Η μοναδική-φανταστική-υπερπαραγωγή συνταγή που πρεπει να κρατήσετε για μελομακάρονα. Είναι φυσικά του Στέλιου Παρλιάρου, βγαίνει κάθε χρόνο που την κάνω και είναι όπως ακριβώς αρέσουν σε εμένα τον υπερ-γλυκατζή: Τραγανά απ’ έξω και μέσα ζουμερά και μελωμένα! Φυσικά και τελείωσαν κιόλας γιατί τα μοίρασα σε φίλους και οικογένεια και παω να κάνω δεύτερη φουρνιά φέτος! Φτιάξτε τα και δεν θα τα αλλάζετε με άλλες συνταγές, σας το υπόσχομαι!




Μελομακάρονα

Βάρος: 4 κιλά, Προετοιμασία/Διαδικασία: 1½ ώρα, Ψήσιμο: 30΄

Υλικά

Μελομακάρονα

  • 400 γρ χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένος
  • 530 γρ ηλιέλαιο
  • 50 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο (το αυθεντικό)
  • 30 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 3 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα του
  • 1200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
  • μέλι για το μέλωμα

Σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι

Εκτέλεση

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα

  1. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. (μπορείτε να κάνετε τα σχέδια και με ενα πιρούνι)

  3. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

  4. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

  5. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές. 

Μικρά Μυστικά

  • Μην ζυμώσετε πολύ ώρα το μελομακάρονο γιατί «κοδράρει» δηλαδή γίνεται ινώδες.
  • Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε. Όταν συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι αρχίζει να ζεσταίνεται, οπότε πρέπει να το κρυώνουμε βάζοντάς το στην κατάψυξη. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εναλλάξ.
  • Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος που κλείνει ή προστατευμένο με μεμβράνη.
2
ΤΕΛΕΙΟ
0
4
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes