Vegan μακαρονάδα με Σπαράγγια και Μανιτάρια σε άσπρη σάλτσα, έπρεπε να γράψω κανονικά. Αλλά καταλαβαίνεις πως η ονομασία “βίγκαν καρμπονάρα” του δίνει μία “αίγλη”.
Υπόσχομαι αυτή η άσπρη σάλτσα μου από λευκά αμύγδαλα θα γίνει η αγαπημένη σου. Είναι πολύ απλή και εύκολη για να τη φτιάξεις, χωρίς δύσκολα υλικά. Ιδανική για όσους νηστεύουν ή εσένα που ξεκινάς τα πρώτα σου βήματα στον βιγκανισμό και θέλεις κάτι υπερβολικά νόστιμο με υλικά που μπορείς να βρεις στο σουπερμάρκετ της γειτονίας σου.
Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ
Στις φωτογραφίες βλέπεις άγρια σπαράγγια, τα οποία μάζεψα με τα χεράκια μου τα απαλά, σκύβοντας για να τα βρω χωμένα ανάμεσα σε αγκάθια στα βουνά του Έβρου παρέα με τη γιαγιά μου. Μου εξηγούσε τις διαφορές μεταξύ άγριου σπαραγγιού και των χόρτων που μοιάζουν με αυτά και τα μπερδεύουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. “Άλλες είναι οι “βουρλιές” και άλλα τα σπαράγγια” μου λέει. Και την πιστεύω γιατί τα είδα και τα δοκίμασα. Τα άγρια σπαράγγια τρώγονται και ωμά. Είναι γλυκά και πεντανόστιμα. Ενώ τα άλλα χόρτα είναι πικρά και θέλουν βράσιμο πριν τα μαγειρέψεις για να φύγει η πικρίλα.
Ξέρω, θα μου πεις τα άγρια σπαράγγια είναι εύκολο υλικό; Του εμπορίου είναι εξίσου νόστιμα και τα βρίσκεις αρχές άνοιξης στην αγορά. Ωστόσο, σου έχω προτάσεις παρακάτω για να τα αντικαταστήσεις εύκολα με κατεψυγμένο αρακά ή με έξτρα μανιτάρια, που ξέρω ότι όλοι τα λατρεύουν.
Vegan Καρμπονάρα με Σπαράγγια και Μανιτάρια
Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- Μπλέντερ
- τηγάνι μεγάλο ή κατσαρόλα
Υλικά
- 350 γρ. ζυμαρικά (δοκιμάστε τη μακαρονάδα και σε gluten free έκδοση διαλέγοντας ένα ζυμαρικό χωρίς γλουτένη)
- 150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μίγμα μπαχαρικών διαλέξτε το αγαπημένο σας ή ένα που να γράφει "μίγμα για κρέας"
- 150 γρ. Σπαράγγια
- 50 γρ. τυρί κίτρινο vegan (νηστίσιμο) τριμμένο.
- 3 κουτάλες νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν.
Για την άσπρη σάλτσα:
- 100 γρ. Αμύγδαλα άσπρα, ωμά(καθαρισμένα)
- 300 γρ. γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. corn flour(κόρν φλάουρ) (το λένε αλλιώς και νισεστέ)
- 1 κ.σ. μουστάρδα
Οδηγίες
- Σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό, βάζουμε τα μακαρόνια να βράζουν για όσο χρόνο γράφει στη συσκευασία. Ταυτόχρονα προχωράμε στα υπόλοιπα βήματα.
Φτιάχνουμε την άσπρη σάλτσα
- Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά για άσπρη σάλτσα που αναγράφονται παραπάνω. Αλέθουμε καλά. (Θα έχουμε υγρή υφή αλλά με το corn flour που προσθέσαμε θα σφίξει σε σάλτσα όταν το ρίξουμε στο τηγάνι αμέσως.) Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη και συνεχίζουμε (θα την προσθέσουμε στο τέλος της συνταγής)
Ξεκινάμε το μαγείρεμα
- Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα στη φωτιά
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών και αλατίζουμε. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Αφού απορροφηθεί το ελαιόλαδο, προσθέτουμε μια κουτάλα από το νερό των ζυμαρικών ώστε να βοηθήσουμε στο μαγείρεμα.
- Προσθέτουμε την άσπρη σάλτσα και το vegan τριμμένο τυρί
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά κατευθείαν μέσα στη σάλτσα στο τηγάνι. Προσθέτουμε νερό από την κατσαρόλα με τα ζυμαρικά για να αραιώσουμε τη σάλτσα ΕΑΝ πήξει πολύ.
Video
Μικρά Μυστικά
- Εάν δεν είναι εποχή σπαραγγιών αντικατέστησε τα με ίση ποσότητα αρακά κατεψυγμένο, ή ίση ποσότητα με έξτρα μανιτάρια.
- Εάν είσαι Βιγκανάκι εξοπλισμένο στην κουζίνα σου, θα έχει σίγουρα διατροφική μαγιά στο ντουλάπι σου. Ένα υλικό που δεν το βρίσκουν εύκολα οι κοινοί θνητοί χαχα. Αντικατέστησε το τριμμένο τυρί με διατροφική μαγιά για έξτρα γεύση τυριού και θρεπτικών συστατικών!
Ο
Σούπερ εναλλακτική γιατί όλο στην ομελέτα τα έβαζα τα καημένα . Όσο για τη σελίδα σου το ότι μπορώ να σβήνω τα υλικά με κέρδισε να ξέρεις
Ευχαριστώ πολύ, Πηνελόπη! Μπορείς εκτός από το να σβήνεις τα υλικά πουν έχεις ήδη χρησιμοποιήσει, να αλλάζεις και την ποσότητα που θέλεις να μαγειρέψεις(πχ για 10 άτομα, ή για 1 άτομο) και το πρόγραμμά μου σου υπολογίζει τα νέα γραμμάρια σε κάθε υλικό! Τέλειο ε; 🙂