Τι σούπα δηλαδή, ΣΟΥΠΑΡΑ!
Η συνταγή αυτή είναι μια γευστική ενοποίηση της φασολάδας με σούπα λαχανικών, χωρίς την ντομάτα. Πρωταγωνιστής: τα μαυρομάτικα φασόλια.
Κατάλληλη για διαιτητική διατροφή μιάς που δεν περιέχει υπερβολική ποσότητα λαδιού και έχει χαμηλή θερμιδική αξία.
Για να κρατήσω την συνταγή άκρως υγιεινή, δεν τσιγαρίζω τα λαχανικά πρίν ξεκινήσω τη διαδικασία της σούπας, και τα προσθέτω λίγο πρίν το τέλος του μαγειρέματος ώστε να μή χασουν τα θρεπτικά συστατικά τους με το υπερβολικό μαγείρεμα.
Μαυρομάτικα: διατροφική ανάλυση
Τα 170 γρ. φασολιών παρέχουν μόνο 227 θερμίδες και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία κούπα καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φολλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και το 31% σε πρωτεΐνες.
Εάν λατρεύεις τις βελουτέ σούπες, τσέκαρε μία διαφορετική συνταγή μου παρακάτω:
Σούπα Λαχανικών με Μαυρομάτικα Φασόλια
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΥλικά
- 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 3 καρότα
- 1 πατάτα
- 1 κρεμμύδι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (εάν δεν εχουμε σπιτικό δικό μας, διαλύουμε σε ζεστό νερό δύο κύβους ζωμό του εμπορίου)
- 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι – πιπέρι
- 1 λεμόνι τον χυμό του
Οδηγίες
- Μουλιάζουμε τα φασόλια για 12 ώρες τουλάχιστον σε ζεστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 30 λεπτά σε μία κατσαρόλα με 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ώστε να μαλακώσουν. Η κατσαρόλα μας πρεπει να είναι σκεπασμένη με καπάκι.(ή για ευκολία χρησιμοποιούμε κατευθείαν μία χύτρα ταχύτητας και βράζουμε τα φασόλια στον ζωμό για 30 λεπτά χωρίς να χρειαστεί μούλιασμα, η πίεση της χύτρας μαλακώνει τα φασόλια άμεσα)
- Κόβουμε τα λαχανικά μας(καρότα, πατάτα, κρεμμύδι) σε περίπου ίδιο μέγεθος. Προτιμώ το μέγεθος ενος καπακιού απο μπουκάλι για να μαγειρευτούν γρηγορότερα.
- Αφού βράσουν τα φασόλια για 30 λεπτά, προσθέτουμε τα φασόλια και τα κομμένα λαχανικά μας στην κατσαρόλα , τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τον χυμό ενός μέτριου λεμονιού.
- Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι προσαρμόζοντας τα στα γούστα μας. (δέν προσθέτουμε απο πρίν αλάτι διότι εάν χρησιμοποιήσουμε κύβους ζωμό εμπορίου, περιέχουν ήδη αρκετό. Δοκιμάζουμε στο τέλος να δουμε εάν χρειάζεται.)
- Προαιρετικά σερβίρουμε προσθέτωντας καρύδια και απολαμβάνουμε.