Μπισκότα με Ταχίνι, του Γηροκομείου
Μπισκότα με Ταχίνι, του Γηροκομείου. Γιατί “του γηροκομείου” μάνα μου; Θα με ρωτήσεις. Θα γελάσω και θα σου απαντήσω πως αυτά τα ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΑ, ΘΕΪΚΑ μπισκότα δημιουργήθηκαν για δίαιτα.
Είναι ιδανικά για μας που προσέχουμε και ο γιατρός μας κοιτάει με μισό μάτι για τη χοληστερίνη και το ζάχαρο. Κοινώς επειδή σιγά-σιγά ετοιμαζόμαστε για γηροκομείο, αλλά δε θέλουμε να στερούμαστε το μπισκοτάκι μας.
Δεν έχουν συμβατική ζάχαρη αλλά ζάχαρη καρύδας που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη(προσοχή εάν πάσχετε από διαβήτη αντικαταστήστε με κρυσταλλική στεβια κατάλληλη για ζαχαροπλαστική. Καταναλώστε σε ποσότητα κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας). ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΖΑΧΑΡΟ: CHECK. Δεν έχουν αλεύρι, αλλά λίγη βρώμη. ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΑΛΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ: CHECK. Περιέχουν αβγά και ταχίνι. ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΕΪΝΗΣ: CHECK
Μπισκότα με Ταχίνι, του Γηροκομείου.
Υλικά
- 50 γρ. βρώμη
- 240 γρ. ταχίνι
- 120 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 2 μεγάλα αβγά
- 2 φιαλίδια βανιλίνη
- 1 & ½ κ.γ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας (κουβερτούρα, για μέσα στη ζύμη)
- 100 γρ. κουβερτούρα χονδροκομμένη για την επιφάνεια των μπισκότων αφού ψηθούν.
Οδηγίες
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τις σοκολάτες σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Αφού ενσωματωθούν όλα τα υλικά, το μίγμα θα είναι κολλώδες.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε να πάνε παντου.
- Ιδανικά με ένα κουτάλι παγωτού παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά από το μίγμα και το βάζουμε στο ταψί, αφού έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί. Το κάθε μπισκότο θα απλώσει σε λίγα δευτερόλεπτα και θα είναι έτοιμο για ψήσιμο.
- Σε κάθε ταψί βάζουμε μόνο 4 τεμάχια με απόσταση για να μην κολλήσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 8 λεπτά ακριβώς.
- Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο και είναι αφράτα, τοποθετούμε πάνω τα χονδροκομμένα κομμάτια κουβερτούρας. Θα φαίνονται άψητα(πολύ μαλακά στο κέντρο) σε αυτό το στάδιο αλλά αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν καλά (1ωρα+) θα σφίξουν και θα ξεκολλάνε από το χαρτί χωρίς να σπάνε.
Μικρά Μυστικά
- Εάν χρησιμοποιήσετε κουτάλα παγωτού τα μπισκότα θα βγούνε 11-12 μεγάλα τεμάχια. Για να ψηθούν σωστά στον χρόνο που αναφέρω υπολογίστε στις αναλογίες υλικών που σας δίνω να βγαίνουν τα ίδια κομμάτια μπισκότων που αναφέρω.
- Μην ψήσετε πάνω από 4 σε κάθε ταψί για να μην κολλήσουν.
- ΑΦΗΣΤΕ τα να κρυώσουν για πάνω από μια ώρα ώστε να διατηρούν το σχήμα τους και να μη σπάνε.
- Δείτε την υφή του μίγματος των μπισκότων παρακάτω
-