Κρεμμυδόσουπα (Γαλλική)

33

Soupe à L’oignon

Αυτή ειναι παραδοσιακή Γαλλική συνταγή που σε αντίθεση με άλλες “γαλλόφερτες” είναι πάρα πολύ απλή στην εκτέλεση.

Τα βασικά υλικά είναι κρεμμμύδια, ζωμός βοδινού, κρασί κόκκινο, θυμάρι και λίγο αλευράκι μάνα μου! Α! και να μη ξεχάσω: συνοδεύεται με μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού με μπόλικη γραβιέρα λιωμένη επάνω!

Σε έφτιαξα; Θέλεις να σου πώ και μία ιστοριούλα που λένε οι Γαλλίδες γιαγιάδες στα εγγόνια να φάνε την σούπα τους;

Στόρυ τάιιιιιμ! 🙂

Λοιπόν άκου να δείς πως εχουν τα πράγματα σύμφωνα με τον Γαλλικό μύθο:

Είναι 1700-κάτι μ.Χ. και ο Λουδοβίκος ΙΕ΄* από τον λαό ονομαζόμενος ο «Πολυαγαπημένος» βασιλιάς της Γαλλίας έπινε το τσάι του με την θεία του την Γαρυφαλλιά** στην καμπίνα του στο δάσος, χαλαρώνοντας μετά απο μία πολυάσχολη μέρα κυνηγιού ελαφιών με τα φιλαράκια του.

Εκεί που λές που καθόντουσαν καλά-καλά με την θεία, έπεσε πείνα και της λέει: “Αξιότιμη πολυαγαπημένη σεβαστή μου θεία Γαρυφαλλιά, δεν φτιάχνεις κατι να φάμε γιατί με θέρισε το τσάι απογευματιάτικα;”

Σηκώνεται η θεία Γαρυφαλλιά και τι να δεί; Τα ντουλάπια σχεδόν άδεια! “Ξέχασες να πας σούπερμάρκετ ανηψιέ” του λέει. “Έχει μόνο κρεμμύδια, βούτυρο και σαμπάνια στο ντουλάπι!”

Πετάγεται τότε ο στρουμπουλούλης ζουζουνιάρης Λουί και της λέει: “Κόψε και λίγα κλωνάρια θυμάρι απ το δάσος και φτιάξε μου Γαλλική κρεμμυδόσουπα! μπές στο kserotiefages.gr και δές την συνταγή αυτού του χιουμορίστα φούντ μπλόγκερ, του Γιώργου”

Και έτσι σύμφωνα με τον Γαλλικό αστικό μύθο, γεννήθηκε η γνωστή σε όλους μας Γαλλική κρεμμυδόσουπα.

(το ψωμί με την γραβιέρα απο πάνω εικάζω πως θα την πρόσθεσε κάποια βίνταζ τηλεσέφ τύπου “Τζούλια Τζαϊλντ” κάπου το 1800μ.Χ., κι ετσι…)

*Το ΙΕ’ μεταφράζεται σε δέκατος πέμπτος. Στο λέω για να το μάθεις κι εσύ μήν εισαι βλάχος σαν εμένα που έπρεπε να το γκουγκλάρω για να μη φανώ “λαϊκιά” όταν ρωτήσει κανείς.

**Δεν έγραφαν το όνομα της θείας πουθενά στο theculturetrip.com απ’όπου βρήκα το στόρυ γι’αυτό αυτοσχεδίασα λίγο, να ξές, τα υπόλοιπα όλα ειναι αλήθεια. Αϊ πρόμις!

κρεμμυδόσουπα

Κρεμμυδόσουπα (Γαλλική)

5 from 2 votes
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιο

Υλικά

  • 1 κιλό κρεμμύδια άσπρα κομμένα σε φέτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό (το καλό θα βάλεις μάνα μου όχι μαργαρίνες)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1,5 λίτρο ζωμό βοδινού (εαν χρησιμοποιήσεις κύβους, διάλυσε σε 1,5 λιτρο χλιαρό νερό 3 κύβους)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το Συνοδευτικό

  • ψωμί χωριάτικο
  • γραβιέρα τριμμένη

Οδηγίες

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αφου λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα οποία εχουμε κόψει σε λεπτές φέτες.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να μαραθούν τα κρεμμύδια. 
  • Αφού εχουν μαλακώσει τα κρεμμύδια, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή το αλάτι γιαστι ειναι αλμυρός και ο ζωμός) και προσθέτουμε την ζάχαρη για να καραμελώσουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μή καούν τα κρεμμύδια στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Αφου περάσουν 5 λεπτα και καραμελώσουν τα κρεμμύδια μας, προσθέτουμε το κρασί (όπως λένε οι παλιές μαγείρισσες : σβήνουμε με κρασί) και ανακατεύουμε καλά ξύνοντας τον πάτο για να πάρουμε όλες τις γεύσεις που εχουν κολλήσει στην κατσαρόλα(ντεγλασάρουμε). 
  • Προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού και τα κλωναράκια θυμάρι ολόκληρα (για να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε στο τέλος). Αφήνουμε να βράσει η σούπα σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. 

Για το Συνοδευτικό

  • Κόβουμε σε φέτες το ψωμί. Ανοίγουμε τον φούρνο μας στο γκρίλ στους 200οC. Τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου τις φέτες για να φρυγανιστούν στο ψηλότερο μέρος του φούρνου. Ψήνουμε για 5 λεπτά
  • Βγάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη γραβιέρα και τοποθετούμε ξανά στον φούρνο ωστε να λιώσει το τυρί και να πιάσει μια υέροχη κοκκινοπή κρούστα. 
  • Για να σερβίρουμε τοποθετούμε το ζεστό ψωμί μέσα στο πιάτο με την σούπα. 
    κρεμμυδόσουπα

Μικρά Μυστικά

Ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος είναι αυτός:
Αντί να ψήσουμε το ψωμί ξεχωριστά, εάν εχουμε πυρίμαχα πιάτα/μπολ σερβίρουμε την σούπα, βάζουμε το ψωμί, πασπαλίζουμε το μπόλικο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά 
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
4
ΤΕΛΕΙΟ
0
3
ΑΓΑΠΩ!
8
ΧΑΧΑ
You already used all votes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία




Close
Μάνα μου! .
Ξέρω τι Έφαγες Πέρσι το Καλοκαίρι © Copyright 2025. All rights reserved.
Close