Γλυκό του Κουταλιού Σύκο, χωρίς Γαλαζόπετρα με σιρόπι αρωματισμένο με μαύρο τσάι και κάρδαμο (κακουλέ).

Τα μπαχαρικά (βανίλια, κανέλα, κάρδαμο, γαρίφαλο) και το μαύρο τσάι δίνουν σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό συκαλάκι των γιαγιάδων μας νέα διάσταση γεύσης χωρίς να χρειάζονται χημικά για την παρασκευή του.

γλυκό σύκο χωρις γαλαζόπετρα

Παραδοσιακή συνταγή με παραλλαγή

Ουσιαστικά οι αλλαγές σε αυτή τη συνταγή είναι δύο:

  1. Παραλείπουμε τον Θειικό χαλκό ( γαλαζόπετρα) που μόνο έντονο χρώμα προσδίδει στο γλυκό. Σου δίνω ωστόσο ένα μυστικό για να διατηρήσουν το χρώμα τους κατά τον πρώτο βρασμό.
  2. Προσθήκη τσαγιού και κάρδαμου που δίνουν μια γήινη γεύση στο γλυκό. Μειώνουν τη γλυκύτητα (παρά την ποσότητα ζάχαρης) και δίνουν μια ελαφριά γκουρμέ “τσαγιένια γεύση” και μπόλικο άρωμα στο σιρόπι! Εάν σου αρέσει παραδοσιακά η γεύση του σύκου που έχεις συνηθίσει από τη γιαγιά σου παρέλειψε τα, και θα έχεις ακριβώς τη συνταγή της γιαγιάς.

Λίγα λόγια για τη γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός)

Ο Θειικός χαλκός είναι χημική ένωση του δισθενούς χαλκού (Cu). Πρόκειται για θειικό άλας του χαλκού που φέρεται με το χημικό τύπο CuSO4.

Στη μορφή που τον χρησιμοποιούμε για ζαχαροπλαστική δεν είναι απαραίτητα τοξικός. Θεωρώ όμως πως δεν προσδίδει κάποια ωφέλιμη διαφορά στη συνταγή ώστε να χρησιμοποιηθεί όπως παραδοσιακά έχει περάσει από παλιότερες γενιές.

Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ

γλυκό σύκο χωρις γαλαζόπετρα

Γλυκό του Κουταλιού Σύκο (χωρίς Γαλαζόπετρα)

Τα μπαχαρικά (βανίλια, κανέλα, κάρδαμο, γαρίφαλο) και το μαύρο τσάι δίνουν σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό συκαλάκι των γιαγιάδων μας νέα διάσταση γεύσης χωρίς να χρειάζονται χημικά για την παρασκευή του.
5 from 1 vote
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε
Πιάτο: γλυκό
Κουζίνα: Ελληνική
Διαιτιτικό: Gluten Free, Vegan, Vegetarian
Keyword: γλυκό κουταλιού, παραδοσιακά γλυκά, παραδοσιακό, συκαλάκι, σύκο
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 minutes
δέσιμο σιροπιού: 1 hour
Συνολικός Χρόνος: 1 hour 50 minutes
Μερίδες (μπορείς να προσαρμόσεις): 80 σύκα
Θερμίδες: 105kcal

Υλικά

  • 80 σύκα (περίπου 1 κιλό) Κατάλληλα για γλυκό κουταλιού
  • 2 κιλά ζάχαρη λευκή
  • 5 κούπες νερό (του καφέ, περίπου 250ml η καθε κουπα)
  • 4 φιαλίδια βανιλίνη (ή ένα κλωνάρι φρέσκια βανίλια)
  • 10 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αμύγδαλα λευκά, αποφλοιωμένα. όσα και τα σύκα.
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • 1 λεμόνι (μόνο τον χυμό του)

Προαιρετικά αρωματικά

  • 2 κ.σ. μαύρο τσάι
  • 1 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ, σε σκόνη ή σπασμένα φρέσκα σπυριά)
  • 1 κομμάτι τούλι για να δέσουμε το τσάι να μη σκορπίσει στο σιρόπι

Οδηγίες

  • Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε την κορυφή και αφαιρούμε το σκληρό μέρος στον πάτο με ένα μαχαιράκι κάνοντάς μια τρύπα.
  • Τα αφήνουμε στο νερό για μια νύχτα (6-8 ώρες)
  • Τα τοποθετούμε σε κρύο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφού ξεκινήσει ο βρασμός μετράμε 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να κρυώσουν πολύ καλά και γρήγορα. (αυτό είναι το κόλπο για να διατηρήσουν το χρώμα τους χωρίς γαλαζόπετρα)
  • Επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο βήμα. (χρειάζονται δυο φορές βράσιμο ώστε να ξεπικρίσουν). Αφού τα κρυώσουμε, όπως και πριν, σε κάθε σύκο τοποθετούμε μέσα ένα αμύγδαλο από τη σχισμή που κάναμε από κάτω και τα αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
    αμύγδαλα
  • Αφού ξεπλύνουμε την κατσαρόλα μας, προσθέτουμε τη ζάχαρη με όλα τα μπαχαρικά και το νερό. Το τσάι και το κάρδαμο τα δένουμε χωριστά σε ένα τούλι ώστε να μη σκορπίσουν. Τα αφήνουμε να βράσουν για 6 λεπτά. Μετράμε τον χρόνο μας αφού ξεκινήσει ο βρασμός.
    2 κιλά ζάχαρη λευκή, 5 κούπες νερό, 4 φιαλίδια βανιλίνη, 10 καρφάκια γαρίφαλο, 1 ξυλάκι κανέλα, 2 κ.σ. μαύρο τσάι, 1 κ.γ. κάρδαμο, 1 κομμάτι τούλι
  • Αφαιρούμε το πουγκί με το τσάι και Προσθέτουμε έπειτα τα σύκα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσουν. Αφού περάσει ο χρόνος σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για όλο το βράδυ.
    80 σύκα
  • Την επόμενη μέρα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη και βράζουμε για μία με μιάμιση ώρα ώσπου να δέσει το σιρόπι μας.
    1 λεμόνι, 1 κ.σ. γλυκόζη
  • Όπως είναι καυτό το γλυκό το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα ώστε να στραγγίσουν κατά το κλείσιμο.

Μικρά Μυστικά

Τα σύκα κατάλληλα για γλυκό του κουταλιού μαζεύονται αρχές με μέσα Μάιου.  Είναι τα πρώτα μικρά σύκα που κάνουν οι συκιές (και τα ρίχνουν), πριν κάνουν τα επόμενα που ωριμάζουν στο φρούτο που ξέρουμε.

Διατροφικές Πληροφορίες

Serving: 1 σύκο | Κάλιο: 11mg | Ασβέστιο: 5mg | Vitamin C: 1mg | Vitamin A: 1IU | Σάκχαρα: 25γρ. | Φυτικές Ίνες: 1γρ. | Αλάτι: 2mg | Θερμίδες: 105kcal | Trans Λιπαρά: 1γρ. | Μονοακόρεστα Λιπαρά: 1g | Πολυακόρεστα Λιπαρά: 1g | Κορεσμένα Λιπαρά: 1γρ. | Λιπαρά: 1γρ. | Πρωτεΐνη: 1γρ. | Υδατάνθρακες: 26γρ. | Σίδηρος: 1mg
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
Google NewsΑκολουθήστε το μπλόγκ μαγειρικής μου στο google news, πατώντας το αστεράκι, για να σας έρχονται όλες οι καινούριες συνταγές μου στις ειδήσεις σας! 

3
ΤΕΛΕΙΟ
0
1
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes