Αυτή τη βελουτέ σούπα μπρόκολο την λάτρεψα!

Είναι τόσο απλή σε εκτέλεση μάνα μου, που δεν μπορείς να της αρνηθείς μια δοκιμή. Σε γεύση μου θύμισε πάρα πολύ το παραδοσιακό “φρικασέ” που έκανε η γιαγιά μας, χωρίς το κρέας.

σούπα μπρόκολο βελουτέ

Μπορείς να την αλέσεις ολόκληρη και να την κάνεις τελείως βελουτέ, αλλα προτείνω να αφήσεις μερικά τουφάκια μπρόκολο να “αχνοφαινονται’ μεσα στη σούπα αφου μαγειρευτούν. Δίνουν μια διαφορετική υφή στη σούπα, που αγαπώ.

Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο instagram! @kserotiefages

Τυρένια γεύση

Αξίζει να αναφέρω εδώ και τα τυριά που χρησιμοποιώ τα οποία κακά τα ψέματα μεταμορφώνουν την μπροκολόσουπα σε κάτι παραδεισένιο. Διάλεξα Αγγλικό κόκκινο τσένταρ γιατι λιώνει εύκολα και εχει την “πικάντικη σπιρτάδα” που μου αρέσει. Και παρμεζάνα για την έντονη γλυκιά γεύση του σκληρού άριμου τυριού.

μπροκολόσουπα

Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με άλλα μαλακά και σκληρά τυριά παρόμοιου γευστικού τύπου. Π.χ. γκούντα / γκούντα καπνιστό και γραβιέρα πικάντικη. Φρόντισε όμως να μην είναι δύο μαλακά ή δύο σκληρά τυριά, αλλά ενα απο καθε κατηγορία.

Να θυμάσαι: η σούπα αυτή έχει λίγα υλικά και η γεύση της συνδέεται άρρηκτα και εξαρτάται απόλυτα απο την ποιότητα των υλικών αυτών. Γιαυτό διάξετε με προσοχή τα ίσως λίγο “ακριβότερα” απο αυτά που θα έπαιρνες αρχικά. Μπορεί να εχει π.χ. μια ακριβότερη γραβιέρα, το κόστος όμως του πιάτου συνολίκά στο τέλος θα είναι χαμηλό, γιατι δεν θα εχει πολλά υλικά!

Οφέλη στην υγεία

Το ιταλικό αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ1, Βιταμίνη Ε, Φολικό οξύ, προσφέροντας ανεκτίμητα οφέλη στον οργανισμό και καθιστώντας το ένα λαχανικό «ασπίδα» για την υγεία. 

Συμφωνα με την ιστοσελίδα https://www.mednutrition.gr/, το μπρόκολο έχει Αντικαρκινική δράση, προσφέρει προστασία έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, βοηθά στη καλή Καρδιακή Λειτουργία και στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου που προκαλέι Διαβήτη.

Επίσης, φαίνεται να ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων που συντελούν στην βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού. Για όλα αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα υπεύθυνη είναι για ακόμη μια φορά η σουλφοραφάνη του μπρόκολου. 

Συνόδευσε τη σούπα σου με αυτά τα απίστευτα σφολιατίνια που θα βρείς στο μπλόγκ μου εδώ: Σφολιατίνια με Τυρί

Σφολιατίνια με Τυρί
Δες εδώ τη Συνταγή
μπροκολόσουπα

Σούπα Μπρόκολο Βελουτέ με 2 Τυριά

Αυτή τη βελουτέ σούπα μπρόκολο την λάτρεψα! Είναι τόσο απλή σε εκτέλεση μάνα μου, που δεν μπορείς να της αρνηθείς μια δοκιμή. Σε γεύση μου θύμισε πάρα πολύ το παραδοσιακό "φρικασέ" που έκανε η γιαγιά μας, χωρίς το κρέας.
5 from 4 votes
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε
Πιάτο: Κυρίως Γεύμα, σούπα
Κουζίνα: Ελληνική
Keyword: βελουτέ, ελληνικό, ζεστασιά, μπρόκολο, μπροκολόσουπα, σούπα, σούπα μπρόκολο βελουτέ, τυρί, χειμώνας
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 minutes
Συνολικός Χρόνος: 40 minutes
Μερίδες (μπορείς να προσαρμόσεις): 6 πιάτα
Θερμίδες: 322kcal

Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι

  • Μεγάλη κατσαρόλα

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. μπρόκολο μαδημένο σε μικρά μπουκετάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, τριμμένη
  • ½ κ.γ. πιπέρι τριμμένο
  • 650 γρ. ζωμό λαχανικών (εάν δεν εχουμε σπιτικό, διαλύουμε 2 κύβους ζωμό του εμπορίου σε 750γρ ζεστό νερό)
  • 650 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες ή εβαπορέ αραιωμένο
  • 2 κ.σ. κόρν φλάουρ (corn flour χωρις γλουτένη) ή αλεύρι
  • 60 γρ. παρμεζάνα τυρί τριμμένη
  • 180 γρ. τσένταρ τυρί τριμμένο
  • κρέμα γάλακτος προαιρετικά, για το εφέ στο σερβίρισμα

Οδηγίες

  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, το πιπέρι και την πάπρικα και σωτάρουμε μεχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τα μικρά μπουκετάκια μπρόκολου. Εάν θελουμε να χρησιμοποιήσουμε και τους κορμούς, τους καθαρίζουμε απο την εξωτερική φλούσα και τους ρίχνουμε μέσα και αυτούς αφού τους εχουμε ψιλοκόψει σε κυβάκια ωστε να μην αργήσουν να μαγειρευτούν.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το γάλα. Προσθέτουμε και το κόρν φλάουρ και ανακατευούμε καλά να διαλυθεί.
  • Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15-20 λεπτά για να μαλακώσει το μπρόκολο, ανακατεύοντας συχνά. ΠΡΟΣΟΧΗ: η σούπα αυτή επειδή περιέχει γάλα θα αφρίζει κατα τον βρασμό. Γιαυτό πρέπει να γίνει σε μεγάλη κατσαρόλα ή θα πρέπει να είστε συνεχώς απο πάνω ωστε να ανακατεύετε.
  • Αφου εχει μαλακώσει το μπρόκολο, περνάμε όλη ή τη μισή σούπα (αναλογα την προτίμησή μας) απο ενα μπλέντερ. Εαν έχετε ραβδομπλέντερ χρησιμοποιήστε κατευτείαν αυτό μεσα στην κατσαρόλα.
  • Βάζουμε ξανά τη σούπα στη φωτιά και προσθέτουμε τα 2 τυριά. Την παρμεζάνα και το τσένταρ. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά ώσπου να λιώσουν.
  • Σερβίρουμε στα πιάτα και κανουμε σχέδιο με την κρέμα γαλακτος οπως στις φωτογραφίες.

Διατροφικές Πληροφορίες

Serving: 1μερίδα | Θερμίδες: 322kcal | Υδατάνθρακες: 22γρ. | Πρωτεΐνη: 19γρ. | Λιπαρά: 19γρ. | Κορεσμένα Λιπαρά: 10γρ. | Χολιστερόλη: 49mg | Αλάτι: 872mg | Κάλιο: 661mg | Φυτικές Ίνες: 4γρ. | Σάκχαρα: 10γρ. | Vitamin A: 1944IU | Vitamin C: 121mg | Ασβέστιο: 528mg | Σίδηρος: 1mg
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
5
ΤΕΛΕΙΟ
0
0
ΑΓΑΠΩ!
1
ΧΑΧΑ
You already used all votes