Οσομπούκο κοκκινιστό (Osso Buco). Είναι παραδοσιακό Ιταλικό πιάτο που έχει γίνει της μόδας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τη απλότητα και τη νοστιμιά του!

Εγώ μάνα μου θα σου πω ένα μυστικό και μη το πεις πουθενά! Η συνταγή αυτή θυμίζει το ελληνικό κοκκινιστό μοσχαράκι. Τα μπαχαρικά/αρωματικά ωστόσο διαφέρουν λίγο.

Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο instagram! @kserotiefages

Η διαφορά, εκτός απο τα μπαχαρικά είναι και στο κομμάτι κρέατος που χρησιμοποιούμε. Το ζητάμε στον κρεοπώλη “κομμάτι για οσομπούκο” και σου κόβει όσα θέλεις.

GIF by TV4

Τι κομμάτι ειναι το Οσομπούκο (Osso Buco);

Οσομπούκο στα ιταλικά θα πει κόκαλο με τρύπα και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού. Είναι κομμάτι από το κότσι, με το κόκκαλο στη μέση. Και αυτό είναι το μυστικό της συνταγής! Το μεδούλι από το κόκκαλο θα λιώσει στο μαγείρεμα και θα δέσει απίστευτα τη σάλτσα του φαγητού!

Τι μπαχαρικά βάζω στο παραδοσιακό Οσομπούκο;

Στο παραδοσιακό Οσομπούκο βάζουμε μπαχαρικά κατα το μαγείρεμα σε ενα πουγκάκι απο τούλι, ωστε να βγούν έυκολα μετά. Τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, 2-3 καρφάκια γαρίφαλο για την τσαχπινιά, ρίγανη και θυμάρι είναι τα αγαπημένα μου.

Οσομπούκο (Osso Buco) μπαχαρικα

Οι μερακλήδες Ιταλοί ωστόσο φτιάχνουν και τη “Γκρεμολάτα“, ενα “πασπαλιστό” μίγμα με αρωματικά που χρησιμοποιούν για το σερβίρισμα.

Είναι προαιρετικό φυσικά αλλά θα σας δωσω οδηγίες πως να το φτιάξετε ωστε να απολάυσετε το πιάτο αυτό like a boss.

Like A Boss GIFs | Tenor

Χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμόνι, μαιντανό και ψιλοκομμένο φρέσκο σκόρδο. Δεν πολτοποιούμε κανένα απο τα παραπάνω, και φροντίζουμε να στεγνώσουμε το μαϊντανό μετα το πλύσιμο, ωστε να μη γίνει υγρή πάστα το μίγμα. Σου δίνω τις ποσότητες μαζί με τη συνταγή παρακάτω.

Η γκρεμολάτα φτιάχνεται για να “τρίβεται” πανω απο τα μαγειρευτά ή το ρυζότο ώστε να δίνει την “φρεσκάδα της στιγμής” στο πιάτο.

Η Αξίζει να δοκιμάσεις το οσομπούκο για τη νοστιμιά του!

Συνόδεψε το μαγειρευτό σου με αυτά τα υπέροχα μανιτάρια με φασόλια για να εντυπωσιάσεις, ή με ενα απλό αγαπημένο ρύζι μπασμάτι ή πουρέ πατάτας!

Μανιτάρια με Φασόλια
Αγαπημένη μου συνταγή για όταν θελώ γεύμα γρήγορο σε 30 λεπτά. Φυσικά συνταγάρα "της τεμπέλας" κι αυτή.
Δες εδώ τη Συνταγή
μανιταρια με φασόλια
οσομπούκο osso buco

Οσομπούκο Κοκκινιστό (Osso Buco)

Οσομπούκο κοκκινιστό (Osso Buco). Είναι παραδοσιακό Ιταλικό πιάτο που έχει γίνει της μόδας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τη απλότητα και τη νοστιμιά του!
5 from 2 votes
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιο
Κατηγορία: Κυρίως Γεύμα
Κουζίνα: Ελληνική, Ιταλική
Keyword: osobuco, osso buco, Ιταλικό, κοκκινιστό, Μαγειρευτά, οσο μπούκο, οσομπούκο, παραδοσιακό
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 hour 30 minutes
Συνολικός Χρόνος: 1 hour 40 minutes
Μερίδες : 3 μερίδες
Θερμίδες / μερίδα: 924kcal

Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι

  • τηγάνι
  • Μεγάλη κατσαρόλα

Υλικά

Για το πουγκί με τα Μπαχαρικά που μπαίνει μέσα στη κατσαρόλα.

  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο, ή 1 κ.σ. μαδημένο ξερό
  • 1 κλαδάκι θυμάρι φρέσκο, ή 1 κ.σ. μαδημένο ξερό
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • τούλι

Υπολοιπα υλικά για το κοκκινιστό.

  • 3 κομμάτια οσομπούκο (κότσι βόειο/μοσχάρι κομμένο φέτες με κόκκαλο για οσομπούκο) περίπου 400-500γρ ανα τεμάχιο.
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σιμιγδάλι / καλαμποκάλευρο
  • 120 ml Ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 3 κλωνάρια σέλινο (ή σέλερι)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 750 ml ζωμό λαχανικών (εάν δεν εχουμε σπιτικό, διαλύουμε 2 κύβους σε 750 μλ ζεστό νερό)

Για την Ιταλική γκρεμολάτα (Προαιρετικά. Διάβασε στην περιγραφή.)

  • 6 κ.σ. μαϊντανό μόνο τα φύλλα, όχι τα κλαδάκια. Στεγνωμένα και ψιλοκκομένα
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, οχι πολτοποιημένη για να μην έχει υγρά

Οδηγίες

Προετοιμάζουμε το πουγκί με τα Μπαχαρικά

  • Σε ένα τούλι βάζουμε όλα τα μπαχαρικά μας και το δένουμε με ενα κόμπο. Ετσι, το έχουμε έτοιμο για να μπεί στη κατσαρόλα με το φαγητό αργότερα και το αφαιρούμε πανευκολα στο τέλος χωρις να μας αφήνει στη σάλτσα μας κομμάτια μπαχαρικών και αρωματικών που πικρίζουν στο δάγκωμα.

Φτιάχνουμε το κοκκινιστό (2 βήματα)

  • Η συνταγή εχει δύο βήματα. Χρειάζομαστε ενα τηγάνι και μια κατσαρόλα μεγάλη.

1ο βήμα

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο της συνταγής (60ml) και ανοίγουμε τη φωτιά σε δυνατή.
  • Αλευρώνουμε καλά απ'όλες τις πλευρές τα κομμάτια οσομπούκο.
  • Αφου το τηγάνι με το λάδι ξεκινήσει να "καπνίζει" προσθέτουμε τα αλευρωμένα κομμάτια οσομπούκο και τα "θωρακίζουμε" απο καθε πλευρά.
    Δηλαδή μαγειρεύουμε την εξω πλευρά του κρέατος (για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά) ώσπου να πάρει χρώμα. Έτσι τα κρατάμε ζουμερά κατα το μαγείρεμα στη κατσαρόλα στο επόμενο στάδιο.
  • Σβήνουμε στη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι με το κρέας στην άκρη να περιμένει.

2ο βήμα

  • Βάζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (60ml) και τα ψιλοκκομένα λαχανικά: κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, σκόρδο.
  • Αφού μαραθούν τα λαχανικά (μετά απο 2 λεπτά) προσθέτουμε το 1 κ.σ. τοματοπολτό και ανακατεύουμε για μισό λεπτό να ψηθούν τα αρώματα μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το δεμένο πουγκί με τα μυρωδικά που ετοιμάσαμε στην αρχή. Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια κρέατος στη κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε τα 250ml κρασιού ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ, ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρουμε όλη τη γεύση απο το κρέας, και αυτό το μίγμα κρασιού-γεύσης, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά της κατσαρόλας και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μιαμιση ( 1 & ½ ) ώρα. Ανακατεύουμε συχνά για να μη κολλήσει η σάτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Ειδικά προς το τέλος του μαγειρέματος που δένει.
    Αφαιρώ το πουγκί αρωματικών απο την κατσαρόλα στο μισό χρόνο του μαγειρέματος.

(Προαιρετική)Γκρεμολάτα.

  • Αφού σερβίρουμε, εάν θελουμε πασπαλίζουμε με την Ιταλική γκρεμολάτα.
  • Για να τη φτιάξουμε ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον μαϊντανό το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού. Πρέπει τα εχουμε στεγνώσει απο τα πλυσίματα, ψιλοκόψει και τρίψει.

Μικρά Μυστικά

Καλό θα είναι στο πρώτο στάδιο (δλδ της προετοιμασίας), εάν δεν έχουμε έτοιμο ζωμό για τη συνταγή, να διαλύσουμε τους κύβους στο νερό και να το αφήσουμε στην άκρη να περιμένει.
Φυσικά, εχουμε ψιλοκόψει όλα τα λαχανικά της συνταγής, που γράφουν “ψιλοκκομένο” και τα έχουμε και αυτά να περιμένουν. Οι Ιταλοί τη διαδικασία με το τσιγαρίσμα των λαχανικών (συνήθως, καρότο κρεμμύδι και σέλερι) την ονομάζουν σοφρίτο “soffritto

Διατροφικές Πληροφορίες

Serving: 1μερίδα | Θερμίδες: 924kcal | Υδατάνθρακες: 14γρ. | Πρωτεΐνη: 78γρ. | Λιπαρά: 54γρ. | Κορεσμένα Λιπαρά: 10γρ. | Trans Λιπαρά: 1γρ. | Χολιστερόλη: 300mg | Αλάτι: 1363mg | Κάλιο: 1478mg | Φυτικές Ίνες: 2γρ. | Σάκχαρα: 6γρ. | Vitamin A: 3971IU | Vitamin B12: 5µg | Vitamin C: 6mg | Ασβέστιο: 117mg | Σίδηρος: 4mg
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
8
ΤΕΛΕΙΟ
0
7
ΑΓΑΠΩ!
1
ΧΑΧΑ
You already used all votes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία




Close
Μάνα μου! .
Ξέρω τι Έφαγες Πέρσι το Καλοκαίρι © Copyright 2025. All rights reserved.
Close