Tαψι ρηχό τύπου τάρτας διαμετρου τουλαχιστον 28-30cm
Φόρμα για κέικ 11 x 25 cm περίπου, με βαθος τουλάχιστον 6cm
Μπόλ ανάμιξης
Υλικά
Για το Πράσινο Κέικ
60γρ.βούτυρο αγελαδινόλιωμένο
60γρ.ηλιελαιο
180γρ.ζάχαρηλευκή
2αβγά
180γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γ.baking powder
½κ.γ.baking sodaσόδα σκόνη φαγητού
1γρ.αλάτιμια πρέζα
120γρ.γάλακανονικό ή φυτικό
χρώμα ζαχαροπλαστικήςπράσινο
Για το Κέικ Βανίλιας
90γρ.βούτυρο αγελαδινόλιωμένο
180γρ.ηλιελαιο
230γρ.ζάχαρηλευκή
3φιαλίδια βανιλίνησκόνη
3αβγά
270γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½κ.γ.baking powder
½κ.γ.baking sodaσόδα σκόνη φαγητού
1γρ.αλάτιμια πρέζα
180γρ.γάλα
Οδηγίες
Για το Πράσινο Κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ενα ρηχό ταψάκι διαμέτρου τουλάχιστον 30 cm ή εαν ειναι τετράγωνο 20 x 30cm. Ιδανικά η λαδόκολλα να ειναι μεγαλύτερη ωστε να καλύπτει και τις άκρες για να μη χρειαστεί να πλένουμε και αυτό το ταψί στο τέλος. Είδες, σε προσέχω μάνα μου! χαχα
Σε ενα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το πράσινο κέικ μαζί. Αρχικά τα υγρά, μετα τα στερεά και στο τέλος σταδιακά προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής για να πετύχουμε την απόχρωση του δέντρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 15 λεπτά. Ή στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) στους 200°C για 15 λεπτά. Τσεκάρουμε εάν ειναι έτοιμο πριν το βγάλουμε βάζοντας μια οδοντογλυφίδα μεσα στο κέικ, πρέπει να βγαίνει καθαρή χωρις υγρό μίγμα κολλημένο.
Αφού ψηθεί και κρυώσει το κέικ, το κόβουμε σε πολλά μέρη με ένα κουπάτ σε σχήμα δεντράκι.ΠΡΟΣΟΧΗ: το ύψος του κουπάτ που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι λίγα χιλιοστά χαμηλότερο της φόρμας, ή απλώς να ξεμυτίζει όπως το δικό μου στις φωτογραφίες. Εαν ειναι ψηλότερο δεν θα φουσκώσει το κέικ στον φούρνο.
Για το Κέικ Βανίλιας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα του κέικ διαστάσεων 11 x 25 cm περίπου με τουλαχιστον 6 cm βάθος
Σε ενα μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κέικ βανίλιας. Προσοχή οι ποσότητες διαφέρουν απ το πράσινο κεικ. Αρχικά τα υγρά, μετα τα στερεά, και ανακατεύουμε καλά ώστε να εχουμε ενα λείο μίγμα.
Τοποθετούμε τα κομμένα δεντράκια στο κέντρο της βουτυρωμένης φόρμας ΠΡΙΝ ρίξουμε το μίγμα για το κέικ βανίλιας.
Ρίχνουμε το μίγμα για το κέικ βανίλιας απο πάνω να σκεπάσει σχεδόν ολόκληρα τα δεντράκια. Πρεπει να καλύπτονται σχεδον ως την κορυφή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 40-50 λεπτά. Ή στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) στους 200°C για 40-50 λεπτά. Τσεκάρουμε εάν ειναι έτοιμο πριν το βγάλουμε: ηεπιφάνεις του κέικ πρέπει να εχει πάρει χρυσοκαφετί χρώμα και βάζοντας μια οδοντογλυφίδα μεσα στο κέικ, πρέπει να βγαίνει καθαρή χωρις υγρό μίγμα κολλημένο.
Μικρά Μυστικά
Παρατήρησα σε μια απο τις πολλές δοκιμές της συνταγής πως το δεντράκι φεύγει απο την βάση του κέικ, κατα το ψήσιμο, και επιπλέει στο μίγμα, και το αποτελεσμα ήταν αστείο. Το ίδιο μου έστειλε και μια φίλη που το έφτιαξε. Γιαυτό γράφω αυτές τις 4 σημειώσεις για να ξερεις τι να προσέξειςωστε να εχεις απόλυτη επιτυχία.
Προσοχή στο σχήμα απο το δεντράκι.Δε πρέπει να προεξεχει τίποτα στην βάση του (πχ κορμος)
Η βάση απ' το δεντράκι που θα πατάει στη βάση της της φόρμας, πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το μισο μέρος της, και μέχρι τα 3/4.
Δεν πρεπει η κορυφή απο το δεντράκι να προεξέχει πολύ απο τη φόρμα.
Προσοχή να μη ρίξεις μίγμαστη φόρμα του κέικ ΠΡΙΝ βαλεις το δεντράκι να παταει καλά μέσα στη βάση της φόρμας.