Χαλβάς του μπακάλη

Σπιτικός Χαλβάς Παραδοσιακός με Ταχίνι ή όπως τον λένε παραδοσιακά: “ο Μπακαλίσιος”. Συνταγή ευκολότερη από τον σιμιγδαλένιο χαλβά, θεωρώ. Κακώς πολλοί πιστεύουν πως δεν μπορούν να τον φτιάξουν στο σπίτι.

Το μυστικό είναι στο “καραμέλωμα” της ζάχαρης. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ζυγαριά για αυτή τη συνταγή γιατί η ακρίβεια των υλικών είναι απαραίτητη. Όλα γίνονται με γρήγορες σταθερές κινήσεις. Γι’αυτό πρέπει να είσαι από πάνω από το κατσαρολάκι όταν λιώνεις τη ζάχαρη, μάνα μου. Να περιμένεις εκεί υπομονετικά. Μη σε δω να κάνεις βόλτες στο σπίτι ή να πλύνεις την κούπα του καφέ που κάθεται στον νεροχύτη από το πρωί. Όσο λιώνει η ζάχαρη, θα σε μαλώσω!

Τσέκαρε τις φωτογραφίες μου στο Instagram εδώ

Ωστόσο, σε ένα τέταρτο έχεις τελειώσει την όλη διαδικασία. Όλο κι όλο το κόλπο είναι να λιώσεις σωστά τη ζάχαρη. Μετά τη ρίχνεις μέσα στο μπολ με το ταχίνι και ανακατεύεις καλά μέχρι να σφίξει ο χαλβάς. Α, και να προσέξεις να μην καείς γιατί φτάνουμε τη ζάχαρη σε υψηλή θερμοκρασία πάνω από 120οC!

Μη φοβάσαι δε θα σε βάλω να μετρήσεις με το θερμόμετρο, όπως οι ζαχαροπλάστες. Σου γράφω ένα κόλπο κάτω από τη συνταγή ώστε να ξέρεις πάντα πότε έφτασε στους σωστούς βαθμούς. Απλά παρατηρείς το χρώμα!

Χαλβάς Παραδοσιακός με Ταχίνι (Μπακαλίσιος)

Χαλβάς Παραδοσιακός με Ταχίνι, Μπακαλίσιος

Σπιτικός Χαλβάς Παραδοσιακός με Ταχίνι ή όπως τον λένε παραδοσιακά: "ο Μπακαλίσιος". Συνταγή ευκολότερη από τον σιμιγδαλένιο χαλβά
5 from 5 votes
Εκτύπωση Αποθήκευσε στο Pinterest Βαθμολόγησε
Πιάτο: γλυκό, συνοδευτικό
Κουζίνα: Ανατολίτικη, Ελληνική
Διαιτιτικό: Gluten Free, Vegan
Keyword: halva, παραδοσιακά γλυκά, παραδοσιακό, σαρακοστή, ταχίνι, χαλβάς, χωρίς ζάχαρη
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 minutes
Αναμονή: 2 hours
Συνολικός Χρόνος: 15 minutes
Μερίδες (μπορείς να προσαρμόσεις): 15 μερίδες
Θερμίδες: 268kcal

Εξοπλισμός που Χρειάζεσαι

  • Ζυγαριά κουζίνας
  • Κατσαρολάκι
  • Μεγάλο μπολ
  • Μεγάλη ανθεκτική κουτάλα
  • Φόρμα του κέικ μακρόστενη
  • Λαδόκολλα

Υλικά

Βάση του χαλβά (Βανίλια)

  • 360 γρ. ταχίνι Κανονικό ή ολικής άλεσης
  • 300 γρ. ζάχαρη Λευκή κρυσταλλική
  • 60 γρ. νερό
  • ¼ κ.γ. αλάτι (1γρ. ή μία πρέζα)
  • 2 φιαλίδια βανιλίνη σκόνη

Γεύση Σοκολάτα με Κάρδαμο

  • 125 γρ. κουβερτούρα με πάνω από 50% κακάο
  • ½ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη (άλλες ονομασίες: κακουλέ, ή καρδάμωμο)

