Κέικ Νηστίσιμο του 1960 που θυμίζει φανουρόπιτα σε γεύση, αλλά η υφή είναι κλασσικού μαμαδίστικου κέικ. Βρήκα τη συνταγή σε βιβλίο μαγειρικής που ξέθαψα από την παλιά βιβλιοθήκη της γιαγιάς μου. Ίσως, το καλύτερο VEGAN κέικ που έχω φάει ποτέ!

Αφράτο και τόσο αρωματικό που δεν μπόρεσα να μείνω στο ένα κομμάτι με τον καφέ μου, έφαγα τουλάχιστον τρία! (διαβάζει η διαιτολόγος μου μάνα μου αλλιώς θα έλεγα την αλήθεια για το πόσο έφαγα… χαχα)

Κέικ Νηστίσιμο του 1960

Η συνταγή από το βιβλίο όπως σας βάζω τη φωτογραφία παραπάνω είχε δύο αδιευκρίνιστα μέρη. Όπως το μέγεθος πορτοκαλιού και τι κουταλάκι χρησιμοποιεί για να μετρήσει τις δοσολογίες (του γλυκού ή της σούπας.)

Μου πήρε λοιπόν τρεις δοκιμές ώσπου να βγάλω το απίθανο αποτέλεσμα στο κέικ αυτό. Ειδικά η δοσολογία της μαγειρικής σόδας ήταν κρίσιμη. Στη μία δοκιμή που έβαλα μία ολόκληρη γεμάτη κουταλιά της σούπας, το κέικ μου βγήκε δυστυχώς αρκετά πικρό.

Σου δίνω τη συνταγή παρακάτω τελειοποιημένη για να τη φτιάξεις και εσύ και να γίνει ένα από τα αγαπημένα σου γλυκά! Α, και μην τολμήσεις να παραλήψεις τις ξανθές και μαύρες σταφίδες!

Κέικ Νηστίσιμο του 1960

Κέικ Νηστίσιμο του 1960 (από βιβλίο μαγειρικής της γιαγιάς μου)

Κέικ Νηστίσιμο του 1960 που θυμίζει φανουρόπιτα σε γεύση, από βιβλίο μαγειρικής που ξέθαψα από την παλιά βιβλιοθήκη της γιαγιάς μου. Ίσως, το καλύτερο VEGAN κέικ που έχω φάει ποτέ!
5 from 10 votes
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε
Πιάτο: γλυκό
Κουζίνα: Ελληνική
Διαιτιτικό: Vegan, Vegetarian
Keyword: 1960, vegan, vintage, γιαγιά, κέικ, νηστίσιμο, σταφίδες
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 minutes
Μερίδες (μπορείς να προσαρμόσεις): 12 μερίδες
Θερμίδες: 294kcal

Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι

  • Φόρμα του κέικ

Υλικά

Για το κέικ

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 100 γρ. σταφίδες μίξη από ξανθές και μαύρες
  • 100 γρ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 100 γρ. νερό
  • 130 γρ. χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
  • ξύσμα πορτοκαλιού από 2 μικρά πορτοκάλια
  • 1 κ.σ. κανέλα (κουταλιά της σούπας κοφτή)
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα μετά το ψήσιμο.

Άλειμμα φόρμας του κέικ

  • Ελαιόλαδο έξτρα για το λαδωμα της φόρμας
  • τρίμμα φρυγανιάς

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνει ένας χυλός
  • Αλείφουμε μία φόρμα του κέικ με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά. Γυρνάμε τη φόρμα γύρω-γύρω μέσα στον νεροχύτη ώστε να κολλήσει παντού η φρυγανιά και να πέσει η περίσσια.
  • Προσθέτουμε το μίγμα στη φόρμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου. Μετά τα 37 λεπτά τσεκάρουμε εάν ψήθηκε συνεχώς μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
  • Αφού κρυώσει το κέικ, πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
    Κέικ Νηστίσιμο του 1960

Μικρά Μυστικά

Τη δεύτερη μέρα, αφού κρυώσει καλά, το κέικ κόβεται σε φέτες χωρίς να τρίβεται. Ποιος περιμένει όμως μάνα μου μια μέρα; 

Διατροφικές Πληροφορίες

Serving: 1φέτα/ απο τις 12 | Θερμίδες: 294kcal | Υδατάνθρακες: 52γρ. | Πρωτεΐνη: 3γρ. | Λιπαρά: 9γρ. | Κορεσμένα Λιπαρά: 1γρ. | Πολυακόρεστα Λιπαρά: 1g | Μονοακόρεστα Λιπαρά: 6g | Αλάτι: 97mg | Κάλιο: 130mg | Φυτικές Ίνες: 2γρ. | Σάκχαρα: 22γρ. | Vitamin A: 32IU | Vitamin C: 9mg | Ασβέστιο: 19mg | Σίδηρος: 2mg
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
16
ΤΕΛΕΙΟ
7
4
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes