Η Focaccia (φοκάτσια) είναι το απόλυτο Ιταλικό ψωμί φούρνου. Έχει την υφή της αφράτης “Ελληνικής” πίτσας. Είναι εύκολη και φτιάχνεται με μαγιά αλεύρι και ελαιόλαδο και συνήθως οι Ιταλοί βυθίζουν βότανα, χονδρό αλάτι και λαχανικά στην επιφάνεια της πρίν την ψήσουν.
Σε άλλες περιοχές οπως η Recco φτιάχνουν την φοκάτσια με τυρί ή κρεμμύδι και κιμά. Η Φοκάτσια συνήθως σερβίρεται γεμιστή με αλλαντικά και τυρί σαν σάντουιτς σε πολλές καντίνες της χώρας, αλλα δοκιμάστε την και σκέτη όταν βγεί απο τον φούρνο με λίγο αγελαδινό βούτυρο και θα με θυμηθείτε! 😉
Θες ακόμα πιο εύκολη συνταγη;; Δές εδω την ανανεωμένη συνταγή της Τεμπέλας για Ιταλική Φοκάτσια: 👉 Ευκολη φοκάτσια
Ιταλική Focaccia (Φοκάτσια)
Υλικά
Για το προζύμι με μαγιά
- 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml νερό χλιαρό
- 3 κ.γ. μαγιά ξερή
- 1 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Για την ζύμη
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
Για την κρούστα
- σκόρδο ψιλοκομμένο
- ελιές μαύρες θρυμματισμένες χωρίς το κουκούτσι ή έτοιμες ροδέλες
- ελαιόλαδο
- αλάτι χονδρό
Οδηγίες
Προζύμι με μαγιά
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το προζύμι με μαγιά σε ένα πλαστικό ή γυάλινο ταπερ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα ή μεχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (το καλοκαίρι χρειάζεται λιγότερος χρόνος και τον χειμώνα περισσότερος)
Για την Ζύμη
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το προζύμι με την μαγιά και ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά προσθέτοντας λίγο νερό ώσπου να σχηματίσουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μή κολλάει στα χέρια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C
Για την κρούστα
- Σε ένα τετράγωνο ταψί απλώνουμε το ζυμάρι μας, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ζουλάμε τις ελιές, το σκόρδο και το χονδρό αλάτι παντού στην επιφάνεια της Φοκάτσια.
- Προαιρετικά αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 20-30 λεπτά.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά στον αέρα ώσπου να χρυσίσει η κρούστα.