σπαγγέτι ενώ για δείπνο θα σερβίρουν πένες. Αβγό ασπράδι και κρόκους αβγού, τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα και γκουαντσιάλε. Το guanciale είναι λιπαρό μέρος απο το μάγουλο του χοίρου. Το καπνίζουν και το χρησιμοποιούν σαν το μπέικον ή την πανσέτα για να φτιάξουν την τέλεια καρμπονάρα. Λόγω του λίπους στο συγκεκριμένο κομάτι κρέατος, δεν χρησιμοποιούμε άλλη λιπαρή ουσία για να δέσουμε την σάλτσα μας παρα μόνο αυτό το λίπος που λιώνει στο τηγάνι μας και περιμένει να καλύψει τα ζυμαρικά μας με τα θεσπέσιά του αρώματα! Στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε μικρά ντελικατέσσεν καταστήματα, μπορείτε όμως να το αντικαταστήσετε με αρκετά λιπαρή φρέσκια πανσέτα απο κρεοπωλείο και λίγες φέτες καπνιστού μπέικον για παραπλήσιο αποτέλεσμα.

 

Αυθεντική Ιταλική Καρμπονάρα (Pasta alla Carbonara)

Προετοιμασία: 10' Μαγείρεμα: 13'

Μερίδες 3 Άτομα

Υλικά

  • 500 γρ. Σπαγγέτι
  • 1 αβγό ολόκληρο
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 150 γρ. τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα
  • 200 γρ. γκουαντσιάλε αν δεν βρείτε χρησιμοποιήστε λιπαρή φρέσκια πανσέτα και λίγο καπνιστό μπέικον
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο (και 1-2 λεπτά λιγότερο) σε καλά αλατισμένο νερό.

  2. Κόβουμε σε κύβάκια το γκουαντσιάλε(υπάρχει και έτοιμο κομμένο) και το σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά να λιώσει το λίπος.

  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό και τους κρόκους να ενωθούν, προσθέτουμε το τριμμένο πεκορίνο και μία κουταλιά του γλυκού πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

  4. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά κρατάμε ενα-δύο ποτήρια νερού στην ακρη και τα στραγγίζουμε

  5. Έχοντας κλείσει την φωτιά στο τηγάνι με το γκουαντσιάλε, ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μίγμα με το αβγό και το τυρί μέσα ανακατεύοντας ώσπου να δέσουν τα υλικα και να γίνει η σάλτσα μας. Εάν χρειαστεί σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε λίγο νερό απο αυτό που κρατήσαμε στην άκρη για να την αραιώσουμε.

Μικρά Μυστικά

  • Για τέλεια ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες των μακαρονάδων ιταλών χρησιμοποιούμε για κάθε 100γρ πάστα, ένα λίτρο νερό και μία κουταλιά κοφτή του γλυκού αλάτι.
  • Εάν θέλουμε χονδροκόβουμε λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε πάνω απο τα ζυμαρικά μας