Το τραπέζι της “νοικοκυράς”.

Εντάξει ξέρετε όλοι λίγο πολύ την αισθητική της λατρεμένης δεκαετίας του ’80 και ’90 στο φαγητό, στο ντύσιμο, στην διακόσμηση. Ιδιαίτερα αν  πάνω-κάτω είστε της δικής μου φουρνιάς. Θυμάστε φαντάζομαι και τις μοναδικές εκπομπές του Μαμαλάκη και της Βέφας απο το 2000 και μετά αλλα και λίγο πιο πρίν, αρχές του 1990…

βέφα
βέφα

Πρόσφατα, βλέποντας φανατικά τα φανταστικά βίντατζ σέβεντις βιντεάκια της υπέροχης Αγγλίδας τηλεσέφ Mary Berry, διαπίστωσα ότι στο φαγητό το κιτς πάει ακόμη πιο πίσω τουλάχιστον μία δεκαετία. Τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σέβεντις (70’s) ήταν και παραμένει μία από τις πιό επιτυχημένες δεκαετίες για τηλεπερσόνες εκπομπών μαγειρικής.

Η Μαίρη Μπέρι ακόμη και σήμερα εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές στο bbc (βλέπε: The Great British Bake Off (2010–2016), Classic Mary Berry (2018), Britain’s Best Home Cook (2018))… και “τα τσούζει” λίγο παραπάνω τωρα στα γεράματα εχω να σχολιάσω.
Με ενθουσίασε τόσο πολύ που έψαξα και την παλαιότερη καριέρα της. Δείτε ένα βιντεάκι απο εκπομπή της του 1974 παρακάτω:

Χριστούγεννα!

Ας πάμε όμως στην αγαπημένη μου εποχή του χρόνου: τα Χριστούγεννα!  Τα λατρεύω για την καταναλωτική μανία που μας πιάνει όλους. Τα λαμπιόνια αναβοσβήνουν παντού και αυτη η νότα παιδικής αφέλειας “βάζω ότι βρω, όπως μου βγει στο μπαλκόνι μου” έχει αυτό το σουρεαλιστικό αποτέλεσμα που ακόμη και ο Νταλί ο ίδιος θα θαύμαζε!

Όμως η έμπνευση της σύγχρονης Ελληνικής κουλτούρας σταματά εδώ. Γι’ αυτό θαυμάζω την μαγειρική των σέβεντις στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί εκτός από την μοναδική διακόσμηση των σπιτιών νούμερο ένα ρόλο σε αυτή την εορταστική περίοδο έπαιζε και η γαστρονομική διακόσμηση σε κάθε σπίτι!

Οι νοικοκυρές έβαζαν τα δυνατά τους παίρνοντας έμπνευση από τις τηλεστάρ μαγείρισσες όπως η ταπεινή αλλά επιμελέστατη Μαίρη Μπέρι που ανέφερα παραπάνω αλλα και την εκκεντρική/καπάτσα Φάνυ Κράντοκ με τα πολύ επιτυχημένα βιβλία μαγειρικής της.

Φυσικά οι εταιρείες ακολουθούσαν τον πυρετό των ημερών βγάζοντας ευφάνταστες και δημιουργικές διαφημίσεις με τα προϊόντα τους. Ίσως τα πρώτα αυτά πιάτα να ενέπνευσαν και το ρεύμα της κίτς διακόμησης. Δείτε παρακάτω το ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ φωτογραφικό υλικό από τις εκπομπές, βιβλία μαγειρικής αλλα και τα έντυπες διαφημίσεις. 

Απο εκπομπή της Fanny Cradock:
 

Απο διαφημίσεις της εποχής:

 

Απο βιβλία μαγειρικής:

7
ΤΕΛΕΙΟ
0
0
ΑΓΑΠΩ!
4
ΧΑΧΑ
You already used all votes