Τι να πω για το χούμους;

Καταρχήν, εάν δεν ξέρεις τι ειναι το χούμους, θα σου πω περιεκτικά. Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα(αλοιφή), που στην Μέση Ανατολή τρώνε με συνοδεία ψωμιού ή αραβικής πίτας κομμένη σε τρίγωνα ή τυλιχτή με άλλα υλικά. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με ταχίνι, ρεβίθια, λεμόνι, ελαιόλαδο και με διάφορα μπαχαρικά.

Πάτα εδώ και μαγικά θα μεταφερθείς κατευθείαν στη συνταγή χωρις να χρειαστεί να διαβάσεις την πάρλα μου.

Το τέλειο χούμους ωστόσο, αυτό που θα φτιάξεις ακολουθώντας τις συμβουλές μου μάνα μου, είναι λείο και απαλό χωρίς καθολου τραχιά υφή. Το κύμινο και το ελάχιστο σκόρδο σου αφήνει μια απίθανη επίγευση απο αρώματα ανατολής και η φρεσκάδα του λεμονιού παντρεύεται με τη γλύκα του ρεβιθιού για να τα απολαύσουμε με φρέσκες αραβικές πίτες παρέα με τους φίλους μας και ενα ωραίο κοκκινο κρασί!

Τα χιλιάδες μυστικά που κυκλοφορούν στο ιντερνετ.

Όλοι οι Αμερικάνοι φούντ μπλόγκερς κάνουν ταξίδια στο Ισραήλ και παινεύονται οτι έχουν βρεί την καλύτερη ανατολίτικη συνταγή απο έναν τυπά που μοιάζει με “Παπά”, κρυμμένο σε στενά δρομάκια με ριχτό ρούχο σε άσπρη απόχρωση(κλαίω χαχα). Όλοι βάζουν διαφορετικά μπαχαρικά και μας λένε κόλπα και τίπς για να πετύχουμε το τελειότερο αποτέλεσμα.

Θα σας δώσω κι εγω τίπς λοιπόν και αν θέλετε ακούστε με.

Δεν θα επεκταθώ πολύ… έκανα 4-5 δοκιμές σε συνταγές που ανακάλυψα, αφαίρεσα μερικές μπούρδες που ειδα και άκουσα στο ίντερνετ και κατέληξα σε τέσσερα (4) βασικά σημεία που θεώρησα εγώ σημαντικά για να πετύχει κάποιος το τέλειο -σε υφή και γέυση- χούμους.

1ον: Χρησιμοποίησε αποφλοιωμένα ρεβίθια.

Δεν διαπραγματεύομαι πλέον την ποιότητα του ρεβιθιού. Χρησιμοποιώ μόνο επώνυμα συσκευασμένα αποφλοιωμένα ρεβίθια. Αυτό που μας δίνει την ατσούμπαλη υφή σε ενα μέτριο χούμους ειναι οι φλούδες του οσπρίου. Όσες συνταγές και να ειχα δοκιμάσει με κανονικά ρεβίθια, σε όσα διαφορερικά μπλέντερ/μούλτι και να τα ειχα φτιάξει, δεν πετύχαινα ποτέ την βελούδινη υφή που έχεις με ενα αποφλοιωμένο ρεβίθι.

2ον: βράσε πολύ καλά τα ρεβίθια.

Άσε τα αλτέντε και τα ξε-αλντεντε για ιταλικές συνταγές. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μέση ανατολή και το υπερβολικό μαγείρεμα είναι στο αίμα τους (χαχα). Όχι άδικα θα προσθέσω, σε αυτή την περίπτωση. Βράζοντας τα ρεβίθια σε επίπεδο που να τα ζουλάς και να συνθλίβονται στο χέρι σου, σημαίνει ότι το ίδιο θα γίνει και στο μπλέντερ σου και θα έχεις αυτό το βελούδινο αποτέλεσμα στο χούμους!

3ον: Χρησιμοποίησε μπλέντερ και όχι μούλτι.

ΝΑΙ, το ίδιο μπλέντερ που σου έκανε φρουτόκρεμα η μανούλα οταν ήσουν βρέφος. Πιθανότατα να το έχει φυλάξει σε κάποιο ντουλάπι, εάν δεν έχεις ζήτα το και θα σου το δώσει!

Αυτός ο κανόνας έχει να κάνει και πάλι με την υφή. Επιμένω στην βελούδινη υφή του χούμους γιατί το θεωρώ βασικό χαρακτηριστικό του. Η απόλαυση σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνεται πρώτα απο την υφή στο στόμα και μετά απο την γεύση! Χρησιμοποιώντας μπλέντερ λοιπόν διασφαλίζεις την τέλεια βελούδινη υφή.

χούμους
Χούμους διακοσμημένο με ελαιόλαδο, πιπέρι και ρεβίδια κοκκινιστά

4ον: Xρειάζεσαι μόνο ένα μπαχαρικό.

Το κύμινο. Καλά δε σου βάζω στο μέτρημα το αλάτι και το πιπέρι που θα χρειαστείς φυσικά. Σε πολύ μικρή ποσότητα(γιατί είναι πολύ δυνατό) το κύμινο θα κάνει θαύματα στην γεύση!

Ενα ακόμα αρωματικό που ειναι σημαντικό ειναι το σκόρδο. Όχι μη τρομάζεις μάνα μου! Μια μικρή σκελίδα μας δίνει το άρωμα και τη γεύση που θέλουμε αλλα δε μυρίζουμε καθόλου μετά. Δοκιμασμένο!

Ένα μυστικό ακόμα:

Δε θα το έλεγα μυστικό, ίσως το έλεγα μία πρόσφατη συνήθεια μου. Κάθε φορά λοιπόν που βράζω ρεβίθια για να φτιάξω το γνωστό μας αγαπημένο κοκκινιστό φαγητό, πάντα βράζω παραπάνω για να κάνω χούμους και να έχω για όλη την επόμενη εβδομάδα στο ψυγείο μου και να το τρώω σε σάντουιτς και σαν σνάκ. Επίσης μου αρέσουν τα χυλωμένα ρεβίθια(δες εδω συνταγή) και πάντα τα φτιάχνω έτσι(αντί για σούπα). Με αυτό τον τρόπο μου μένουν και για την υπέροχη διακόσμηση πιάτου που έχω κανει παραπάνω.

Τι λες πάμε στην συνταγή;

Hummus (Χούμους). Το καλύτερο. Έβερ.

Προετοιμασία 10 minutes
Μερίδες 1 μπολ
Θερμίδες 180 kcal

Υλικά

Για το μούλιασμα / Προετοιμασία

  • ½ κ.γ. baking soda (μαγειρική σόδα)

Για το χούμους

  • 250 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
  • 150 γρ. ταχίνι
  • 1 λεμόνι μεγάλο, στυμμένο
  • ¼ κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο (μικρή)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • νερό απο το ψυγείο. (θα χρειαστούν περίπου 5-6 κουταλιές της σούπας)

Εκτέλεση

Mούλιασμα / Προετοιμασία

  1. Όπως όταν μαγειρεύουμε όσπρια τις περισσότερες φορές, για να αφρατέψουν τα ρεβίθια μας, τα βάζουμμε σε ενα μεγάλο μπολ σκεπασμένα με νερό και προσθέτουμε μισή κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα. Τα αφήνουμε αρκετές ώρες, ιδανικά απο το προηγούμενο βράδυ.

  2. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 40 λεπτά με μία ώρα ωστε να “παραβράσουν”. Αφου βράσουν τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε.

Φτιάχνουμε το χούμους

  1. Στο μπλέντερ μας προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το ταχίνι, το λεμόνι το κύμινο, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. (δηλαδή όλα εκτός απο το νερό κ το αλάτι-πιπέρι.)

  2. Ξεκινάμε να αλέθουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό ώσπου να εχουμε μια υφή “πάστας”. 

  3. Προσθέτουμε στη μύτη απο το κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι και αλέθουμε να παει παντού. 

  4. Σερβίρουμε σε ένα μπόλ. Στολίζουμε κανοντας βαθουλώματα με ενα κουτάλι στη μέση του χούμους και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και απολαμβάνουμε!

Εφτιαξες τη συνταγή; Μοιράσου την μαζί μου. Τάγκαρε με στο ίνστα @kserotiefages, #kserotiefages

4
ΤΕΛΕΙΟ
2
14
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes