Mέρος της σειράς συνταγών μου: “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ”. Τσέκαρε εδώ: www.kserotiefages.gr/apocalypse
Πατάτες γιαχνί Κόλαση σου λέω μάνα μου!
Στην μαμαδίστικη αργκό τις λέμε και πατάτες Μπλούμ. Ίσως το ευκολότερο φαγητό κατσαρόλας που υπάρχει στην Ελληνική παράδοση. Και πολύ νόστιμο!!
Μερικές σπασικλο-γνώσεις:
Το ήξερες πως η λέξη “Γιαχνί” έχει ρίζες Τουρκικές και Περσικές και σημαίνει φαγητό με λαχανικά μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτα;
Επίσης τα λαδερά αυτού του τύπου φαγητά οι Βρετανοί τα ονομάζουν “κάρυ” αρκεί να έχουν διάφορα ινδικής προέλευσης μπαχαρικά.
Όλα τα δικά τους “κάρυ” λοιπόν τα θεωρούν “Ινδικό φαγητό”, αλλά στην πραγματικότητα εδω και δεκαετίες το μίγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούν ειναι Βρετανικής ανακάλυψης. Κοίτα να δείς πολυ-πολιτισμικό μπλέξιμο!
Βλέπεις που το πάω σιγά-σιγά έ;;; Σου αποκαλύπτω τα μαγικά μπαχαρικά που πρόσθεσα στο παραδοσιακό Ελληνικό γιαχνί μας, και το ανέβασα κατηγορία.
Α, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ
το σόκ που έπαθες πρίν που έγραψα για το “μίγμα μπαχαρικών κάρυ”, δράττομαι της ευκαιρίας να σου μιλήσω για τον σωτήρα μας Ιησ.. ε συγνώμη. Μπερδεύτηκα μέρες που είναι.
Να σου μιλήσω για το κάρυ εννοώ. ΝΑΙ, το κάρυ μάνα μου δεν ειναι ένα μπαχαρικό. Είναι ΜΙΓΜΑ μπαχαρικών και δη, με πολλές γευστικές διαφορές σε κάθε χώρα του κόσμου! Κι εγώ όταν απέκτησα πρόσβαση σε αυτή τη γνώση σαν πιτσιρικάς, αρκετά χρονια πίσω -γκουχ γκουχ- είχα παθει σόκ.
Το ίδιο σόκ που έπαθα όταν εμαθα πως το μείγμα πλέον γράφεται με γιώτα.
Τα κύρια μπαχαρικά που βρίσκονται στις περισσότερες σκόνες κάρυ από την Ινδία είναι το κόλιανδρο(μπλιαχ), το κύμινο και η κιτρινόριζα. Αλλά σε πολλές χώρες ένα ευρύ φάσμα από πρόσθετα μπαχαρικά μπορούν να περιληφθούν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Δε θελω να σε ζαλίσω άλλο, αυτές ήταν μερικές απο τις σπασικλο γνώσεις μου για το κάρυ, το οποίο είναι το μυστικό μου όπλο αυτής της συνταγής για πατάτες γιαχνί κόλαση.
Δές και άλλες συνταγές μου για μαμαδίστικα φαγητά, εδώ:
👉ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ (ΠΛΑΤΙΑ) 👉 ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ 👉 ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ
Πατάτες Γιαχνί “Κόλαση” (VEGAN)
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΕξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- Κατσαρόλα
- Κουτάλα
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 100 γρ. ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά σκόνη
- 1 κ.γ. κάρυ σκόνη
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- νερό
Οδηγίες
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τσιγαρίζουμε και αυτόν να μαγειρευτεί για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. (πάντα ρίχνουμε λίγη ζάχαρη μαζί με τις σάλτσες απο τομάτα για να μετριάσουμε την οξύτητα τους.)
- Βάζουμε τη φωτιά στο δυνατό, ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και αφήνουμε να βράσουν.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια αφού ξεκινήσει ο βρασμός. Παρακολουθούμε την κατσαρόλα καθε λίγα λεπτά, ανακατεύουμε για να μη κολλήσουν οι πατάτες αλλα προσεκτικά για να μή σπάσουν. Εάν δούμε πως το νερό εξατμίζεται, προσθέτουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 20 λεπτά.