Κρέμα πόριτζ με νιφάδες βρώμης ολόκληρες, μπόλικη κανέλα, μπανάνα, flakes καρύδας και σπόρους chia.
Αυτή είναι η σωστή ονομασία αλλά θαρρώ είναι υπερβολικά μεγάλη για να γίνει τίτλος συνταγής, μάνα μου! Εσύ, ΝΑΙ, εσύ που θέλεις να τρως υγιεινό πρωινό χωρίς τύψεις. Σε έχω.
Στην αγγλική αργκό, η λέξη “porridge” σήμαινε το φαγητό των φυλακών, ενώ η φράση “doing porridge” δήλωνε την ποινή φυλάκισης. ΕΤΣΙ ΝΙΩΘΩ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΑΩ ΔΙΑΙΤΑ. χαχα 🙂
Όταν συνηθίζεις στις ατασθαλίες είναι αλήθεια πως ζορίζεσαι να μπεις σε ένα πρόγραμμα να χάσεις κιλά. Εδώ έρχεται η φίλη μας η βρώμη για βοήθεια. Έχω παρατηρήσει πως κάθε φορά που ξεκινάω το πρωινό μου με ένα μπολ βρώμη δεν πεινάω μετά για αρκετές ώρες. Αυτό ήθελα να εκμεταλλευτώ ώστε να με βοηθήσει να χάσω κιλά.
Παρόλα αυτά δεν είναι μόνο η βρώμη η φίλη μας σε αυτή τη συνταγή. Αντικατέστησα τη ζάχαρη και το μέλι με Σιρόπι Αγαύης.
Ένα γλυκαντικό προϊόν που θα σας πω την αλήθεια σκέτο δε με τρέλανε ιδιαίτερα όπως πχ τρως μία κουταλιά μέλι και καλύπτεσαι με τη γλύκα του. Ανακάλυψα όμως πως μέσα σε κρέμες είναι υπέροχα γλυκό, και έτσι κατέληξα σε αυτήν τη συνταγή που με καλύπτει πλήρως!
Και ξέρεις πως ενας παχουλός-γλυκατζής foodie δεν ικανοποιείται εύκολα με γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης.
Θα σου πω με λίγα λόγια τι είναι η Αγαύη γιατί έκανα και την ερευνά μου.
Η Αγαύη είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στις ερήμους του Μεξικού (κακτοειδές θα το έλεγα) και χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και για την παραγωγή της τεκίλας.
ΜΗ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΦΗΝΑΚΙΑ… 🙂
Το σιρόπι της θεωρείται ένα από τα πλέον υγιεινά φυσικά γλυκαντικά, συνδυάζοντας πλούσια γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το γλυκαντικό αυτό λοιπόν λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες, περνώντας από τον οργανισμό χωρίς να χωνεύεται και κατ’ επέκταση χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Έτσι, δε θέλεις να καταβροχθίσεις ό,τι υπάρχει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ρίξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα βοηθώντας τους παχύσαρκους και τους διαβητικούς να χάσουν βάρος.
Αυτή η ανακοίνωση ήταν μέρος της 247ης Εθνικής Συνάντησης της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, μίας από τις μεγαλύτερες επιστημονικές Εταιρείες παγκοσμίως.
Καταλήγω αναφέροντας το τρίτο σημαντικό συστατικό. Το γάλα βρώμης αμυγδάλου, που το αγαπώ γατί δεν είναι νερουλό σαν τα άλλα φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Και τουλάχιστον ΕΧΕΙ ΩΡΑΙΑ ΓΕΥΣΗ.
Τα τόπινγκς που βλέπεις στις φωτογραφίες μου είναι ευκαιρία για να δημιουργήσεις ελεύθερα. Βάλε ότι θέλεις από πάνω. Ξηρούς καρπούς, σπόρους υγιεινούς, φρούτα, καρύδα.. κτλ. Στη φωτογραφία μου βλέπεις flakes καρύδας, μπανάνα και σπόρους chia.
Κρέμα πόριτζ με νιφάδες βρώμης ολόκληρες, μπόλικη κανέλα, μπανάνα, flakes καρύδας και σπόρους chia.
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΥλικά
- 70 γρ. Βρώμη ολόκληρη
- 280 γρ. Γάλα Αμυγδάλου Βρώμης
- 1 κ.γ. Κανέλα τριμμένη
- 2 κ.γ. Σιρόπι Αγαύης
Για τα toppings
- 1 κ.σ. Σπόρους Chia
- 1/2 Μπανάνα σε φέτες
- 2 κ.σ. Καρύδα νιφάδες
Οδηγίες
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης σκέτες για ένα λεπτό και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά(παίρνουν μία καπνιστή γεύση που μου αρέσει) -προσοχή μην τις κάψουμε
- Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου/βρώμης την κανέλα και το Σιρόπι Αγαύης. Ανακατεύουμε συνεχώς όσο βράζει και πήζει η κρέμα.
- Συνεχίζουμε ώσπου να μαλακώσουν οι νιφάδες βρώμης και να πήξει το μίγμα σαν κρέμα με λίγο πιο παχύρρευστη υφή.
- Σερβίρουμε με τα τόπινγκς που θέλουμε.