Το σιρόπιασμα δέν εχει σωστή και λάθος εφαρμογή.

Μη μπερδεύεσαι μανα μου, εννοώ πως δεν εχουν όλα τα γλυκά ΕΝΑ ενιαίο τρόπο σιροπιάσματος! Το κάθε γλυκό πρέπει να σιροπιάζεται σωστά ωστε να κρατήσουμε την τραγανότητα του εαν πχ ειναι με τραγανά φυλλα ή να μη λασπώσει η ζύμη εαν ειναι τυπου “κεικ” πχ καρυδόπιτα.

Για το σιρόπιασμα γλυκών υπάρχουν δύο μέθοδοι. Ο κρύος και ο ζεστός.

Στην μία μέθοδο εάν το γλυκό μας ειναι κρύο το σιρόπι πρέπει να ειναι καυτό. Στην άλλη μέθοδο εάν το γλυκό ειναι καυτό το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο (απο το ψυγείο). Έτσι πετυχαίχουμε πάντα το τέλειο σιρόπιασμα! Επίσης καθε συνταγή διαφοροποιεί, ανάλογα με την σύσταση του γλυκού εάν χρειάζεται παχύρρευστο ή λεπτόρρευστο σιρόπι.

Τα βασικά σιροπιάσματα είναι τα εξής: 

Το γαλακτομπούρεκο, η γαλατόπιτα, τα κουρκουμπίνια και το ραβανί, επειδή εχουν τραγανό φύλλο, θέλουν όπως βγαίνουν καυτά απ’ το φούρνο ή το τηγάνι, κρύο σιρόπι.

Ο μπακλαβάς αφού κρυώσει 10 λεπτά, σιροπιάζεται με καυτό σιρόπι

Η καρυδόπιτα, που έχει υφή “κέικ” πρέπει να κρυώσει εντελώς και την σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

Τα μελομακάρονα, θέλουν λεπτόρρευστο σιρόπι αλλά το κρύο ή ζεστό σιρόπιασμα εξαρτάται απο την συνταγή που φτιάχνουμε και πως θέλουμε την υφή τους. Όσοι τα θέλουν τραγανά τα σιροπιάζουν καυτά σε παγωμένο σιρόπι, ενω όσοι τα θελουν μαλακά τα σιροπιάζουν σε καυτό σιρόπι. Πάντα όμως να συμβουλεύεστε τη συνταγή που φτιάχνετε. Εαν δεν σας αρέσει η υφή, δοκιμάστε άλλη συνταγή και οχι διαφοετικό σιρόπιασμα στην ίδια.

Η κάθε συνταγή που φτιάχνεις εάν ειναι απο έμπειρο ζαχαροπλάστη θα σου δίνει ακρίβείς οδηγίες και για τα υλικά καθε σιροπιού αλλα και για την σωστή μέθοδο για το γλυκό.

Ραβανί Παραδοσιακό της κυρίας Γεωργίας
Δες εδώ τη Συνταγή
ρεβανι

Πόση ώρα βράζουμε ένα λεπτόρρευστο σιρόπι;

Μόλις βάλουμε τα υλικά στην κατσαρόλα τα ανακατεύουμε για να πάει παντού η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν 1-2 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός. Όταν βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά θα πρέπει να έχει λιώσει η ζάχαρη και να έχει “δέσει” ελαφρώς.

Μία βασική ελαφριά συνταγή για σιρόπι (πχ για ραβανί) ειναι η παρακάτω:

  • 100γρ φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 200γρ νερό
  • 400γρ ζάχαρη άσπρη

Βράζουμε το χυμό λεμονιού  με το νερό και τη ζάχαρη μετρώντας 1 λεπτό απο την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός.

2
ΤΕΛΕΙΟ
4
4
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes