Αφράτο μοσχαρίσιο Συκώτι με μίγμα γλυκιάς και καπνιστής Πάπρικας.

Το συκώτι έχει φανατικούς λάτρεις αλλα και φανατικούς εχθρούς. Το πρόβλημα σε αυτούς που το μισούν ειναι η βαριά μυρωδιά του. Προσωπικά έχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές για συκώτι και κατεληξα εδώ, σε μία απλή αλλα υπέροχα αρωματική συνταγή γιατί σε όλους όσους μας αρέσει το συκώτι το προτιμούμε χωρίς την έντονη μυρωδιά του. Νομίζω πως οι περισσότεροι haters εάν δοκιμάσουν αυτην την εκδοχή, ίσως αναθεωρήσουν.

Μαρινάρισμα: 1 ώρα, Προετοιμασία:  10′,  Ψησιμο 5′

Υλικά

  • 4 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο
  • 3 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 3 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ λίτρο γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι για το σερβίρισμα

Τα Μυστικά

ΔΥΟ ΑΠΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: Ξεκινάω με τα μυστικά της συνταγής, πολύ εύκολα αλλά απαραίτητα για το τέλειο αποτέλεσμα.

1) Πρεπει να προσέξουμε το μαρινάρισμα. Μήν ψήσετε το συκώτι σας χωρίς να το μαρινάρετε στο γάλα. Το συκώτι είναι πορώδες όργανο με μπόλικο αίμα. Το γάλα είναι η αιτία που θα ανοίξουν οι πόροι, θα φύγει το πολυ αίμα και κατ’ επέκταση η βαριά μυρωδιά. Θα μαλακώσουν οι ιστοί του και εν τέλει θα αφρατέψει στο ψήσιμο.

2) Βρείτε καπνιστή πάπρικα. Πλέον έχει σε όλα τα καταστήματα μπαχαρικών ή μπορείτε να παραγγείλετε απο ηλεκτρονικό κατάστημα να σας ερθει στο σπίτι σας. Μπορείτε να κανετε την συνταγή βεβαια και με απλή γλυκιά παπρικα αλλά το άρωμα που δίνει η καπνιστή ειναι μοναδικό και εξαφανίζει τελείως την “συκωτίλα” που πολλοί δεν αντέχουν.

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Αρχίζουμε με την μαρινάδα. Βάζουμε το συκώτι σε ενα μπολ με γάλα και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
  2. Το σκουπίζουμε καλά με μπόλικο χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στεγνό για λίγα λεπτά εκτός ψυγείου.
  3. Αναμιγνύουμε τις δυο παπρικες, την απλή γλυκιά με την καπνιστή σε ένα μπολάκι και πασπαλίζουμε με το νέο μας μίγμα και απο τις δύο πλευρές τις φέτες απο το συκώτι μας.
  4. Βάζουμε ενα τηγάνι στην φωτιά σε μέτρια ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τηγανίζουμε το συκώτι μας σε υπερβολικό λαδι αλλά το ψήνουμε με μόνο 5 κουταλιές ελαιόλαδο. Ετσι έχουμε ένα πολύνόστιμο αποτελεσμα χωρίς περιττά λιπαρά.
  5. Μόλις ξεκινήσει να καπνίζει το λάδι μας ψήνουμε το συκώτι μας. ΠΡΟΣΟΧΗ: πρέπει να γυρίζουμε συχνά το συκώτι για να μην μαυρίσει το μπαχαρικό μας στην εξω πλευρά. Υπολογίστε να γυρίζετε ανα 30-40 δευτερόλεπτα σε καθε πλευρά μεχρι να ψήθει. Σε 5′ το συκώτι μας ειναι έτοιμο. Μην το παραψήσετε.
  6. Μετά απο τα 5′ ψησίματος το βγάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί το συκώτι σε ενα πιάτο για 5 λεπτά, σκεπασμένο με ενα δεύτερο πιάτο. Έτσι κρατάμε την θερμοκρασία του και τα υγρά του ωστε να μείνει ζουμερό. Μετά απο τα 5 λεπτά μπορούμε να το κόψουμε ή να το σερβίρουμε ολόκληρο.

Αυτήν την συνταγή την αγαπώ με σαλάτα βραστά λαχανικά. Απολάυστε λοιπόν ενα πιάτο με λίγες θερμίδες αλλά πολύ γευστικό!

Συκώτι με Πάπρικα  Συκώτι με Πάπρικα Συκώτι με Πάπρικα τηγάνι με λάδι  βραστά λαχανικά Συκώτι με Πάπρικα