½κ.γ.κάρδαμοσε σκόνη (άλλες ονομασίες: κακουλέ, ή καρδάμωμο)
Γεύση Βανίλια Καρύδι
150γρ.καρύδι χονδροκομμένο
Οδηγίες
Προετοιμασία
Βασικό της συνταγής είναι το ταχίνι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλά ανακατεμένο στο βάζο του. Συνήθως, όταν κάθεται στον πάγκο μας για αρκετό καιρό, γίνεται διαχωρισμός του λαδιού του ταχινιού. Το λάδι πάει στην επιφάνεια του βάζου και η πάστα από κάτω σκληραίνει. Για να πετύχει λοιπόν η συνταγή μας πρέπει να ανακατέψουμε πολύ καλά το ταχίνι στο βάζο ώστε να γίνει ρευστό ξανά.
Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη φόρμα του κέικ που θα χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε σχήμα στον χαλβά μας. Μπορούμε εάν θέλουμε να τη στερεώσουμε με μανταλάκι
Εάν Θέλουμε να κάνουμε χαλβά με γεύσεις, προετοιμάζουμε τα υλικά που θα βάλουμε μέσα στο μίγμα από τώρα και τα κρατάμε στην άκρη. Πχ κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια με το μαχαίρι, τρίβουμε τα καρύδια στο μέγεθος που θέλουμε και τα καβουρντίζουμε κτλ
Βάση του χαλβά (Βανίλια)
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ταχίνι το οποίο το έχουμε ανακατέψει πάρα πολύ καλά, ρίχνουμε το αλάτι και τη βανιλίνη και το αφήνουμε στην άκρη. Έχουμε φροντίσει να έχουμε δίπλα από το μπολ μας και την κουτάλα που θα χρησιμοποιήσουμε (ιδανικά ξύλινη αλλά Κάνει οποιαδήποτε μεγάλη ανθεκτική κουτάλα για ανακάτεμα)
Το επόμενο βήμα έχει αναμονή και προσοχή. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Η ζάχαρη θα αρχίσει να λιώνει και να αφρίζει.
Θα είμαστε συνεχώς από πάνω γιατί σε λίγα λεπτά θα αλλάξει χρώμα από λευκό διαφανές θα αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ξεκινήσει να αλλάζει χρώμα λοιπόν και να γίνεται κιτρινωπό χρυσαφί εκεί κλείνουμε τη φωτιά. (εάν έχετε θερμόμετρο φαγητού, χρησιμοποιήστε το για ευκολία η θερμοκρασία θα πρέπει να έχει φτάσει τους 120°C. Εάν δεν έχετε ακολουθήστε το κολπάκι με το χρώμα που σας γράφω σε αυτό το βήμα)
Με σταθερές και προσεκτικές κινήσεις για να μην καούμε από τη λιωμένη ζάχαρη, την προσθέτουμε σε δύο δόσεις στο μπολ με το ταχίνι.
Ανακατεύουμε κάθε φορά με την κουτάλα. Όταν καταλαβαίνουμε πως σφίγγει το μίγμα συνεχίζουμε.
Σε λίγα λεπτά, από υγρό, το μίγμα θα γίνει πάστα. Ο χαλβάς είναι έτοιμος τότε. Εάν θέλουμε γεύση στον χαλβά τώρα προσθέτουμε τα έξτρα. Εάν τον Θέλουμε σκέτο τον βάζουμε σε ένα μακρόστενο ταψάκι για κέικ. Τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 2 ώρες
Χαλβάς με Βανίλια και Καρύδι
Μετά το τελευταίο βήμα της βασικής συνταγής παραπάνω, προσθέτουμε τα καρύδια, ή άλλο ξηρό καρπό καβουρντισμένο). Τα μισά μέσα στο μίγμα και τα άλλα μισά στην επιφάνεια του χαλβά στη φόρμα που τον βάλαμε.
Χαλβάς Σοκολάτα με Κάρδαμο
Μετά το τελευταίο βήμα της βασικής συνταγής παραπάνω, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα κουβερτούρας μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε και την άλλη μισή σε χονδρά κομμάτια από πάνω στην επιφάνεια του χαλβά στη φόρμα που τον βάλαμε.