Θα σου πώ μια ιστοριούλα σημερα. Την ονομάζω: Το Κέικ το Χριστουγεννιάτικο με το Κρυμμένο Δεντράκι που έσωσε το γιορτινό τραπέζι.
Φτάνουν οι γιορτινές μέρες που λές, και ετοιμάζεσαι να πας στους φίλους σου που σε κάλεσαν για φαγητό. Με άδεια χέρια δε θα πας, αυτό ειναι σίγουρο.
Έτσι, μπαίνεις στη κουζίνα και ψήνεις αυτό το πανέμορφο κέικ!
“Κέικ Χριστουγεννιάτικο σας έφτιαξα” τους λές στο γιορτινό τραπέζι και εμφανίζεις ενα απλό κέικ. Γιατί εξωτερικά δεν εχει τίποτα το ξεχωριστό. Μοιάζει με τα αφράτα κέικ της μαμάς.
Θα ακούσεις γελάκια ειρωνικά.
Τα κακά ξωτικά θα σε χλευάσουν και θα κοροϊδέψουν το αφράτο, φουσκωμένο, πανέμορφό σου κέικ. Θα το δείχνουν με το δάχτυλο και θα σου λένε κακόβουλα αστειάκια, τύπου: “Χριστουγεννιάτικο κέικ την λέει αυτή τη φρατζόλα!” ή “Χριστουγεννιάτικο κέικ μαϊ άς”
Ώσπου να κοπεί η πρώτη φέτα. Εκεί μάνα μου θα τους πέσουν τα σαγόνια! Η καθε φέτα που κόβεις θα έχει ενα τέλειο όμορφο πράσινο δεντράκι μέσα!
Θα σηκωθείς ολο πυγμή και περηφάνια και θα τους κουνήσεις το δάχτυλο: “ΚΑΠΟΙΑ ΖΩΑ ΔΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΑΝΕ, ΚΑΠΟΙΑ ΖΩΑ ΔΕ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΑΝΕ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ!”
“Μα τι μαγικά ειναι αυτά;”
“Μα τι μαγικά ειναι αυτά;” θα σου λένε. Θα γελάσετε ολοι μαζί και θα τους αποκαλύψεις το μυστικό σου:
Την υπέροχη συνταγή “Κέικ Χριστουγεννιάτικο με Κρυμμένο Δεντράκι” που βρήκες στο μπλόγκ αυτού του “Ξέρω τι Έφαγες” που σου αρέσει γιατί έχει διπλοτσεκαρισμένες συνταγές και τα γράφει όλα με χιουμοράκι.
Η συνταγή εχει δύο μέρη.
Όπως σου δείχνω στις φωτογραφίες , στο πρώτο μέρος ψήνεις σε ενα χαμηλό ταψάκι ενα κέικ με πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Στο δεύτερο μέρος ψήνεις το κανονικό κεικ βανίλιας στη ψηλή μακρόστενη φόρμα που εχεις για τα κέικ που περιέχει στη βάση του κομμένο με κουπάτ το πρώτο κέικ.
