Μπακαλιάρος στον φούρνο. Σαν Τηγανητός μάνα μου, να γλείφεις και τα δάχτυλα σου!
Η συνταγή αυτή είναι προσαρμοσμένη από τη viral συνταγή μου για Γλώσσα φιλέτο πανέ στον φούρνο, που θα βρεις εδώ για να της ρίξεις μια ματιά. Εάν γράψεις στη φίλη μου την γκουγκλ “ψάρι πανέ στον φούρνο” σου τη βγάζει ψηλά-ψηλά χαχα!
Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ
Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά που σου προτείνω, δίνουν στο ψάρι έναν αέρα παραδοσιακό! Επαναστατικό λεμονάκι (ξύσμα) μέσα στο μίγμα για το πανάρισμα. Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κεφαλοτύρι λαχταριστό τριμμένο για την π*τανιά! (ναι, και αυτό ΜΕΣΑ στο μίγμα για το πανάρισμα!). Και φυσικά δε θα το πανάρεις με αβγό! Σου δίνω κόλπο για υγιεινό πανάρισμα με μουστάρδα! Ε, πες μου τώρα εσύ δε θα έτρωγες ψητό αντί για τηγανιτό με τόση νοστιμιά που σου περιγράφω;
Α, και για την τέλεια σαλτσούλα, ΣΕ ΕΧΩ! Εντάξει αγαπάω την παραδοσιακή σκορδαλιά, αλλά δες και την εναλλακτική και εύκολη γαλλική σάλτσα ρεμουλάν που σου προτείνω. Είναι μοναδικά νόστιμη και πηγαίνει απίστευτα σε ψάρι!
Φτιάξτην για να τη βάλεις σε σάντουϊτς, μπέργκερς ή στον παραδοσιακό μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου για όσους δεν συμπαθούν τη σκορδαλιά
Μπακαλιάρος στον φούρνο. Σαν Τηγανητός
Υλικά
- 1, ½ kg Φιλέτο μπακαλιάρου Κατεψυγμένο, έτοιμο ξαρμυρισμένο (γλιτώνουμε πολλές ώρες προετοιμασία). Τον ξεπαγώνουμε σε νερό σε 2 ώρες.
- 50 γρ. ελαιόλαδο για το ράντισμα, πριν μπει στον φούρνο
Στερεά υλικά
- 280 γρ. φρυγανιά τριμμένη. (ή εάν βρείτε "panko bread crumbs", είναι τρίμμα λευκού ψωμιού ειδικό για πανάρισμα. Το χρησιμοποιούν στα καλά εστιατόρια και κάνει απίστευτη κρούστα, θα το βρείτε σε μαγαζιά με ασιατικά ή online)
- 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο. (ή παρμεζάνα ή όποιο σκληρό τυρί σας αρέσει)
- 1 λεμόνι (μόνο το ξύσμα του)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1, ½ κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υγρά υλικά
- 200 γρ. μουστάρδα απαλή
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Οδηγίες
Προετοιμασία
- Αφού ξεπαγώσουμε τα ξαρμυρισμένα φιλέτα μπακαλιάρου, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα κρατάμε στην άκρη. Δε χρειάζεται να βγάλουμε την πέτσα στον κατεψυγμένο. Δεν την καταλαβαίνεις μετά το ψήσιμο. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνουΚρατάμε στην άκρη και το ελαιόλαδο για τον "ψεκασμό" στο τέλος.
Χρησιμοποιούμε 2 μπολ για το πανάρισμα. Ένα με τα υγρά υλικά και ένα με τα στερεά.
- Στο ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το κεφαλοτύρι, το ξύσμα από ένα λεμόνι, 1 κ.γ. Αλάτι και 1 ½ κ.σ. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Στο δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το λεμόνι
Πανάρουμε
- Πανάρουμε τα φιλέτα βουτώντας πρώτα στο μίγμα με τη μουστάρδα και μετά στο μίγμα με τη φρυγανιά. Αφού καλυφθούν καλά με φρυγανιά τα τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα. Τα "ψεκάζουμε" με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα ή στους 220°C στις αντιστάσεις.