Συνταγάρα της τεμπέλας!
Ναι εντάξει, έχει μπόλικα υλικά ξέρω, αλλα αυτά δίνουν την απίθανη της γεύση.
Δεν έχει δύσκολες τεχνικές, δεν εχει φύλλα για να αλείφεις με βούτυρο μπελαδίκα ενα-ενα, γίνεται με χυλό και με το κόλπο που σου δίνω δε λερώνεις ούτε το ταψί που θα τη ψήσεις!
Σε έψησα μανα μου;
Σπανακόπιτα χωρίς φυλλο
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΜερίδες : 14 κομμάτια
Υλικά
Γέμιση
- 50 γρ. ελαιόλαδο (¼ της κουπας του καφέ)
- 700 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
- 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα. ή 2 κ.γ. ξερό
- 4 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια, μόνο τα φύλλα, ή 2 κ.γ. ξερή
- 6 κλωναράκια δυόσμο φρέσκο, μόνο τα φύλλα, ή 3 κ.γ. ξερό
- 2 κ.σ. άνιθο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κύβο λαχανικών τριμμένο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι, πιπέρι
Ζύμη(χυλός)
- 3 αβγά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 ½ κούπες του καφέ) ανάλογα το αλέυρι που βάζουμε, μπορεί να πάρει περισσότερο ωσπου να γίνει το μίγμα χυλός οπως στις φωτογραφίες παρακάτω
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος light
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 100 γρ. μαργαρίνη (ή αγελαδινό βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου για αν εχει μαλακώσει αρκετά
- 100 γρ. φέτα
Για την επιφάνεια
- 1 αβγό
- νερό
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τη Γέμιση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά της γέμισης: το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τη πιπεριά φλωρίνης, όλα μας τα μυρωδικά(ανιθο, δυοσμο θυμάρι και ρίγανη), την γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι, αλάτι(½ κ.γ.) και τον κύβο λαχανικών τριμμένο.
- Ανακατεύουμε ώσπου να μαραθούν τα λαχανικά και δοκιμάζουμε λίγο για να τεστάρουμε το αλάτι. Ανάλογα τα γούστα μας προσθέτουμε κι άλλο ή όχι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη (χυλό)
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αβγά και τα χτυπάμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος ώσπου να σχηματιστεί η υφή του χυλού στη φωτογραφία.
- Προσθέτουμε μέσα στο μίγμα -και λιώνουμε με ενα πιρούνι- τη μαργαρίνη ώστε να μην ειναι σε πολύ μεγάλα κομμάτια.
- Στο τέλος ανακατεύουμε στο μίγμα το μοσχοκάρυδο και τη φέτα τριμμένη.
Σύνθεση και ψήσιμο
- Σε ένα ταψάκι 20×30εκ απλώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλα ψησίματος σταυρωτά, τα στρώνουμε στις γωνίες και ρίχνουμε τη μισή μας ζύμη κάτω. (όχι στο πάτωμα μάνα μου, στο ταψί! χαχα)
- Προσθέτουμε με προσοχή τη γέμιση, ώστε να μη βυθιστεί εντελώς στη ζύμη.
- Ρίχνουμε απο πάνω την υπόλοιπη μας ζύμη.
- Σε ένα μπόλ χτυπάμε το αβγό που κρατήσαμε για την επιφάνεια με 3 κ.σ. νερό και το περιχύνουμε
- Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180οC στον αέρα. Στα τελευταία 20 λεπτά ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 200οC για να πιάσει την όμορφη σκουρόχρωμη κρούστα στην επιφάνεια. Η πίτα μας θα φουσκώσει στον φούρνο αρκετά, όπως τα σουφλέ, και θα ξεφουσκώσει όταν κρυώσει στο μέγεθος που ειναι τα κομμάτια στις φωτογραφίες μου.
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
You already used all votes