Υπάρχει μια υπερτροφή που συνήθως εμείς οι Έλληνες έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας. Δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν μας ενδιαφέρει πότε θα την καταναλώσουμε.
Το μέλι είναι ίσως η μοναδική τροφή που κρατά πραγματικά για πάντα, χάρη στη μαγική του χημεία και την εργασία των μελισσών.
Το νέκταρ των λουλουδιών αναμειγνύεται με τα ένζυμα των μελισσών, αλλάζοντας τη σύνθεσή του, αφού διαλύεται σε απλά σάκχαρα τα οποία εναποθέτουν οι μέλισσες στην κερήθρα. Tα ένζυμα αυτά δημιουργούν ένα υγρό που έχει πολύ υψηλή οξύτητα και χαμηλή υγρασία –περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο για ανάπτυξη βακτηρίων.
Η επεξεργασία του μελιού προσθέτει ακόμη περισσότερα χρόνια στη ζωή του και αν σφραγιστεί σωστά, η υγρασία δεν απορροφάται και το μέλι παραμένει το ίδιο σε υφή και γεύση για πάντα. Το παλιότερο βάζο με μέλι στον κόσμο, μάλιστα, πιστεύεται ότι είναι 5,5 χιλιάδων χρόνων.