Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τσιγαρίζουμε και αυτόν να μαγειρευτεί για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. (πάντα ρίχνουμε λίγη ζάχαρη μαζί με τις σάλτσες απο τομάτα για να μετριάσουμε την οξύτητα τους.)
Βάζουμε τη φωτιά στο δυνατό, ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και αφήνουμε να βράσουν.
Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια αφού ξεκινήσει ο βρασμός. Παρακολουθούμε την κατσαρόλα καθε λίγα λεπτά, ανακατεύουμε για να μη κολλήσουν οι πατάτες αλλα προσεκτικά για να μή σπάσουν. Εάν δούμε πως το νερό εξατμίζεται, προσθέτουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 20 λεπτά.
Μικρά Μυστικά
Δέν βάζουμε ποτέ βραστό νερό στην αρχή του μαγειρέματος γιατί οι πατάτες θα διαλυθούν κατα τη διάρκειά του. Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατα τη διάρκεια του μαγειρέματος, να είναι βραστό.Για να έχουμε μία πλούσια σάλτσα ώστε να κάνουμε βούτες με το ψωμί μας, θα πρέπει να έχει λίγο ζουμί η κατσαρόλα οταν κλείσετε τη φωτιά. Το μαγείρεμα συνεχίζεται λογω θερμότητας και αν αφήσετε τελείως δεμένη τη σάλτσα σας, όταν το φαγητό κρυώσει θα μείνει αφυδατωμένο.Δηλαδή θα φάς πατάτες κόκκινες στεγνές. ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΜΑΝΑ ΜΟΥ;;; χαχα(πλακίτσα)Καλή όρεξη παίδες!