1λίτροζωμό λαχανικών(εάν δεν εχουμε σπιτικό δικό μας, διαλύουμε σε ζεστό νερό δύο κύβους ζωμό του εμπορίου)
3κ.σ.Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
1λεμόνιτον χυμό του
Οδηγίες
Μουλιάζουμε τα φασόλια για 12 ώρες τουλάχιστον σε ζεστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 30 λεπτά σε μία κατσαρόλα με 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ώστε να μαλακώσουν. Η κατσαρόλα μας πρεπει να είναι σκεπασμένη με καπάκι.(ή για ευκολία χρησιμοποιούμε κατευθείαν μία χύτρα ταχύτητας και βράζουμε τα φασόλια στον ζωμό για 30 λεπτά χωρίς να χρειαστεί μούλιασμα, η πίεση της χύτρας μαλακώνει τα φασόλια άμεσα)
Κόβουμε τα λαχανικά μας(καρότα, πατάτα, κρεμμύδι) σε περίπου ίδιο μέγεθος. Προτιμώ το μέγεθος ενος καπακιού απο μπουκάλι για να μαγειρευτούν γρηγορότερα.
Αφού βράσουν τα φασόλια για 30 λεπτά, προσθέτουμε τα φασόλια και τα κομμένα λαχανικά μας στην κατσαρόλα , τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τον χυμό ενός μέτριου λεμονιού.
Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι προσαρμόζοντας τα στα γούστα μας. (δέν προσθέτουμε απο πρίν αλάτι διότι εάν χρησιμοποιήσουμε κύβους ζωμό εμπορίου, περιέχουν ήδη αρκετό. Δοκιμάζουμε στο τέλος να δουμε εάν χρειάζεται.)
Προαιρετικά σερβίρουμε προσθέτωντας καρύδια και απολαμβάνουμε.