Ιταλική Focaccia (Φοκάτσια) με Σκόρδο, Ελιές και Χονδρό Αλάτι.
Η συνταγή έχει δύο στάδια: 1) φτιάχνουμε ένα γρήγορο προζύμι με μαγιά και 2) ζυμώνουμε την φοκάτσια μας.
ελιέςμαύρες θρυμματισμένες χωρίς το κουκούτσι ή έτοιμες ροδέλες
ελαιόλαδο
αλάτιχονδρό
Οδηγίες
Προζύμι με μαγιά
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το προζύμι με μαγιά σε ένα πλαστικό ή γυάλινο ταπερ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα ή μεχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (το καλοκαίρι χρειάζεται λιγότερος χρόνος και τον χειμώνα περισσότερος)
Για την Ζύμη
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το προζύμι με την μαγιά και ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά προσθέτοντας λίγο νερό ώσπου να σχηματίσουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μή κολλάει στα χέρια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C
Για την κρούστα
Σε ένα τετράγωνο ταψί απλώνουμε το ζυμάρι μας, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ζουλάμε τις ελιές, το σκόρδο και το χονδρό αλάτι παντού στην επιφάνεια της Φοκάτσια.
Προαιρετικά αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 20-30 λεπτά.
Ψήνουμε για 25 λεπτά στον αέρα ώσπου να χρυσίσει η κρούστα.
Μικρά Μυστικά
Απολαμβάνουμε την φοκάτσια όσο είναι ζεστή με λίγο βούτυρο ή την γεμίζουμε με αλλάντικά και τυρι σαν ενα νόστιμο σάντουϊτςΟταν φουσκώσει το ζυμάρι σας, σας επιτρέπω να παίξετε με αυτό οπως εγώ παρακάτω(χαχα) :)