Οσομπούκο κοκκινιστό (Osso Buco). Είναι παραδοσιακό Ιταλικό πιάτο που έχει γίνει της μόδας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τη απλότητα και τη νοστιμιά του!
Εγώ μάνα μου θα σου πω ένα μυστικό και μη το πεις πουθενά! Η συνταγή αυτή θυμίζει το ελληνικό κοκκινιστό μοσχαράκι. Τα μπαχαρικά/αρωματικά ωστόσο διαφέρουν λίγο.
Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο instagram! @kserotiefages
Η διαφορά, εκτός απο τα μπαχαρικά είναι και στο κομμάτι κρέατος που χρησιμοποιούμε. Το ζητάμε στον κρεοπώλη “κομμάτι για οσομπούκο” και σου κόβει όσα θέλεις.
Τι κομμάτι ειναι το Οσομπούκο (Osso Buco);
Οσομπούκο στα ιταλικά θα πει κόκαλο με τρύπα και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού. Είναι κομμάτι από το κότσι, με το κόκκαλο στη μέση. Και αυτό είναι το μυστικό της συνταγής! Το μεδούλι από το κόκκαλο θα λιώσει στο μαγείρεμα και θα δέσει απίστευτα τη σάλτσα του φαγητού!
Τι μπαχαρικά βάζω στο παραδοσιακό Οσομπούκο;
Στο παραδοσιακό Οσομπούκο βάζουμε μπαχαρικά κατα το μαγείρεμα σε ενα πουγκάκι απο τούλι, ωστε να βγούν έυκολα μετά. Τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, 2-3 καρφάκια γαρίφαλο για την τσαχπινιά, ρίγανη και θυμάρι είναι τα αγαπημένα μου.
Οι μερακλήδες Ιταλοί ωστόσο φτιάχνουν και τη “Γκρεμολάτα“, ενα “πασπαλιστό” μίγμα με αρωματικά που χρησιμοποιούν για το σερβίρισμα.
Είναι προαιρετικό φυσικά αλλά θα σας δωσω οδηγίες πως να το φτιάξετε ωστε να απολάυσετε το πιάτο αυτό like a boss.
Χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμόνι, μαιντανό και ψιλοκομμένο φρέσκο σκόρδο. Δεν πολτοποιούμε κανένα απο τα παραπάνω, και φροντίζουμε να στεγνώσουμε το μαϊντανό μετα το πλύσιμο, ωστε να μη γίνει υγρή πάστα το μίγμα. Σου δίνω τις ποσότητες μαζί με τη συνταγή παρακάτω.
Η γκρεμολάτα φτιάχνεται για να “τρίβεται” πανω απο τα μαγειρευτά ή το ρυζότο ώστε να δίνει την “φρεσκάδα της στιγμής” στο πιάτο.
Η Αξίζει να δοκιμάσεις το οσομπούκο για τη νοστιμιά του!
Συνόδεψε το μαγειρευτό σου με αυτά τα υπέροχα μανιτάρια με φασόλια για να εντυπωσιάσεις, ή με ενα απλό αγαπημένο ρύζι μπασμάτι ή πουρέ πατάτας!
Οσομπούκο Κοκκινιστό (Osso Buco)
Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- τηγάνι
- Μεγάλη κατσαρόλα
Υλικά
Για το πουγκί με τα Μπαχαρικά που μπαίνει μέσα στη κατσαρόλα.
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο, ή 1 κ.σ. μαδημένο ξερό
- 1 κλαδάκι θυμάρι φρέσκο, ή 1 κ.σ. μαδημένο ξερό
- 2 δαφνόφυλλα
- 3 καρφάκια γαρίφαλο
- τούλι
Υπολοιπα υλικά για το κοκκινιστό.
- 3 κομμάτια οσομπούκο (κότσι βόειο/μοσχάρι κομμένο φέτες με κόκκαλο για οσομπούκο) περίπου 400-500γρ ανα τεμάχιο.
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σιμιγδάλι / καλαμποκάλευρο
- 120 ml Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 3 κλωνάρια σέλινο (ή σέλερι)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 250 ml λευκό κρασί
- 750 ml ζωμό λαχανικών (εάν δεν εχουμε σπιτικό, διαλύουμε 2 κύβους σε 750 μλ ζεστό νερό)
Για την Ιταλική γκρεμολάτα (Προαιρετικά. Διάβασε στην περιγραφή.)
- 6 κ.σ. μαϊντανό μόνο τα φύλλα, όχι τα κλαδάκια. Στεγνωμένα και ψιλοκκομένα
- 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, οχι πολτοποιημένη για να μην έχει υγρά
Οδηγίες
Προετοιμάζουμε το πουγκί με τα Μπαχαρικά
- Σε ένα τούλι βάζουμε όλα τα μπαχαρικά μας και το δένουμε με ενα κόμπο. Ετσι, το έχουμε έτοιμο για να μπεί στη κατσαρόλα με το φαγητό αργότερα και το αφαιρούμε πανευκολα στο τέλος χωρις να μας αφήνει στη σάλτσα μας κομμάτια μπαχαρικών και αρωματικών που πικρίζουν στο δάγκωμα.
Φτιάχνουμε το κοκκινιστό (2 βήματα)
- Η συνταγή εχει δύο βήματα. Χρειάζομαστε ενα τηγάνι και μια κατσαρόλα μεγάλη.
1ο βήμα
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο της συνταγής (60ml) και ανοίγουμε τη φωτιά σε δυνατή.
- Αλευρώνουμε καλά απ'όλες τις πλευρές τα κομμάτια οσομπούκο.
- Αφου το τηγάνι με το λάδι ξεκινήσει να "καπνίζει" προσθέτουμε τα αλευρωμένα κομμάτια οσομπούκο και τα "θωρακίζουμε" απο καθε πλευρά. Δηλαδή μαγειρεύουμε την εξω πλευρά του κρέατος (για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά) ώσπου να πάρει χρώμα. Έτσι τα κρατάμε ζουμερά κατα το μαγείρεμα στη κατσαρόλα στο επόμενο στάδιο.
- Σβήνουμε στη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι με το κρέας στην άκρη να περιμένει.
2ο βήμα
- Βάζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (60ml) και τα ψιλοκκομένα λαχανικά: κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, σκόρδο.
- Αφού μαραθούν τα λαχανικά (μετά απο 2 λεπτά) προσθέτουμε το 1 κ.σ. τοματοπολτό και ανακατεύουμε για μισό λεπτό να ψηθούν τα αρώματα μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το δεμένο πουγκί με τα μυρωδικά που ετοιμάσαμε στην αρχή. Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια κρέατος στη κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τα 250ml κρασιού ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ, ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρουμε όλη τη γεύση απο το κρέας, και αυτό το μίγμα κρασιού-γεύσης, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά της κατσαρόλας και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μιαμιση ( 1 & ½ ) ώρα. Ανακατεύουμε συχνά για να μη κολλήσει η σάτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Ειδικά προς το τέλος του μαγειρέματος που δένει.Αφαιρώ το πουγκί αρωματικών απο την κατσαρόλα στο μισό χρόνο του μαγειρέματος.
(Προαιρετική)Γκρεμολάτα.
- Αφού σερβίρουμε, εάν θελουμε πασπαλίζουμε με την Ιταλική γκρεμολάτα.
- Για να τη φτιάξουμε ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον μαϊντανό το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού. Πρέπει τα εχουμε στεγνώσει απο τα πλυσίματα, ψιλοκόψει και τρίψει.