Αυτή τη βελουτέ σούπα μπρόκολο την λάτρεψα! Είναι τόσο απλή σε εκτέλεση μάνα μου, που δεν μπορείς να της αρνηθείς μια δοκιμή. Σε γεύση μου θύμισε πάρα πολύ το παραδοσιακό "φρικασέ" που έκανε η γιαγιά μας, χωρίς το κρέας.
650γρ.ζωμό λαχανικών(εάν δεν εχουμε σπιτικό, διαλύουμε 2 κύβους ζωμό του εμπορίου σε 750γρ ζεστό νερό)
650γρ.γάλαφρέσκο πλήρες ή εβαπορέ αραιωμένο
2κ.σ.κόρν φλάουρ(corn flour χωρις γλουτένη) ή αλεύρι
60γρ.παρμεζάνα τυρίτριμμένη
180γρ.τσένταρ τυρίτριμμένο
κρέμα γάλακτος προαιρετικά, για το εφέ στο σερβίρισμα
Οδηγίες
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, το πιπέρι και την πάπρικα και σωτάρουμε μεχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα μικρά μπουκετάκια μπρόκολου. Εάν θελουμε να χρησιμοποιήσουμε και τους κορμούς, τους καθαρίζουμε απο την εξωτερική φλούσα και τους ρίχνουμε μέσα και αυτούς αφού τους εχουμε ψιλοκόψει σε κυβάκια ωστε να μην αργήσουν να μαγειρευτούν.
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το γάλα. Προσθέτουμε και το κόρν φλάουρ και ανακατευούμε καλά να διαλυθεί.
Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15-20 λεπτά για να μαλακώσει το μπρόκολο, ανακατεύοντας συχνά. ΠΡΟΣΟΧΗ: η σούπα αυτή επειδή περιέχει γάλα θα αφρίζει κατα τον βρασμό. Γιαυτό πρέπει να γίνει σε μεγάλη κατσαρόλα ή θα πρέπει να είστε συνεχώς απο πάνω ωστε να ανακατεύετε.
Αφου εχει μαλακώσει το μπρόκολο, περνάμε όλη ή τη μισή σούπα (αναλογα την προτίμησή μας) απο ενα μπλέντερ. Εαν έχετε ραβδομπλέντερ χρησιμοποιήστε κατευτείαν αυτό μεσα στην κατσαρόλα.
Βάζουμε ξανά τη σούπα στη φωτιά και προσθέτουμε τα 2 τυριά. Την παρμεζάνα και το τσένταρ. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά ώσπου να λιώσουν.
Σερβίρουμε στα πιάτα και κανουμε σχέδιο με την κρέμα γαλακτος οπως στις φωτογραφίες.