50γρ.καλαμποκάλευρο(+ έξτρα για το άνοιγμα της λαγάνας στον πάγκο)
350γρ.νερό χλιαρό
14γρ.μαγιά ξερή(2 σακουλάκια)
1κ.γ.αλάτι
1κ.γ.ζάχαρη άσπρη
2κ.σ.ελαιόλαδο
1κ.σ.σουσάμι σπασμένο για μέσα στη ζύμη και μπόλικο για πασπάλισμα
15ελιέςΓεμιστές με πιπεριά χωρίς κουκούτσι, λιωμένες με το χέρι
Οδηγίες
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Το στάδιο αυτό το κάνουμε πάντα για να τεστάρουμε εάν είναι καλή η μαγιά μας, άσχετα με την ημερομηνία στο σακουλάκι. Εάν δεν αφρίσει όπως στη φωτογραφία πετάξτε την και ξεκινήστε ξανά.
Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά μας (δλδ. έχει αρχίσει να αφρίζει στην επιφάνεια του νερού) ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, τα 50 γρ καλαμποκάλευρο, το σπασμένο σουσάμι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 10 λεπτά στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε μεσαία προς μεγάλη (εάν το κάνουμε με τα χέρια ξεκινάμε τη διαδικασία σε μία μικρή λεκάνη και κάνουμε καλό ζύμωμα για 30 λεπτά).
Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα άλλο μπολ το οποίο το αλείψαμε με λάδι, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καλαμποκάλευρο, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε καλαμποκάλευρο στον πάγκο μας, χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και πλάθουμε 2 λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε στα ταψιά που θα τις ψήσουμε
Λαδώνουμε τα ταψιά μας ρίχνουμε σουσάμι στο λάδι(ώστε να έχουν και από κάτω σουσάμι οι λαγάνες μας) και μεταφέρουμε τις λαγάνες μας στα ταψιά.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο από πάνω και μπόλικο σουσάμι και τις ξανά αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν ξανά οι λαγάνες μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας για να πάρουν τα βαθουλώματα της λαγάνας και τις ψήνουμε για 18-20 λεπτά. Όταν πάρουν το όμορφο κοκκινωπό χρώμα που θέλουμε, είναι έτοιμες! (για έξτρα τραγανές ψήνουμε 5-8 λεπτά παραπάνω)(για τραγανές λαγάνες δες παρακάτω στα μυστικά, τι πρέπει να κάνεις πριν τις ψήσεις)
Μικρά Μυστικά
ΤΡΑΓΑΝΗ ή Αφράτη και μαλακή;Για τραγανές λαγάνες:
ΠΡΙΝ τις βάλουμε για ψήσιμο τρυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Έτσι θα πιάσει κόρα και θα γίνει τραγανή εξωτερικά.
Αν θέλουμε έξτρα τραγανές λαγάνες, πρέπει στα τελευταία 3 λεπτά του ψησίματος να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό. Να έχετε έτοιμο ένα ψεκαστήρα με καθαρό νερό
Ανοίγουμε τις λαγάνες σε πάχος 1- 1,5 εκατοστό δλδ λεπτές!
Για μαλακή λαγάνα
Ακολουθήστε τη συνταγή ακριβώς χωρίς τα παραπάνω βήματα. Τα βαθουλώματα με τα δάχτυλα είναι αρκετά για να βγει φουσκωτή και αφράτη.
Ανοίγουμε τις λαγάνες σε πάχος 2-3 εκατοστό δλδ χοντρή ζύμη
Να θυμάστε ότι απολαμβάνουμε την ίδια μέρα τις λαγάνες, εάν μείνουν για πάνω από 10 ώρες σε ανοιχτό περιβάλλον, τραβάνε υγρασία και μαλακώνουν αρκετά. Εάν όμως σας έχουν μείνει, ξαναβάλτε τες σε δυνατό φούρνο για 5-10 λεπτά για να ξαναγίνουν τραγανές