Δες και άλλες Χριστουγεννιατικες συνταγές μου εδω:
Γιορτινά Πολύχρωμα Μπισκότα Βουτύρου
Κέικ Χριστουγεννιάτικο με Κρυμμένο Δεντράκι
Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- Tαψι ρηχό τύπου τάρτας διαμετρου τουλαχιστον 28-30cm
- Φόρμα για κέικ 11 x 25 cm περίπου, με βαθος τουλάχιστον 6cm
- Μπόλ ανάμιξης
Υλικά
Για το Πράσινο Κέικ
- 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
- 60 γρ. ηλιελαιο
- 180 γρ. ζάχαρη λευκή
- 2 αβγά
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. baking powder
- ½ κ.γ. baking soda σόδα σκόνη φαγητού
- 1 γρ. αλάτι μια πρέζα
- 120 γρ. γάλα κανονικό ή φυτικό
- χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινο
Για το Κέικ Βανίλιας
- 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
- 180 γρ. ηλιελαιο
- 230 γρ. ζάχαρη λευκή
- 3 φιαλίδια βανιλίνη σκόνη
- 3 αβγά
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.γ. baking powder
- ½ κ.γ. baking soda σόδα σκόνη φαγητού
- 1 γρ. αλάτι μια πρέζα
- 180 γρ. γάλα
Οδηγίες
Για το Πράσινο Κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ενα ρηχό ταψάκι διαμέτρου τουλάχιστον 30 cm ή εαν ειναι τετράγωνο 20 x 30cm. Ιδανικά η λαδόκολλα να ειναι μεγαλύτερη ωστε να καλύπτει και τις άκρες για να μη χρειαστεί να πλένουμε και αυτό το ταψί στο τέλος. Είδες, σε προσέχω μάνα μου! χαχα
- Σε ενα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το πράσινο κέικ μαζί. Αρχικά τα υγρά, μετα τα στερεά και στο τέλος σταδιακά προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής για να πετύχουμε την απόχρωση του δέντρου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 15 λεπτά. Ή στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) στους 200°C για 15 λεπτά. Τσεκάρουμε εάν ειναι έτοιμο πριν το βγάλουμε βάζοντας μια οδοντογλυφίδα μεσα στο κέικ, πρέπει να βγαίνει καθαρή χωρις υγρό μίγμα κολλημένο.
- Αφού ψηθεί και κρυώσει το κέικ, το κόβουμε σε πολλά μέρη με ένα κουπάτ σε σχήμα δεντράκι.ΠΡΟΣΟΧΗ: το ύψος του κουπάτ που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι λίγα χιλιοστά χαμηλότερο της φόρμας, ή απλώς να ξεμυτίζει όπως το δικό μου στις φωτογραφίες. Εαν ειναι ψηλότερο δεν θα φουσκώσει το κέικ στον φούρνο.
Για το Κέικ Βανίλιας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα του κέικ διαστάσεων 11 x 25 cm περίπου με τουλαχιστον 6 cm βάθος
- Σε ενα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κέικ βανίλιας. Προσοχή οι ποσότητες διαφέρουν απ το πράσινο κεικ. Αρχικά τα υγρά, μετα τα στερεά, και ανακατεύουμε καλά ώστε να εχουμε ενα λείο μίγμα.
- Τοποθετούμε τα κομμένα δεντράκια στο κέντρο της βουτυρωμένης φόρμας ΠΡΙΝ ρίξουμε το μίγμα για το κέικ βανίλιας.
- Ρίχνουμε το μίγμα για το κέικ βανίλιας απο πάνω να σκεπάσει σχεδόν ολόκληρα τα δεντράκια. Πρεπει να καλύπτονται σχεδον ως την κορυφή.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 40-50 λεπτά. Ή στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) στους 200°C για 40-50 λεπτά. Τσεκάρουμε εάν ειναι έτοιμο πριν το βγάλουμε: ηεπιφάνεις του κέικ πρέπει να εχει πάρει χρυσοκαφετί χρώμα και βάζοντας μια οδοντογλυφίδα μεσα στο κέικ, πρέπει να βγαίνει καθαρή χωρις υγρό μίγμα κολλημένο.
Μικρά Μυστικά
- Προσοχή στο σχήμα απο το δεντράκι. Δε πρέπει να προεξεχει τίποτα στην βάση του (πχ κορμος)
- Η βάση απ’ το δεντράκι που θα πατάει στη βάση της της φόρμας, πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το μισο μέρος της, και μέχρι τα 3/4.
- Δεν πρεπει η κορυφή απο το δεντράκι να προεξέχει πολύ απο τη φόρμα.
- Προσοχή να μη ρίξεις μίγμα στη φόρμα του κέικ ΠΡΙΝ βαλεις το δεντράκι να παταει καλά μέσα στη βάση της φόρμας.