“Δε ξέρω να τηγανίζω πατάτες δηλαδή” θα μου πείς;
Θα σου πώ ένα πράγμα και θέλω να με ακούσεις καλά: υπάρχει κόσμος, μάνα μου, που δεν ξέρει να βράζει αβγό! Και μπράβο του! Πώς θα μαζέψουμε “κλίκς” εμείς οι απλοί καθημερινοί λιχούδηδες foodie δηλαδή;
Ωστόσο, θα σε καθησυχάσω εσένα τον εκλεπτυσμένο αναγνώστη του φανταστικού αυτού εδώ μπλογκ μαγειρικής (χαχα). Η συνταγή αυτή δέν είναι απλή. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ! έχει πόνο και κούραση. Οι πατάτες αυτές δέν έχουν σχέση με τις πατάτες της γιαγιάς σου παιδί μου σου λέω!
Μα θα μου ξαναπείς: σιγά τη διαφορά οι πατάτες είναι πατάτες, σιγά μην αλλάξουν με τον τρόπο μαγειρέματος. Ε λοιπόν δε το λέω εγω. Σε αυτές τις πατάτες μιλά η ΕΠΙΣΤΗΜΗ μάνα μου! θα σου το εξηγήσω διεξοδικά λοιπόν.
Τα… Κακά νέα
Το 2002, μελέτη σουηδών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Φορέα Ελέγχου Τροφίμων της Σουηδίας, έδειξε ότι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 120 βαθμών Κελσίου τροφών πλούσιων σε άμυλο προκαλεί τη μετατροπή ενός αμινοξέος- ασπαραγίνη – στο ακρυλαμίδιο.
Το ακρυλαμίδιο (acrylamide) είναι ένα συστατικό που θεωρείται από πολλούς ιδιαίτερα καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
Δυστυχώς αυτή η ουσία υπάρχει στη διατροφή μας. Παράγεται με φυσικό τρόπο κατά το μαγείρεμα κάποιων τροφών. Γενικά, οι αμυλώδεις τροφές (π.χ. ψωμί, πατάτες κλπ) που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες περιέχουν αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου.
και… τα Καλά νέα
Η χημεία πίσω απο το μούλιασμα της πατάτας στο νερό κανει τα θάυματά της: Όσο περισσότερο μουλιάζουμε τις πατάτες, τόσο αποβάλλουν το Άμυλο που περιέχουν.
Το μούλιασμα της πατάτας σε νερό, πριν μπει στο τηγάνι, μπορεί να μειώσει και κατά 50% τα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού, ακρυλαμιδίου.
Η νέα μελέτη, η οποία ανήκει σε ειδικούς της βρετανικής εταιρείας έρευνας τροφίμων Leatherhead Food Ιnternational δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει λύση ώστε να απολαμβάνουμε με λιγότερο φόβο τις αγαπημένες μας αμυλούχες τροφές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της αν βυθίσουμε τις πατάτες σε νερό για δύο ώρες μπορούμε να μειώσουμε στο ήμισυ τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου.
Τα ψιλά γραμματα:
Για να ισχύουν τα παραπάνω ευεργετικά αποτελέσματα του μουλιάσματος, τόσο στο ψήσιμο όσο και στο τηγάνισμα οι αμυλούχες τροφές πρέπει να μαγειρεύονται ως ότου λάβουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και όχι χρυσοκαφέ χρώμα, σημείωσαν πρόσφατα ευρωπαίοι ειδικοί μέσω μεγάλης τριετούς μελέτης που εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της ΕΕ.
Οι ειδικοί συνέστησαν επίσης, η κατανάλωση τροφών με άμυλο να μαγειρεύονται στο σπίτι, αντί για τις έτοιμες επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν περισσότερο ακρυλαμίδιο.
Γεύση & Υγεία
Ωστόσο αυτή η μέθοδος εκτός οτι είναι πιό υγιεινή για εμάς, βελτιώνει την γέυση και την υφή της αγαπημένης μας πατάτας!
Όταν δαγκώνεις πατάτα είναι κρατσανιστή απο έξω και φανταστικά αφράτη απο μέσα!
Αυτή λοιπόν είναι η κλασσική Αμερικάνικη συνταγή με μούλιασμα-στέγνωμα και διπλοτηγάνισμα. Πολλοί απο εσάς την ξέρετε και προτιμάτε της γιαγιάς, δεκτό. Εσύ που δεν τις έχει δοκιμάσει όμως, δοκιμάσέ τες! Σου τις προτείνει ένας τροφαντός foodie. Δεν θα χάσεις!
Πηγές για τις επιστημονικές έρευνες: tovima.gr, vita.gr
Λίγο Χιούμορ..
Για περισσότερο χιούμορ ακολουθησέ με στο Facebook και στο Instagram
Επιτέλους η Συνταγή!
Οι Τέλειες Τηγανητές Πατάτες!
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 2 λίτρα σπορέλαιο (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή σογιέλαιο))
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.γ. καπνιστή παπρικα προαιρετικά
Οδηγίες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Χρησιμοποιώντας ενα καθαρό σφουγγάρι (προσωπικά έχω ενα μονο για μαγειρική) πλένουμε καλά απο τα χώματα τις πατλατες. Τις κόβουμε σε λωρίδες του ενός εκατοστού μαζί με την φλούδα. Πολλά μαγαζιά έχουν ενα φθηνό γκατσετάκι με τρύπες κυβάκια που το περνάς πανω απο την πατάτα και την κόβει. ΥΠΕΡΟΧΟ! ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ!
- Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπόλ με νερό και μουλιάζουμε τις πατάτες μας για 30 λεπτά ή εάν θέλουμε απο το προηγούμενο βράδυ (μέχρι 24 ώρες) *διάβασε την επιστήμη πίσω απο αυτό το βήμα στο κείμενο της συνταγής. Η ΧΗΜΕΙΑ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ!
- Πρίν τηγανίσουμε απλώνουμε στεγνές πετσέτες ή μπόλικο χαρτί κουζίνας στον πάγκο και σκουπίζουμε/στεγνώνουμε πολύ καλά τις πατάτες.
1ο ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
- Για το πρώτο τηγάνισμα ζεταίνουμε το λάδι στους 160οC. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ιδανικά θα πρέπει να έχετε ενα θερμόμετρο ή εάν έχουμε φριτέζα χρησιμοποιούμε αυτήν για ευκολία μιάς που έχει ενσωματομένο διακόπτη θερμοκρασίας.
- Τηγανίζουμε με δόσεις (2 χούφτες πατάτες σε καθε τηγανιά- θα πρέπει να έχει 1-2 δάχτυλα λάδι επανω απο τις πατάτες) για 5-6 λεπτά σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία.
- Βγάζουμε τις πατάτες απο το λάδι και της στεγνώνουμε πάλι σε μπόλικο χατί κουζίνας. Με προσοχή να μη καούμε.
2ο ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία λαδιού στους 180οC. Τηγανίζουμε και πάλι στη δυνατή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά ώσπου να πάρουν το τέλειο χρυσοκόκκινο χρώμα.
- Στραγγίζουμε, αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και εάν θέλουμε καπνιστή πάπρικα.
- Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε αυτό το ουράνιο δώρο προς την ανθρωπότητα με ευγνωμοσύνη σε αυτόν που ανακαλύψε αυτήν την ηδονή.
Ωραίες που είναι θα τις κάνω