Γεύση Βανίλια Καρύδι

  • 150 γρ. καρύδι χονδροκομμένο

Οδηγίες

Προετοιμασία

  • Βασικό της συνταγής είναι το ταχίνι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλά ανακατεμένο στο βάζο του. Συνήθως, όταν κάθεται στον πάγκο μας για αρκετό καιρό, γίνεται διαχωρισμός του λαδιού του ταχινιού. Το λάδι πάει στην επιφάνεια του βάζου και η πάστα από κάτω σκληραίνει. Για να πετύχει λοιπόν η συνταγή μας πρέπει να ανακατέψουμε πολύ καλά το ταχίνι στο βάζο ώστε να γίνει ρευστό ξανά.
  • Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη φόρμα του κέικ που θα χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε σχήμα στον χαλβά μας. Μπορούμε εάν θέλουμε να τη στερεώσουμε με μανταλάκι
  • Εάν Θέλουμε να κάνουμε χαλβά με γεύσεις, προετοιμάζουμε τα υλικά που θα βάλουμε μέσα στο μίγμα από τώρα και τα κρατάμε στην άκρη. Πχ κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια με το μαχαίρι, τρίβουμε τα καρύδια στο μέγεθος που θέλουμε και τα καβουρντίζουμε κτλ

Βάση του χαλβά (Βανίλια)

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ταχίνι το οποίο το έχουμε ανακατέψει πάρα πολύ καλά, ρίχνουμε το αλάτι και τη βανιλίνη και το αφήνουμε στην άκρη. Έχουμε φροντίσει να έχουμε δίπλα από το μπολ μας και την κουτάλα που θα χρησιμοποιήσουμε (ιδανικά ξύλινη αλλά Κάνει οποιαδήποτε μεγάλη ανθεκτική κουτάλα για ανακάτεμα)
  • Το επόμενο βήμα έχει αναμονή και προσοχή. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Η ζάχαρη θα αρχίσει να λιώνει και να αφρίζει.
  • Θα είμαστε συνεχώς από πάνω γιατί σε λίγα λεπτά θα αλλάξει χρώμα από λευκό διαφανές θα αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ξεκινήσει να αλλάζει χρώμα λοιπόν και να γίνεται κιτρινωπό χρυσαφί εκεί κλείνουμε τη φωτιά.
    (εάν έχετε θερμόμετρο φαγητού, χρησιμοποιήστε το για ευκολία η θερμοκρασία θα πρέπει να έχει φτάσει τους 120°C. Εάν δεν έχετε ακολουθήστε το κολπάκι με το χρώμα που σας γράφω σε αυτό το βήμα)
  • Με σταθερές και προσεκτικές κινήσεις για να μην καούμε από τη λιωμένη ζάχαρη, την προσθέτουμε σε δύο δόσεις στο μπολ με το ταχίνι.
  • Ανακατεύουμε κάθε φορά με την κουτάλα. Όταν καταλαβαίνουμε πως σφίγγει το μίγμα συνεχίζουμε.
  • Σε λίγα λεπτά, από υγρό, το μίγμα θα γίνει πάστα. Ο χαλβάς είναι έτοιμος τότε. Εάν θέλουμε γεύση στον χαλβά τώρα προσθέτουμε τα έξτρα. Εάν τον Θέλουμε σκέτο τον βάζουμε σε ένα μακρόστενο ταψάκι για κέικ. Τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 2 ώρες

Χαλβάς με Βανίλια και Καρύδι

  • Μετά το τελευταίο βήμα της βασικής συνταγής παραπάνω, προσθέτουμε τα καρύδια, ή άλλο ξηρό καρπό καβουρντισμένο). Τα μισά μέσα στο μίγμα και τα άλλα μισά στην επιφάνεια του χαλβά στη φόρμα που τον βάλαμε.

Χαλβάς Σοκολάτα με Κάρδαμο

  • Μετά το τελευταίο βήμα της βασικής συνταγής παραπάνω, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα κουβερτούρας μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε και την άλλη μισή σε χονδρά κομμάτια από πάνω στην επιφάνεια του χαλβά στη φόρμα που τον βάλαμε.

Διατροφικές Πληροφορίες

Serving: 1μερίδα | Θερμίδες: 268kcal | Υδατάνθρακες: 30γρ. | Πρωτεΐνη: 5γρ. | Λιπαρά: 16γρ. | Κορεσμένα Λιπαρά: 4γρ. | Trans Λιπαρά: 1γρ. | Χολιστερόλη: 1mg | Αλάτι: 35mg | Κάλιο: 158mg | Φυτικές Ίνες: 2γρ. | Σάκχαρα: 23γρ. | Vitamin A: 20IU | Vitamin B12: 1µg | Vitamin C: 1mg | Ασβέστιο: 39mg | Σίδηρος: 2mg
Μοιρασέ το στο Facebook Σχολίασε , Ρώτα με κάτι ή Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Έφτιαξες τη Συνταγή;Κάνε στόρι στο insta με τη δημιουργία σου! Κάνε με "tag" και "Mention" @kserotiefages και θα το μοιράσω!
17
ΤΕΛΕΙΟ
1
2
ΑΓΑΠΩ!
0
ΧΑΧΑ
You already used all votes