Λαγάνα με Ελιές βασισμένη στην υπέροχη συνταγή μου για απλές Παραδοσιακές λαγάνες που θα βρεις εδώ, αυτή η συνταγή είναι “μαμουνιά”. Δηλαδή παραλλαγή για όσες/ους/α βαριούνται τις συνηθισμένες και κοινότυπες συνταγές.
Κρατάει το Ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο με την ελιά και δίνει γεύση και υφή. Με λίγα λόγια εσένα που σου αρέσει το ελιόψωμο του φούρνου της γειτονιά σου, μάνα μου, ετοιμάσου για μια ευχάριστη έκπληξη!
Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram! @kserotiefages
Χρησιμοποιώ πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά φλωρίνης για να εμπλουτίσω τη γεύση, αλλά μπορείς να τις αντικαταστήσεις με ροδέλες, καλαμών, μαύρες σταφιδωτές ή κατάλαβες, την αγαπημένη σου ελιά.
Λαγάνα με Ελιές. Κρατάει την παράδοση και δίνει υφή και γεύση! Εάν σου αρέσει το ελιόψωμο του φούρνου, ετοιμάσου για μια ευχάριστη έκπληξη!
Δες και τα μυστικά μου για να προσαρμόσεις την τραγανότητα της λαγάνας σου, κάτω από τη συνταγή! Γιατί άλλοι τις θέλουν μαλακές και άλλοι τραγανές… Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;
Λαγάνα με Ελιές. Παράδοση & Γεύση
Εκτύπωσε τη συνταγόλα Αποθήκευσε την στο Pinterest Βαθμολόγησε ή Άφησε σχόλιοΥλικά
- 500 γρ. Αλεύρι σκληρό (για τουρέκια)
- 50 γρ. καλαμποκάλευρο (+ έξτρα για το άνοιγμα της λαγάνας στον πάγκο)
- 350 γρ. νερό χλιαρό
- 14 γρ. μαγιά ξερή (2 σακουλάκια)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη άσπρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. σουσάμι σπασμένο για μέσα στη ζύμη και μπόλικο για πασπάλισμα
- 15 ελιές Γεμιστές με πιπεριά χωρίς κουκούτσι, λιωμένες με το χέρι
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Το στάδιο αυτό το κάνουμε πάντα για να τεστάρουμε εάν είναι καλή η μαγιά μας, άσχετα με την ημερομηνία στο σακουλάκι. Εάν δεν αφρίσει όπως στη φωτογραφία πετάξτε την και ξεκινήστε ξανά.
- Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά μας (δλδ. έχει αρχίσει να αφρίζει στην επιφάνεια του νερού) ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, τα 50 γρ καλαμποκάλευρο, το σπασμένο σουσάμι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 10 λεπτά στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε μεσαία προς μεγάλη (εάν το κάνουμε με τα χέρια ξεκινάμε τη διαδικασία σε μία μικρή λεκάνη και κάνουμε καλό ζύμωμα για 30 λεπτά).
- Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα άλλο μπολ το οποίο το αλείψαμε με λάδι, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καλαμποκάλευρο, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βάζουμε καλαμποκάλευρο στον πάγκο μας, χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και πλάθουμε 2 λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε στα ταψιά που θα τις ψήσουμε
- Λαδώνουμε τα ταψιά μας ρίχνουμε σουσάμι στο λάδι(ώστε να έχουν και από κάτω σουσάμι οι λαγάνες μας) και μεταφέρουμε τις λαγάνες μας στα ταψιά.
- Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο από πάνω και μπόλικο σουσάμι και τις ξανά αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν ξανά οι λαγάνες μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
- Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας για να πάρουν τα βαθουλώματα της λαγάνας και τις ψήνουμε για 18-20 λεπτά. Όταν πάρουν το όμορφο κοκκινωπό χρώμα που θέλουμε, είναι έτοιμες! (για έξτρα τραγανές ψήνουμε 5-8 λεπτά παραπάνω)(για τραγανές λαγάνες δες παρακάτω στα μυστικά, τι πρέπει να κάνεις πριν τις ψήσεις)
Μικρά Μυστικά
- ΠΡΙΝ τις βάλουμε για ψήσιμο τρυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Έτσι θα πιάσει κόρα και θα γίνει τραγανή εξωτερικά.
- Αν θέλουμε έξτρα τραγανές λαγάνες, πρέπει στα τελευταία 3 λεπτά του ψησίματος να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό. Να έχετε έτοιμο ένα ψεκαστήρα με καθαρό νερό
- Ανοίγουμε τις λαγάνες σε πάχος 1- 1,5 εκατοστό δλδ λεπτές!
- Ακολουθήστε τη συνταγή ακριβώς χωρίς τα παραπάνω βήματα. Τα βαθουλώματα με τα δάχτυλα είναι αρκετά για να βγει φουσκωτή και αφράτη.
- Ανοίγουμε τις λαγάνες σε πάχος 2-3 εκατοστό δλδ χοντρή ζύμη