Μία υπέροχη Αυθεντική Ιταλική μακαρονάδα με ελιές, αντζούγιες, κάπαρη, και μπόλικη τομάτα. Γκουρμέ, μεσογειακή και με φθηνά υλικά.
Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ
Οι περισσότερες Ιταλικές μακαρονάδες έχουν ρίζες βαθιές στον χρόνο, έχουν ανακαλυφθεί συνταγές από το 1700 Π.Χ. Ωστόσο η πουτανέσκα έχει πολύ νεότερες ρίζες, σύμφωνα με την Ιταλίδα Ιστορικό γαστρονομίας Francine Segan. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.
Η ονομασία της είναι ο ορισμός της προστυχιάς. Οι φίλοι μας οι Ιταλοί στη Νάπολη την ονόμασαν “πουτανέσκα” για να τονίσουν το γευστικό ταμπεραμέντο της μακαρονάδας αυτής. Το ίδιο ταμπεραμέντο και τσαχπινιά που είχαν οι γυναίκες χαμηλών ηθών της εποχής. Και μπράβο τους μάνα μου! (χαχα)
Ιστοριούλα
Κυκλοφορεί μια ιστοριούλα που μεταξύ Ιταλών που αναφέρει πως ιερόδουλες έφτιαχναν αυτή τη μακαρονάδα όταν δεν είχαν χρόνο για να ετοιμάσουν φαγητό και θέλανε κάτι γρήγορα μεταξύ δύο ραντεβού τους. Δεν αποδεικνύεται το συγκεκριμένο μέσα από ιστορική έρευνα, σύμφωνα με τη Maryann Tebben, υπεύθυνη καθηγήτρια στο τμήμα ιστορικής γαστρονομίας του Bard College.
Η ονομασία της μακαρονάδας έχει να κάνει με το άρωμα της. Σύμφωνα με την ίδια ιστορικό, το άρωμα της αντσούγιας με την κάπαρη και τις ελιές θυμίζει, ή έχει πολλά κοινά με το άρωμα που είχαν οι ιερόδουλες στα μέσα του προηγουμένου αιώνα.
Η κάπαρη με τις αντζούγιες είναι συνδυασμός που τα σπάει. Προσδίδει ουμάμι γεύση και ανεβάζει πολλά επίπεδα τη μακαρονάδα αυτή που κατά τα άλλα μαγειρεύεται με απλά μεσογειακά υλικά.
Να σου πω και ένα μυστικό; Η αυθεντική “παλιακή” συνταγή δεν έχει κρεμμύδι και ρίγανη. Ωστόσο, από γενιά σε γενιά τα υιοθέτησαν οι γείτονες μας. Και πολύ καλά κάνανε έχω να προσθέσω μάνα μου, το κρεμμυδάκι δίνει τη γλύκα που χρειάζεται αυτή η σάλτσα και η ρίγανη ταιριάζει απόλυτα με τη μεσογειακή ταυτότητά μας!
Ακολουθήστε το μπλόγκ μαγειρικής μου στο google news, πατώντας το αστεράκι, για να σας έρχονται όλες οι καινούριες συνταγές μου στις ειδήσεις σας!
Πουτανέσκα (Puttanesca) απο τη Νάπολη
Υλικά
- 500 γρ λινγκουίνι ή σπαγγέτι
- 60 γρ ελαιόλαδο
- 8 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι ψιλοκομμένα
- 400 γρ τομάτες τριμμένες (σε κονσέρβα ή ώριμες φρέσκες)
- 6 τοματίνια ολόκληρα
- 100 γρ ελιές μαύρες καλαματιανές χωρίς κουκούτσια ψιλοκομμένες ή σε ροδέλες
- 2 ½ κ.σ. κάπαρη
- 1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή προαιρετικά
- 1 κ.γ. μπούκοβο καυτερό προαιρετικά
Οδηγίες
- Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε καλά αλατισμένο νερό ακολουθώντας τους χρόνους της συσκευασίας
- Σε ένα τηγάνι μεγάλο βάζουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις αντζούγιες, τις ελιές, την κάπαρη, τη ρίγανη, και το μπούκοβο
- Αφού λιώσουν αρκετά οι αντζούγιες, προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα, τα τοματίνια και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει λίγο παχύρρευστη
- Δοκιμάζουμε τη σάλτσα για το αλάτι. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλο γιατί οι αντζούγιες, οι ελιές και η κάπαρη είναι αλμυρές άλλα ανάλογα τα γούστα πάντα :)Μεταφέρετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα. Εάν χρειαστεί ρίχνετε και λίγο νερό από τα ζυμαρικά σας και ανακατεύετε ώσπου να δέσει πολύ καλά η σάλτσα