Μπριζολάκια Μοσχαρίσια με Πουρέ Κόκκινης Φακής Χαμηλά σε λιπαρά, Γεμάτα πρωτεΐνη.
Τελευταία ακολουθώ την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής για μια ισορροπημένη δίαιτα χωρίς πολύ κόκκινο κρέας. Η αλήθεια είναι πως εμείς οι millennials μεγαλώσαμε χωρίς μέτρο στην κατανάλωση κρέατος. Προσωπικά έπιανα τον εαυτό μου μέχρι πρόσφατα να μη νιώθει ικανοποιημένος εάν καθημερινά η διατροφή μου δεν περίεχε κρέας.
Γιατί το έχω περιορίσει;
Πολλές ιατρικές έρευνες στοχοποιούν το κόκκινο κρέας για εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρο θάνατο. Ειδικά την επεξεργασμένη μορφή του. Η οδηγία για από τo Αμερικάνικο Ινστιτούτο Καρκινικών ερευνών είναι 350-500γρ μαγειρεμένο κόκκινο κρέας την εβδομάδα. Και το επεξεργασμένο καλύτερα να το αποφεύγουμε τελείως.
Τα δεδομένα
Έρευνα οκταετίας που δημοσιεύτηκε στο Harvard (δες την εδώ) ανακάλυψε ότι οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες μας επηρεάζουν την υγεία μας μέχρι και οκτώ χρόνια αργότερα.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε πως η ημερήσια αύξηση μισής μόνο μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συνδέεται με 13% υψηλότερο ρίσκο θανάτου σε νεαρή ηλικία από οποιαδήποτε αιτία. Και η αύξηση σε ακόμα μισή μερίδα ανεβάζει το ποσοστό 9% επιπλέον.
Η απόλαυση
Μία φορά την εβδομάδα λοιπόν θα απολαύσω μοσχάρι ή το χοιρινό μου χωρίς ενοχές σε μορφή κανονικού κρέατος από κρεοπωλείο(ή σουπερμάρκετ) της γειτονιάς μου. Ευτυχώς, υπάρχουν τόσες ωραίες συνταγές για μαγειρευτά ή ψητά κρέατα στη χώρα μας, όπως αυτή που θα σου δώσω παρακάτω για ψητά μπριζολάκια.
Τα επεξεργασμένα κρέατα: λουκάνικα, μπιφτέκια, πιτόγυρα λοιπόν μετρημένα, όσο και να μου αρέσουν υπερβολικά πολύ! Ο κανόνας μου προσωπικά είναι πλέον να μου επιτρέπω μια “επιβράβευση” το δίμηνο.
Μπριζολάκια Μοσχαρίσια με Πουρέ Κόκκινης Φακής
Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι
- αντικολλητικό τηγάνι
- πολυκόφτη ή ραβδομπλέντερ
Υλικά
- 200 γρ. μοσχαρίσια μπριζολάκια κατά προτίμηση λαιμού. Εάν αγοράσετε από άλλο μέρος πχ ελιά ή σπάλα, να ζητήσετε να τα χτυπήσουν καλά ώστε να μαλακώσουν. Ζητήστε επίσης να έχουν πάχος περίπου ένα δάκτυλο.
- 100 γρ. κόκκινες φακές
- 2 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
- 200 γρ. φασολάκια για συνοδευτικό
- 100 γρ. μανιτάρια φρέσκα για συνοδευτικό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Οδηγίες
Για τα μπριζολάκια
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι προσθέτουμε τα μπριζολάκια, τα πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών και αφήνουμε να ψηθούν σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά ανά πλευρά (ανάλογα το πάχος)
Για τον πουρέ
- Ταυτόχρονα σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, τις κόκκινες φακές και νερό τόσο όσο να σκεπαστούν. Αφήνουμε να βράσουν. Προσέχουμε το νερό να μην εξατμιστεί όλο. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε.
- Σε περίπου 15-20 λεπτά είναι έτοιμες. Κρατάμε 3 κ.σ. Νερό από το κατσαρολάκι και στραγγίζουμε το υπόλοιπο. Αλέθουμε τις φακές σε πουρέ στο μούλτι ή με το ραβδομπλέντερ προσθέτοντας το νερό που κρατήσαμε και μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Για τα λαχανικά.
- Αφού ετοιμαστούν τα μπριζολάκια τα αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 1 κ.σ. Ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, τα φασολάκια, μια πρέζα αλάτι και λίγο από μίγμα μπαχαρικών για κρέας. Σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Συναρμολογούμε το γεύμα μας στο πιάτο βάζοντας τον πουρέ κάτω "σαν σάλτσα", από πάνω το κρέας μας και δίπλα τα λαχανικά.