Τα μπαχαρικά (βανίλια, κανέλα, κάρδαμο, γαρίφαλο) και το μαύρο τσάι δίνουν σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό συκαλάκι των γιαγιάδων μας νέα διάσταση γεύσης χωρίς να χρειάζονται χημικά για την παρασκευή του.
80σύκα(περίπου 1 κιλό) Κατάλληλα για γλυκό κουταλιού
2κιλάζάχαρη λευκή
5κούπεςνερό(του καφέ, περίπου 250ml η καθε κουπα)
4φιαλίδιαβανιλίνη(ή ένα κλωνάρι φρέσκια βανίλια)
10καρφάκιαγαρίφαλο
1ξυλάκικανέλα
αμύγδαλαλευκά, αποφλοιωμένα. όσα και τα σύκα.
1κ.σ.γλυκόζη
1λεμόνι(μόνο τον χυμό του)
Προαιρετικά αρωματικά
2κ.σ.μαύρο τσάι
1κ.γ.κάρδαμο(κακουλέ, σε σκόνη ή σπασμένα φρέσκα σπυριά)
1κομμάτι τούλιγια να δέσουμε το τσάι να μη σκορπίσει στο σιρόπι
Οδηγίες
Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε την κορυφή και αφαιρούμε το σκληρό μέρος στον πάτο με ένα μαχαιράκι κάνοντάς μια τρύπα.
Τα αφήνουμε στο νερό για μια νύχτα (6-8 ώρες)
Τα τοποθετούμε σε κρύο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφού ξεκινήσει ο βρασμός μετράμε 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να κρυώσουν πολύ καλά και γρήγορα. (αυτό είναι το κόλπο για να διατηρήσουν το χρώμα τους χωρίς γαλαζόπετρα)
Επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο βήμα. (χρειάζονται δυο φορές βράσιμο ώστε να ξεπικρίσουν). Αφού τα κρυώσουμε, όπως και πριν, σε κάθε σύκο τοποθετούμε μέσα ένα αμύγδαλο από τη σχισμή που κάναμε από κάτω και τα αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
Αφού ξεπλύνουμε την κατσαρόλα μας, προσθέτουμε τη ζάχαρη με όλα τα μπαχαρικά και το νερό. Το τσάι και το κάρδαμο τα δένουμε χωριστά σε ένα τούλι ώστε να μη σκορπίσουν. Τα αφήνουμε να βράσουν για 6 λεπτά. Μετράμε τον χρόνο μας αφού ξεκινήσει ο βρασμός.
Αφαιρούμε το πουγκί με το τσάι και Προσθέτουμε έπειτα τα σύκα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσουν. Αφού περάσει ο χρόνος σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη και βράζουμε για μία με μιάμιση ώρα ώσπου να δέσει το σιρόπι μας.
Όπως είναι καυτό το γλυκό το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα ώστε να στραγγίσουν κατά το κλείσιμο.
Μικρά Μυστικά
Τα σύκα κατάλληλα για γλυκό του κουταλιού μαζεύονται αρχές με μέσα Μάιου. Είναι τα πρώτα μικρά σύκα που κάνουν οι συκιές (και τα ρίχνουν), πριν κάνουν τα επόμενα που ωριμάζουν στο φρούτο που ξέρουμε.