Κέικ Νηστίσιμο του 1960 που θυμίζει φανουρόπιτα σε γεύση, αλλά η υφή είναι κλασσικού μαμαδίστικου κέικ. Βρήκα τη συνταγή σε βιβλίο μαγειρικής που ξέθαψα από την παλιά βιβλιοθήκη της γιαγιάς μου. Ίσως, το καλύτερο VEGAN κέικ που έχω φάει ποτέ!
Αφράτο και τόσο αρωματικό που δεν μπόρεσα να μείνω στο ένα κομμάτι με τον καφέ μου, έφαγα τουλάχιστον τρία! (διαβάζει η διαιτολόγος μου μάνα μου αλλιώς θα έλεγα την αλήθεια για το πόσο έφαγα… χαχα)
Η συνταγή από το βιβλίο όπως σας βάζω τη φωτογραφία παραπάνω είχε δύο αδιευκρίνιστα μέρη. Όπως το μέγεθος πορτοκαλιού και τι κουταλάκι χρησιμοποιεί για να μετρήσει τις δοσολογίες (του γλυκού ή της σούπας.)
Μου πήρε λοιπόν τρεις δοκιμές ώσπου να βγάλω το απίθανο αποτέλεσμα στο κέικ αυτό. Ειδικά η δοσολογία της μαγειρικής σόδας ήταν κρίσιμη. Στη μία δοκιμή που έβαλα μία ολόκληρη γεμάτη κουταλιά της σούπας, το κέικ μου βγήκε δυστυχώς αρκετά πικρό.
Σου δίνω τη συνταγή παρακάτω τελειοποιημένη για να τη φτιάξεις και εσύ και να γίνει ένα από τα αγαπημένα σου γλυκά! Α, και μην τολμήσεις να παραλήψεις τις ξανθές και μαύρες σταφίδες!
Κέικ Νηστίσιμο του 1960 (από βιβλίο μαγειρικής της γιαγιάς μου)
Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- Φόρμα του κέικ
Υλικά
Για το κέικ
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 100 γρ. σταφίδες μίξη από ξανθές και μαύρες
- 100 γρ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- 100 γρ. νερό
- 130 γρ. χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
- ξύσμα πορτοκαλιού από 2 μικρά πορτοκάλια
- 1 κ.σ. κανέλα (κουταλιά της σούπας κοφτή)
- 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα μετά το ψήσιμο.
Άλειμμα φόρμας του κέικ
- Ελαιόλαδο έξτρα για το λαδωμα της φόρμας
- τρίμμα φρυγανιάς
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνει ένας χυλός
- Αλείφουμε μία φόρμα του κέικ με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά. Γυρνάμε τη φόρμα γύρω-γύρω μέσα στον νεροχύτη ώστε να κολλήσει παντού η φρυγανιά και να πέσει η περίσσια.
- Προσθέτουμε το μίγμα στη φόρμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου. Μετά τα 37 λεπτά τσεκάρουμε εάν ψήθηκε συνεχώς μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
- Αφού κρυώσει το κέικ, πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Υπέροχη συνταγή!!! Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε με αλεύρι ολικής αντί γοχ??
Καλημέρα! Μπορούμε αλλά όχι όλη την ποσότητα. Σε ζύμες για ψωμιά μπορούμε χωρίς πρόβλημα να αντικαταστήσουμε το μισό αλεύρι με ολικής, και σε ζύμες γλυκών/ζαχαροπλαστικής προτείνω μόνο το 1/3 του αλευριού να αντικατασταθεί με ολικής. Έτσι δε θα έχουμε σοβαρές αλλαγές στη σύσταση της ζύμης.
Καλησπέρα,
Μπορώ να βάλω το μίγμα σε θήκες muffin?? Κ πόση ώρα θα χρειαστεί περίπου ψήσιμο;;
Καλησπέρα Ελευθερία! Φυσικά και μπορείς! Το ψήσιμο ωστόσο θα πρέπει να το δοκιμάσεις με τον φούρνο σου, θα πρότεινα στα 20 λεπτά να βάλεις μια οδοντογλυφίδα μέσα σε ένα μάφιν και να δεις εάν βγαίνει στεγνή για τεστ. Εάν έχει ακόμα κολλημένο μίγμα επάνω, συνέχισε το ψήσιμο κάνοντας το τεστ με την οδοντογλυφίδα ανά 5 λεπτά.
Τέλειο…θα το κάνω !!!!!