Vegan Brownie | Βίγκαν Μπράουνι με Ταχίνι. Μια σοκολατένια κόλαση, χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρα, με φυτική πρωτεΐνη.
Κι όμως, με τόσα “χωρίς” θα έπρεπε να είναι συνταγή απ’αυτές τις “διαίτης” που τις φτιάχνεις γεμάτος/η ενθουσιασμό και καταλήγουν στα σκουπίδια. Περήφανα σου λέω όχι, μάνα μου!
Αυτή η σοκολατένια, ερωτική κόλαση ήρθε για να μείνει ως η αγαπημενότερη σου βίγκαν συνταγή για μπράουνι.
Σου εξηγώ αναλυτικά το σκεπτικό πίσω από αυτή τη δημιουργία.
Το Ταχίνι στη συνταγή αυτή αντικαθιστά το βούτυρο και τα λιπαρά. Η κρυσταλλική στέβια γλυκαίνει απίστευτα ωραία το μπράουνι χωρίς τις θερμίδες και τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη της ζάχαρης. Η πρωτεΐνη σε σκόνη που χρησιμοποίησα είναι για να αντικαταστήσει την πρωτεΐνη του αβγού που υπάρχει στα κανονικά μπράουνι, ώστε να μη χάσουν σε θρεπτικά συστατικά.
Η υγρασία προέρχεται από τις μπανάνες στο μίγμα και το αλεύρι που χρησιμοποιώ είναι φαρίνα(που φουσκώνει μόνο του) για να δώσει τον όγκο που χρειάζεται το σωστό, το πρόστυχο το μπράουνι που ξέρουμε και αγαπάμε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι-φαρίνα χωρίς γλουτένη χωρίς να επηρεάσει το αποτέλεσμα(δοκιμάστηκε με μία που βρίσκουμε εύκολα στο σουπερμάρκετ).
Vegan Brownie | Βίγκαν Μπράουνι με Ταχίνι.
Υλικά
- 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κανονικό ή GLUTTEN FREE)
- 200 γρ. στέβια κρυσταλλική για γλυκά
- 60 γρ. σκόνη πρωτεΐνης Βανίλια, σοκολάτα ή χωρίς γεύση. (για αντικατάσταση δείτε στα σχόλια)
- 70 γρ. κακάο σκόνη
- 2 φιαλίδια βανιλίνη σκόνη
- 3 τεμ. μπανάνες ώριμες(μικρές), λιωμένες με το πιρούνι. (σύνολο περίπου 350γρ)
- 120 γρ. ταχίνι
- 200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε χονδρά κομμάτια
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ λιώνουμε καλά τις μπανάνες και το ταχίνι.
- Προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά, και στο τέλος τη χονδροκομμένη σοκολάτα. Το μίγμα θα είναι κολλώδες και πηχτό.
- Σε ένα ταψάκι 20×30εκ. περίπου, απλώνουμε μια λαδόκολλα, ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 25 λεπτά στους 180°C ή στις αντιστάσεις σε χαμηλή θέση για 25 λεπτά στους 190°C
Μικρά Μυστικά
- Εάν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκόνη πρωτεΐνης στο μίγμα, προσθέστε 30 γρ αλεύρι(φαρίνα).
- Να το διατηρήσετε σε κάποιο κλειστό τάπερ για να μη στεγνώσει τη δεύτερη μέρα. Επειδή δεν έχει βούτυρο ή λάδι για να κρατάει την υγρασία.
- Προσοχή να μην το παραψήσετε και στεγνώσει