Ή αλλιώς στραπατσάδα “Γκρέκα”

Εντάξει, το διεστραμμένο μου κεφάλι μόνο του τα σκεφτεται, μόνο του γελάει. Θα εξηγηθώ αμέσως.

Που λέτε, δε μπορούσα να βγάλω ΜΙΑ ωραία φωτογραφία της στραπατσάδας της ελληνικής. Μου φαινόντουσαν όλες πολύ εποχής 1990. Έτσι το μυαλό μου πήγε στην Ρούλα Κορομηλά.

Οι απαραίτητες εξηγήσεις:

*Επειδή λοιπόν είμαι λίγο εγκεφαλικά πειραγμένος. **Και επειδή δεν έχω πάντα έμπνευση για να βγάζω ωραίες φωτογραφίες. ***Και επειδή πολλές φορές οι φωτογραφίες μου μοιάζουν σαν να βγήκαν απο φωτογράφιση για βιβλίο του τσελεμεντέ, ή ακόμη φανταστικότερα απο τηλεοπτικό πρωινάδικο του 1990. ****Και επειδή δεν εντυπωσιάστηκε κανεις με τις φωτογραφίες της συνταγής αυτής και δεν πήρα πολλά κλικ στο μπλόγκ μου.

Για όλα αυτά τα “επειδή”, μετονόμασα την στραπατσάδα “Γκρέκα” σε στραπατσάδα “Ρούλα κορομηλά”. ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΥ.

Ρούλα Κορομηλά, Πρωινός Καφές. 1991

Τι σχέση έχει η Ρούλα με την στραπατσάδα; πιθανότατα καμία. Βρήκα μία φωτογραφία της θεάρας Ρούλας Κορομηλάς απο την χρυσή εποχή της τηλεόρασης των 90’ς (πρωινός καφές-Μπράβο καλως ήρθατε κτλ), αφότου προηγήθηκε το παραπάνω εγκεφαλικό μου παραλήρημα, και την έκανα το πρόσωπο της συνταγής αυτής. ΘΑ σέβεστε την ευρηματικότητά μου! χαχα

Ας πάμε όμως στο θέμα μας μανα μου.

Ο πραγματικός τίτλος της συνταγής είναι στραπατσάδα “Γκρέκα”.

Μετά την ξενόφερτη στραπατσάδα “Αμερικάνα” που έγραψα πρίν λίγες μέρες και θα την βρείς εδώ, ηρθε η ώρα για τη στραπατσάδα της ελληνίδας μάνας. Αυτή που σου πετάει δύο αβγά στο τηγάνι με ντομάτα και έχεις έτοιμο νόστιμο καλοκαιρινό φαγητό σε λίγότερο απο μισή ώρα!

Φυσικά και πρόσθεσα λίγα λαχανικά για να εμπλουτίσω την νοστιμιά σε αυτή την εκδοχή. Σε πολλές περιοχές όπως η Θράκη, βάζουν και τυρί ή και κρέας, σας δίνω συμβουλές πως να το κάνετε κι εσείς στα μυστικά κατω απο τη συνταγή!

Όμως ξέρετε κάτι; η ελληνική στραπατσάδα είναι δημιουργία! Χρησιμοποιήστε το βασικό μαμαδίστικο δίδυμο αβγά-ντομάτα και απο κει και πέρα προσθέστε ό,τι λαχανικό έχετε εύκαιρο και φτιάξτε τη δική σας στραπατσάδα!

Στραπατσάδα στο τηγάνι που θυμίζει εποχές και κάλοκαίρια στα 90’ς

Ε, να μην επιλέξω και άσμα ποιοτικό (χεχε) ΚΑΙ για αυτή τη συνταγή; Είναι δημοτικό Θρακιώτικο. ΠΑΤΑ ΠΛΕΪ, ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΝΑ ΜΟΥ!

Τα αυγά δεν τα’ αλωνίζουν.
Τα τσακίν τα τηγανίζουν (δις)




Στραπατσάδα “Γκρέκα”

Κουζίνα Ελληνική
Προετοιμασία 5 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος 15 minutes
Συνολικός Χρόνος 20 minutes
Μερίδες 2 μερίδες
Θερμίδες 335 kcal

Υλικά

  • 7 αβγά μεγάλα
  • 2 τομάτες μεγάλες, σφιχτές (βάλτε παραπάνω εάν είναι μικρες)
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μικρό σε λωρίδες
  • 1/2 πιπεριά γλυκιά ή καυτερή, ανάλογα τα γούστα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. δυόσμος

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  1. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά ώσπου απλά να σπάσουμε και να ανακατεψουμε τους κρόκους με τα ασπράδια χωρίς να  να γίνουν αφρός. Τα αλατοπιπερώνουμε(2 πρέζες αλάτι -μία πιπέρι) και τα αφήνουμε στην άκρη.

  2. Κόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε λωρίδες και τα κρατάμε στην άκρη

  3. Καθαρίζουμε τις ντομάτες απο τις φλούδες εάν θέλουμε, αλλά ιδανικά, πρεπει να αφαιρέσουμε τα υγρά και τα  σπόρια απο μέσα τους για να μη βγούν όλα στο μαγείρεμα.

  4. Μαγείρεμα

  5. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς το λάδι, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. 

  6. Ρίχνουμε τα λαχανικά μας(πιπεριά, κρεμμύδι), την ρίγανη και τον δυόσμο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, άλλες δύο πρέζες αλάτι και ανακατεύουμε.

  7. Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μίγμα των αβγών. Ανακατεύουμε και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν παραψήνουμε την στραπατσάδα γιατί στεγνώνει. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΙΣΑ-ΙΣΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.

  8. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Μικρά Μυστικά

Tips για τέλεια στραπατσάδα

  • Οι ντομάτες να είναι ώριμες και σφιχτές.
  • Αφαιρούμε τα υγρά και τα σπόρια απαραίτητα και ψιλοκοβουμε σε μικρά κομματάκια. Δεν τρίβουμε τις ντομάτες ποτέ γιατί δε θελουμε ζουμιά στην στραπατσάδα μας. Η αποφλοίωση ειναι προαιρετική. Ψήνουμε την ντομάτα στο τηγάνι χωρίς να προθέσουμε άλλα υλικά ή λάδι για να βγάλει τα αρώματά της αλλά και να φύγουν τα πολλά ζουμιά και να μη κολυμπάνε στο τηγάνι μας.
  • Παρακολουθούμε να μη στεγνώσουν τα αβγά στο τηγάνι. Θα φτάσει η ώρα να τα βγάλουμε όταν είναι ακόμη λίγο υγρά(αλλά όχι ωμά) στην επιφάνεια τους

Πολλοί προσθέτουν τυρί στην στραπατσάδα τους. Προτείνω τυρί φέτα που μπορείτε να την προσθέσετε λίγο πρίν βγάλετε τα αβγά απο το τηγάνι. *Οι θερμίδες που υπολογίζουμε στην αρχή της συνταγής είναι χωρίς το τυρί. Μή τα θελεις και όλα δικά σου μανα μου… 🙂

Στην Θράκη ο καβουρμάς είναι must σε μία σωστή πρόστυχη στραπατσάδα. Ή το λουκάνικο το χωριάτικο βεβαίως-βεβαίως! Φυσικά το προτηγανίζουν το λουκάνικο και το έχουν έτοιμο για να το προσθέσουν στο τηγάνι. Μή πεις δε σου τά ‘πα. Δοκίμασέ τα! 

4
ΤΕΛΕΙΟ
2
15
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes